23. november 2018

Næste udgave 03:20:08

Storcentret Fields på Amager slog dørene op kl. 06.00 til Black Friday, fredag d. 23. november 2018. Der sættes tilbudsskilte op hos Toys R Us. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix 2018)

Kære læser

Træk vejret og spis en doughnut

  Det er jo en fortrinlig idé. Måske fagforeningen HK kan føje dougnut-kuren til deres liste over gode råd til, hvordan man bliver en god Black Friday-kunde. For ja, HK har simpelthen fundet det nødvendigt at fortælle voksne mennesker, hvordan de skal agere over for de mange ekspedienter, som i dag er fanget i det […]

Læs mere

Døgneren

1

Finansministeriet: Ikke penge nok til nuværende velfærdsniveau. Nye beregninger fra finansministeriet viser, at der i næste valgperiode kommer til at mangle penge, hvis man ønsker at opretholde det nuværende niveau af velfærd. Det skriver Jyllands-Posten. Årsagen er, at der bliver flere ældre og børn de kommende år. Ønsker den næste regering det nuværende velfærdsniveau, skal der altså findes ny finansiering.

3

May indgår aftale men møder modstand. EU og Storbritannien nåede i går til enighed om et udkast til en aftale, der beskriver forholdet mellem de to efter Brexit. May kaldte det ”den rette aftale for Storbritannien,” men hun møder generel modstand hos sit bagland. Den afgåede brexit-minister Dominic Raab sagde fx i dag, at det ville være bedre at blive i EU end at godkende den aftale, premierminister Theresa May har forhandlet sig frem til.

4

Ny bred aftale skal styrke erhvervsuddannelserne. Regeringen, S, SF, R og DF blev i går enige om at styrke eud-uddannelserne ved at indføre flere nye tiltag. Fx skal kommuner modtage kontant betaling, hvis 10. klasse flyttes til en erhvervsskole. Parterne har ligeledes besluttet at forlænge den såkaldte kvalitetspulje på 168 mio. kroner.

5

Flere dræbt ved angreb på Kinas konsulat i Karachi. Fredag morgen forsøgte bevæbnede mænd at storme det kinesiske konsulat i den Pakistanske by Karachi. CNN skriver, at fire personer blev dræbt under angrebet, ligesom tre af angriberne også skal være blevet skudt og dræbt. En separatistgruppe med navnet The Baloch Liberation Army har taget ansvaret for angrebet.

Nyhedsanalysen

I skakkens smukke vold

Verdensmesterskabskampen mellem Magnus Carlsen og udfordreren Fabiano Caruana er helt utroligt tæt. Men den er også meget mere end det. Faktisk er opgøret en perfekt indgang til skakkens vilde historie, som byder på computeralgoritmer, logik, vold og i sidste ende kunst.

Reigning World Chess Champion Norway's Magnus Carlsen (L) and challenger US player Fabiano Caruana (R) play the first game of the 2018 World Chess Championship match in London on November 9, 2018. - Norway's Magnus Carlsen will seek to cement his reputation as history's greatest chess player on Friday when he launches a defence of his crown against the first US title contender since Bobby Fischer in 1972. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Af David Dragsted
VM-opgøret i skak mellem norske Magnus Carlsen og amerikanske Fabiano Caruana er nok et af de mest interessante i mange år. De første ni partier er endt i ni remiser og har af flere omgange udviklet sig til nogle højintense marathon-stand offs, hvor ét udmattet fejltræk i sidste ende har kostet en af duellanterne sejren. […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Portrætter af verdens ensomste mand

”Så på et tidspunkt kommer der den her fyr, stor og bred – i en meget rød jakke, gående ned ad gangen som om han e-j-e-r den – og idet han går forbi, drejer han lige hovedet over mod os og ser på os og siger: ‘Hvad SÅ, damer?!’ Okay, tænkte vi – det er nok ham!” For tre og et halvt år siden fotograferede den vidunderlige Politiken-fotograf Miriam Dalsgaard nu afdøde Nesim Yasar en hel dag. Han var lige kommet ud af bandemiljøet og befandt sig i et crazy vakuum med hemmelig adresse og nyt liv. Stærkt og rørende.

Night falls over Mjolnerparken, a housing estate that features on the Danish government's "Ghetto List", in Copenhagen, Denmark, May 2, 2018. REUTERS/Andrew Kelly SEARCH "DENMARK GHETTO" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES. THE IMAGES SHOULD ONLY BE USED TOGETHER WITH THE STORY - NO STAND-ALONE USES.

In the ghetto

I går blev den såkaldte ghettoplan vedtaget i Folketinget: Fremover må der højst være 40 pct. almene familieboliger i de hårdeste ghettoområder. I den forbindelse har DR lavet et lille kompendium, der ser nærmere på sagerne. Det er blandt andet planen at sælge nogle af de almene familieboliger eller omdanne dem til noget andet, og hvis det ikke lykkes, så skal de bare rives ned. Men forskning fra Holland viser, at det langt hen ad vejen er meningsløst, idet den type beboere, man ønsker spredt, har en tendens til at klumpe sig sammen igen i andre udsatte områder. Vandsengseffekten hedder det. Her er også en fin billedserie med viceværten fra Sundparken i Horsens. Folk spørger hver dag, hvornår bulldozerne kommer, siger han. De er nemlig glade for at bo, hvor de bor, men det passer ikke ind i narrativen om ghettoen.

Dit job er et (forfærdeligt) computerspil

På de mørke dage kunne man godt ønske sig, at jobbet var lidt mere som et computerspil. Men faktisk er arbejdspladser i højere og højere grad begyndt at gøre brug af computerspilsmekanimer, og det er ikke så sjovt, som det lyder. ‘Gamification’, hedder det på engelsk, og det hægter din jobindsats op på point, levels, konkurrence med andre, osv. Det giver incitament til at præstere bedre, men som du kan læse i denne interessante artikel fra The Guardian, bruges det også af arbejdsgivere til at få arbejderne til at udnytte sig selv. I nogle erhverv i en sådan grad, at det er til at blive skør af.

On November 16th 2018 a new portrait of HRH Crown Prince Frederik was revealed at Frederiksborg Museum in Hillerød, Northern Zealand. The painting is done by Kasper Eistrup most well known as the frontman and writer of Danish rock band Kashmir but the last few years he was devoted himself to his painting. . (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix)

Kong Frederik den 007

Der er få ting, vi sætter så meget pris på som en god billedanalyse, og en god billedanalyse kalder det nye maleri af Kronprins Frederik virkelig på. Det er malet af billedkunstner og musiker Kasper Eistrup, der måske bedst er kendt som frontmand i bandet Kashmir, og den portrætterede kronprins ligner på maleriet mere en agent i hendes majestæts tjeneste end hendes majestæts efterfølger. På Kommunikationsforum har de gravet sig ind under malingen.

Pope John Paul II smiles to a crying child during his weekly Sunday Angelus at his summer retreat in Castelgandolfo, Italy, July 18, 2004. The Pope, who moved to his summer residence yesterday after spending two weeks in Valle D'Aosta, will come back to Vatican in September. REUTERS/Tony Gentile

Deprimerende far-vittigheder

Når mænd bliver fædre, mister de på besynderlig vis deres humoristiske sans. Et af de værste eksempler på dette fænomen er, når et barn siger ”jeg er sulten” og faderen prompte svarer: ”Hej sulten. Jeg er far.” På sin vis er alle far-vittigheder deprimerende. Men det bliver kun mere deprimerende, hvis den pågældende far også er nihilistisk anlagt. Så ender vi med ting som: ”Børn, I må se lige så meget tv, I har lyst til. Bare I ikke tænder det. For så vil I først forstå verdens tomhed.”

Et sidste ord

Brexit skaber forvirring – også i det britiske parlament. Her er det Vincent Cable, formand for Liberal Democrats og tidligere erhvervsminister, som er så rundt på gulvet (herligt ord, ”bamboozled”), at han … ja, at der er sket en form for mutation.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12