23. oktober 2017

Næste udgave 03:20:08

Årets billeder 2016 til net: Johnny Madsen på det Kongelige Teater.

Kære læser

Fedtet hår eller sildebensparket

Prøv selv at tænke efter: er der egentlig ikke usandsynligt mange mennesker med fedtet hår i Danmark? Måske skyldes det klimaet, for så meget fedtet hår har de da ikke nede ved middelhavslandene – hvis man altså måler per capita. Her taler vi naturligvis om utilsigtet fedtet hår; så tennisspilleren Frederik Fetterlein og milliardæren Lars Seier Christensen tæller ikke med. Men tendensen er helt […]

Læs mere

Døgneren

2

Syge turister koster millioner. Danske regioner skønner, at det danske sundhedsvæsen sidste år brugte 428 mio. kr. på patienter, der ikke bor i Danmark, men skal have hjælp til sygdom, mens de er her. Sygehusene sender sjældent regningen videre til patienternes hjemlande, selv om det i mange tilfælde er muligt at få refunderet udgifterne.

Nyhedsanalysen

Trækker Nordbrandt stikket hjem?

Digteren Henrik Nordbrandt er ”vores eneste reelle nobelpriskandidat”, skriver Berlingskes poesianmelder Jørgen Johansen i sin anmeldelse af Nordbrandt spritnye digtsamling, Den store amerikanske hævn. Men hvad mener han i øvrigt om digtene? Det kigger vi på i dagens analyse, hvor vi samler op på de store dagblades domme over digtsamlingen. Er det skidt eller kanel eller et sted midt imellem?

Henrik Nordbrandt til bogsoderne i Fri i anledning af hans vist nok overraskende positive nye digtsamling.

Af Oliver Stilling
Vi har travlt, så vi går lige til biddet. Når Henrik Nordbrandt udsender en digtsamling, er det en begivenhed, og derfor er samtlige toneangivende aviser på banen. Vi begynder med Berlingske. Det kan godt være, at den tantede avis gennem mange år har været i opløsning både holdningsmæssigt og kulturelt, men i hvert fald ét sted leverer den genkendelighed til sine trofaste […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Foto: Scanpix

Karl Marx får sin hævn

Karl Marx får sin hævn

Den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis blev kendt, da han iført et outfit, som fik ham til at ligne en rockstjerne mere end en minister, kæmpede en indædt kamp på Grækenlands vegne mod EU’s sparekrav. Men nu er den tidligere professor i økonomi tilbage på universitetet. Ved en forelæsning på University College London bedyrede han kapitalismens endeligt, og at Karl Marx vil ”få sin hævn”. Ifølge Varoufakis er det især de store techfirmaer, der er problemet, fordi den teknologiske udvikling på sigt kommer til at nedlægge flere jobs, end den skaber. Det leder Varoufakis frem til følgende uundgåelige konklusion: ”Kapitalismen kommer til at underminere kapitalismen.”

 

This handout image obtained from the European Southern Observatory on October 16, 2017 is a mosaic showing how the kilonova in NGC 4993 brightened, became much redder in colour and then faded in the weeks after it exploded on 17 August 2017. These images were obtained using the VISTA infrared survey telescope at ESO's Paranal Observatory in Chile. Scientists have for the first time witnessed the smashup of two ultra-dense neutron stars, cataclysmic events now known to have generated at least half the gold in the Universe, excited research teams announced on October 16, 2017.Shockwaves and light flashes emitted by the cosmic fireball travelled some 130 million light-years to be captured by earthly detectors on August 17, they revealed at simultaneous press conferences around the globe as a dozen science papers were published in top academic journals. / AFP PHOTO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /European Southern Observatory " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Et sted 130 millioner lysår væk

Et sted 130 millioner lysår væk

…kolliderer to neutronstjerner. Forskere har nemlig opdaget gravitationsbølger, der er skabt af en såkaldt kilonova: To tætte neutronstjerner, der befinder sig 130 millioner lysår væk, er ramlet sammen og har skabt voldsomme bølger. Neutronstjernerne er nogle af rummets mindste og tætteste objekter, og de er normalt omkring seks kilometer brede, men kan veje lige så meget som 15 sole. Det er altså to supertunge genstande, der smadrer ind i hinanden og sender bølger ud i galaksen. Wired har billederne til dig her. ”Space is pretty cool,” som magasinet skriver.

 

Science fiction bag jerntæppet

Science fiction bag jerntæppet

En af sovjetunionens mange forbrydelser var uden tvivl, at russerne blev nødt til at vente mange år, inden de endelig fik lov at se det største stykke kunst, menneskeheden nogensinde har frembragt: Star Wars. Men selv om det kan være svært at forestille sig her på den vestlige side af jerntæppet, så havde Sovjet faktisk deres egne stolte traditioner inden for science fiction-film. Denne artikel guider dig igennem nogle af kommunisternes største blockbustere.

Foto: Scanpix

Nordkoreas hackerhær

Nordkoreas hackerhær

Når det nordkoreanske regime siger, at Nordkorea er et af de mest teknologisk veludviklede lande i verden, kan det være svært ikke at trække på smilebåndet. Fx ligner landets officielle hjemmeside noget, som skulle have været opdateret for hvert fald 10 år siden. Men faktisk er Nordkorea ved at være godt med, når det handler om cyberkrig. Nordkorea har skabt en hackerhær, der laver store kup på world wide web, og det er ikke småpenge, vi snakker om. Det er flere hundrede millioner dollars.

ØKOLOGISK MAD TIL NETTO PRISER

Netto-direktør skælder ud over øko-priser

Nettos direktør skælder ud over høje økopriser

Coop har været centrum for en ophedet debat om økologi/ikke-økologi den seneste tid. Nu melder Nettos direktør Brian Seemann Broe sig på banen i et debatindlæg i Politiken. Han mener, at prisen på økologiske varer skal sættes ned i alle supermarkeder. ”Desværre er det en velkendt sandhed, at supermarkeder i mange år har kunnet sikre en højere avance på økologiske varer – og altså har haft en større fortjeneste ved salg af økovarer. Det har vi i Netto for længst gjort op med, og vores avance på økologi er i dag fuldstændig på niveau med eller under avancen på konventionelle varer. Lad os nu på tværs af branchen droppe den højere indtjening på økovarer og få den på niveau med de konventionelle. Jo mere økologi vi kan sælge, jo mere kan landmændene øge produktionen, og jo bedre når vi i mål med vores fælles ambition. Så smid beskyttelsesdragten, tag fat om det egentlige problem, og sørg for, at alle har råd til økologi,” skriver han.

Et sidste ord

Fiskeristyrelsen søger ny direktør. Hvilke opgaver venter der så sådan en direktør? Tjo, de søger én, der kan sørge for, at styrelsen overholder rigets lovgivning. Det lyder som en god idé!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12