22. marts 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Kattegatbro til fremtiden

I 2030 vil vi alle flyve rundt med små jet-raket-robotter på ryggen og lave loops over agres felt. Ja, selv de mest buttede og kvabsede af os alle sammen vil kunne få spændt en lystig propel på ryggen, ligesom i ‘Karlsson på taget’ – og indtage luftrummet som drone-ørne. Vroooom! I 2030 vil store tunge […]

Læs mere

Døgneren

1

Halvanden meter højt hegn skal beskytte danske svin mod afrikansk pest. Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet så bange for den afrikanske svinepest, at de vil have et hegn 70 kilometer langs den dansk-tyske grænse, som skal holde eventuelt inficerede vildsvin væk fra det danske land. Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) handler det om at beskytte den danske svineeksport. ”Jeg vil ikke løbe nogen risiko. Det er en milliardeksport på 11 milliarder kroner årligt, som vi risikerer at sætte over styr. Ved udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil al eksport til tredjelande øjeblikkeligt lukke,” siger ministeren.

2

Perus præsident går af.Det sker, dagen inden en afstemning om en rigsretsag mod den 79-årige Pedro Pablo Kuczynski skulle have fundet sted. Den nu forhenværende præsident er under anklage for at have modtaget bestikkelse i millionstørrelse fra det brasilianske korruptionsanklagede entreprenørfirma Odebrecht. De seneste dage er der dukket videobevis op, hvor Kuczynskis allierede forsøger at købe en lovgiver til at støtte præsidenten. Det fik ham til at meddele sin tilbagetræden i en tv-tale i går.

3

10.000 tillidsfolk til fagligt møde. Danmarkshistoriens største faglige møde finder sted i dag i Fredericia. Lærere, sygeplejersker, politibetjente, sosu’er og en række andre offentlige ansatte er repræsenteret ved mødet, og dagsordenen for mødet er at koordinere og udvikle på aktiviteter, som fagbevægelsen vil sætte i gang i tilfælde af en storkonflikt.

5

Netto går foran og indfører pant på plastikposer. Om kort tid kommer Nettos kunder til at skulle betale lidt ekstra håndører for at slæbe sine varer hjem i butikkens plastikposer. Som den første supermarkedskæde i landet vil Netto nemlig indføre en pantordning på deres plastikposer, så en pose fremover vil koste 50 ører mere, men samtidig give kunderne en krone tilbage, hvis de afleverer posen igen. Forsøget starter på Fyn den 16. april.

Debat

Skal vi bare feste ind i undergangen?

Forfatteren Kaspar Colling Nielsen frygter, at Europa vil lukke sine ydre grænser for omverdenen i løbet af to år og dermed kaste 250 års humanistisk tradition over bords. Men er der slet intet at stille op? Det mener forfatterkollegaen Carsten Jensen, der er. Det er nemt, siger han, at være fatalistisk og blive ”profet for en uafvendelig udvikling” – men det duer ikke. ”Det handler også om, hvad det er for en verden, man gerne vil leve i,” lyder det fra Jensen, der håber på et ungdomsoprør, så Europa ikke skal ”ombygges til et maskingeværbefæstet mausoleum for gamle mænd og deres ideer”. Søndag debatterede de to forfattere på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg som en del af dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX’ store tema om retsstaten. Føljetons Lars Trier Mogensen var moderator. Vi bringer her en kondenseret (men stadig velvoksen) skriftlig gengivelse af d’herrers oratoriske sceneudfoldelser.

Af Oliver Stilling
Føljetons Lars Trier Mogensen indledte seancen med at præsentere Kaspar Colling Nielsen og Carsten Jensen for den store publikumsmasse der havde indløst billet (det manglede også bare). Dernæst tog han afsæt i, at Betty Nansen Teatret for tiden viser en sceneudgave af den franske forfatter Michel Houllebecqs provokerende roman Underkastelse (2015), som handler om Paris […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Wes Anderssons musiksmag

Wes Anderssons musiksmag

Den amerikanske filminstruktør Wes Andersson er indbegrebet af god smag. Så meget, at hans kritikere beskylder ham for kun at være netop det. Sådan har hans fans det dog ikke, og dem er der heldigvis mange af – vi er selv blandt dem. Ligesom hans tøjstil, hans manuskripter, castingen og scenografien i hans film er udsøgt, er hans valg af musik også en forfinet affære, og efter sigende skulle soundtracket til hans nye film Isle of Dogs være kronen på værket. Pitchfork tager dig kyndigt igennem det.

Økonomiens jalousi

Økonomiens jalousi

Det økonomiske landskab har ændret sig markant. Derfor må den økonomiske videnskab tilpasse sig, hvis den skal bevare sin forklaringskraft, mener økoniomiprofessor ved MIT, Andrew Lo. I sin nye bog Adaptive Markets forsøger han at slå bro mellem økonomernes store splittelse – ‘The Great Divide’. Basalt set står opdelingen mellem de klassiske økonomer, der mener, at krisen blot var en exceptionel hændelse, over for adfærdsøkonomerne, der mener, at den klassiske økonomi har iboende mangler og fejl. Det danske magasin Atlas’ glimrende bogtillæg udlægger teorien.

Sådan barberer vi 300 millioner af DR

Sådan barberer vi 300 millioner af DR

Selv om mange måske havde set det komme, var det alligevel lidt overraskende, hvor stor en lussing regeringen og Dansk Folkeparti svang mod Danmarks Radio i begyndelsen af ugen. Finans.dk’s debatredaktør Magnus Barsøe, der altid er god for en skarp analyse, er nu ikke uenig i, at man sagtens kan finde millioner af kroner i fedtlaget af djøf’ere uden at ramme den daglige kultur- og nyhedsproduktion. Han har gransket de analyser og konsulentrapporter, som for nylig gennemlyste medievirksomhedens økonomi, og mener, der tegner sig et billede af “et forvokset djøfokrati, hvor fedtlaget af kolde hænder er svulmet markant”. Ikke noget uinteressant synspunkt.

Er der en elektrisk genvej til lykke?

Er der en elektrisk genvej til lykke?

En af verdens bedste videnskabsjournalister sidder til dagligt på Weekendavisen. Det er Lone Frank, der lige i denne uge er aktuel med bogen The Pleasure Shock: The Rise of Deep-Brain Stimulation and Its Forgotten Inventor, og The Atlantic bringer et fyldigt uddrag.  Det er, som altid når man læser Frank, mind-blowing.

Grønne løgne med Morgenthaler og DOX

Grønne løgne med Morgenthaler og DOX

I skulle altså tage at komme til Empire på Nørrebro i eftermiddag kl. 17, hvor vi som en del af Føljetons Fyraftenssalon præsenterer doku-komedien The Green Lie. (Det gælder også jer skattede læsere fra Fyn, Jylland og øerne omkring.) Lige bagefter filmen vil Anders Morgenthaler og Lasse Lavrsen diskutere, om vi virkelig kan redde verden ved at købe øko, fairtrade og bæredygtigt? Det bliver helt fantastisk. Måske redder vi lige frem kloden.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12