23. januar 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Davos: Ultimativ schmoozefest

Sat på spidsen er tidens storpolitiske spørgsmål: Vil du helst styres af verdens 100 allerrigeste mænd, eller af de 100 allervredeste vælgere fra gamle og nedslidte zombie-industribyer i udkanterne af USA og Europa? Overvej det med dig selv: Har du størst tillid til den allerøverste top, der sidste år tjente flere gange mere end resten […]

Læs mere

Døgneren

1

Hver fjerde spiser aftensmad alene – men mange savner ikke selskab.
Det er et udtryk for en større udvikling i samfundet, hvor vaner og normer bliver brudt, siger en forsker til DR, der tolker tallet som et alarmerende tegn. ”Det kan være en befrielse at slippe for at spise med andre og selv bestemme, hvad og hvornår man vil spise, og om man vil sidde med fødderne på bordet og ikke bænket til den klassiske spisestol.”

2

360.000 kroner og hjælpende hænder vælter ind til bageren Ali fra Tingbjerg. Det sker efter en indsamling, der skal hjælpe 19-årige Ali Parnian, der har fået smadret sin kombinerede restaurant og bageri i Tingbjerg i det nordvestlige København af ukendte gerningsmænd. Det er ikke kun kolde kontanter, men også løfter om arbejdskraft, der bliver sendt den afpresningsramte bagers vej.

3

12 embedsmænd kendte til overset menneskeretsdom i et år, før Støjberg reagerede. Embedsmænd under Støjberg opdagede den relevante dom allerede i januar 2017 og besluttede at henvise til den på Flygtningenævnets hjemmeside. Alligevel skulle der gå et år, før udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes embedsmænd i januar 2018 selv erkendte, at dommen var så afgørende, at Danmark måtte ændre praksis. Det skriver Radio24syv, som har fået aktindsigt i et mødereferat fra 10. januar 2017.

5

Jeff Koons’ mindesmærke for Bataclan-ofrene bliver mødt med vrede. Det er en 12 meter høj ballonskulptur af den amerikanske kunstner, der hylder de 130 mennesker, som døde under terrorangrebet i Paris 13. november 2015, der har chokeret 24 franske kunstnere, museumsfolk og politikere. I et åbent brev skriver gruppen, som blandt andre tæller den tidligere franske kulturminister Frédéric Mitterrand, at opførelsen af skulpturen er ”chokerende” og ”måske ligefrem kynisk”.

Efterskolekærlighed

”Så er der da én, som synes, jeg er god nok”

Der kan være mange bekymringer i et 16-årigt hoved. Er du pæn nok? God nok? Bare nok? Når du har en kæreste, er der da i det mindste en, der synes, du er, ligesom du skal være. Kærlighed hjælper på selvtilliden, fortæller tre efterskolepiger en dag i september. Serien om efterskolekærlighed fortsætter, og i dag handler det om pigerne.

Af Amalie Schroll Munk
Jeg besøger Gørlev Idrætsefterskole første gang en aften sidst i september. Dagen forinden har skolelederen annonceret min ankomst under aftensmaden: ”Der kommer en journalist og vil snakke om kærester. Så det er nu, I skal kysse helt vildt.” Sjovt nok er der ikke særlig mange, som har lyst til at snakke, og de ser ret […]
Læs mere

Det bedste vi har set

South Korean singer Psy performs his hit "Gangnam Style" during a morning television appearance in central Sydney in this October 17, 2012 file photograph. Psy, 35, released his much-anticipated new single titled "Gentleman" on April 11, 2013 hoping to repeat the success of "Gangnam Style" that made him the biggest star to emerge from the growing K-pop music scene. He will perform "Gentleman" in public for the first time on Saturday at a concert at Seoul's World Cup stadium but he has been coy about what dance to expect this time, except to hint that it is based on traditional Korean moves. REUTERS/Tim Wimborne/Files (AUSTRALIA - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)

Big in Japan

Big in Japan

Hvad lytter de til lige nu i Usbekistan? Og hvad er egentlig ‘big in Japan’? Det her interaktive verdenskort giver dig mulighed for at se og lytte til de musiknumre, som lige nu ligger nummer et i verdens forskellige lande. Det meste af Europa (inklusive Danmark) er i skrivende stund helt pjattede med Ed Sheerans generiske kærlighedssang ‘Perfect’mens de i Kasakhstan stadig synes, at ‘Gangnam Style’ (2012) er det fedeste.

”Du kan bare gå hjem og undersøge det”

“Du kan bare gå hjem og undersøge det”

Det skorter ikke ligefrem på nye partier for tiden; vi nævner i flæng: Alternativet, Nye Borgerlige, Nationalpartiet, Feministisk Initiativ, osv., osv., osv. Partierne har det til fælles, at de alle vil gøre op med det eksisterende politiske etablissement. Men især ét parti synes at mene det i lidt mere ekstrem grad end de andre. Information har været på besøg hos partiet Jorden Frihed Kundskab, der vil gøre op med de 300 jødiske og kristne satanistfamilier, der styrer verden fra deres lukkede loger (ja, det her er lidt avanceret). Fx er Justin Bieber satanist – bare så du ved det. Man kunne få den snigende tanke, at partiet består af en række skøre konspirationsteoretikere, men den anklage er partiformand Mads Palsvig forberedt på: ”Når de kalder os konspirationsteoretikere, skal vi bare sige: ’to fly, tre tårne – helt er ærligt, hvor gammel er du – fem år?’.” Av, der fik han lige sat os alle sammen skakmat. Så er det måske alligevel de jødiske satanister, der styrer hele verden. (Foto: Sigrid Nygaard)

Syriens kaos sat i system

Kaos i Syrien

Borgerkrigen i Syrien er ikke bare blodig og forfærdelig – den er også frygteligt forvirrende. Hvem kæmper mod hvem? CNN har forsøgt at lave en grafik, der giver et overblik. Vi er ikke helt sikre på, om den skaber klarhed eller i virkeligheden bare forvirrer mere.

Den lunkne konflikt

Den lunkne konflikt

Da Sovjetunionen brød sammen i 1991, var det ikke bare afslutningen på den russiske socialistiske drøm, det var også afslutningen på adskillige år med svære spændinger mellem det kommunistiske styre i øst og det liberalt-demokratiske USA. Pludselig var Den Kolde Krig forbi, og Bill Clinton og Boris Jeltsin stod side om side og grinede. Men intet varer evigt. Spændingerne mellem Rusland og USA synes at være blusset op igen, og selv om det måske lige er at stramme den at kalde det en ny kold krig, så er det i hvert fald en lunken konflikt. Og med den lunkne konflikt følger oprustning. Det etablerede magasin Popular Mechanics kan fortælle, at det amerikanske forsvarsministerium Pentagon netop har bekræftet eksistensen af russiske planer om en dommedags-torpedo. Et atommissil, der er dobbelt så kraftigt som Tsar-bomben, som er den kraftigste atombombe, der hidtil er blevet testet. Ud over den omfattende sprængkraft kan torpedoen også skabe en ‘atom-tsunami’, der skyller radioaktivt vand ind over byer og gør dem ubeboelig i årtier. Det nye våben kan ses som russernes svar på amerikanernes udvidelse af det missilforsvar, der skal beskytte NATO i tilfælde af missiler fra luften. Princippet om gensidigt sikret ødelæggelse (MAD) er kommet for at blive.

(FILES) This file photo taken on November 20, 2017 shows logos of US online news and social networking service Twitter displayed on computers' screens. Facebook, Twitter, and YouTube were pressed in Congress on January 17, 2018 over their reliance on artificial intelligence and algorithms to keep their powerful platforms clear of violent extremist posts. In a Senate Commerce Committee hearing, executives of the world's top social media companies were praised for their efforts so far to eliminate Islamic State, Al-Qaeda and other jihadist content from the internet. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE

Facebook skulle redde demokratiet men…

Facebook skulle redde demokratiet men…

Facebook og de andre sociale medier er endt med potentielt at blive den største trussel mod demokratiet. Det er hvert fald tesen hos historiker og forsker på Oxford Universitet Niall Ferguson, hvis nye bog The Daily Beast bringer et uddrag af. Ferguson beskriver, hvordan mange har håbet, at de sociale medier skulle blive stedet, hvor den demokratiske samtale kunne udfolde sig til fulde, og hvor den direkte kontakt mellem mennesker skulle rive diktaturer ned og bygge demokratier op. Men de sociale medier har også deres demokratiske skyggesider. Facebook flyder over med fake news, twitter polariserer mere end det samler, og vi stemmer ikke på de kandidater, der gør sig bedst politisk, men på dem, der gør sig bedst på de sociale medier. Vi snakker ofte om, at vi skal værne om ytringsfriheden på nettet, men Ferguson konkluderer, at vi måske skal være mere bange for den totale mangel på regulering af nettet: På de sociale medier kan politikerne snakke direkte til den enkelte vælger og fortælle dem lige, hvad de gerne vil høre, uden at journalister eller andre har muligheden for at kontrollere dem. De sociale medier har gjort meget godt for demokratiet, men der er også grund til at holde et kritisk øjne med dem, inden de går fra ven til fjende.

Et sidste ord

En kendt journalist, der både har været chefredaktør på Information, Weekendavisen og Berlingske overbeviste os engang om, at billeder af hunde og katte altid får oplaget til at stige, lige meget hvor intellektuelle læserne giver sig ud for at være. Her er de tre katte, der ikke er særlig tilfredse med, at ejeren kommer sent hjem.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12