23. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Det går sgu da meget godt – gør det ikke?

Måske er det regnen, blæsten og det uoverskueligt langstrakte mørke, der presser sig på, men nogle gange er den her 2018-virkelighed nærmest ikke til at holde ud. Sådan føles det i dag. For det meste synes vi, det er fede tider at være i live i, men nogle gange er det svært ikke at blive […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Donald Trump vil opruste USAs atomvåbenarsenal. Foran Det Hvide Hus udtalte Trump blandt andet, at USA ”har langt flere penge end nogen andre, og at vi vil opbygge, indtil de kommer til fornuft”, med henvisning til Rusland og Kina.  Udmeldingen kommer i kølvandet på Trumps annoncering i weekenden om, at han ønsker at trække USA ud af nedrustningsaftalen med Rusland, som blev indgået i 1987.

2

Danske Banks aktier er faldet med 100 milliarder på under et år. Hvidvaskskandalen i Danske Banks etiske filial har kostet bankens investorer dyrt. Ved årsskiftet til 2018 havde banken en markedsværdi på 216 mia. kroner – den værdi er i dag næsten halveret og ligger nu på 115 mia. kroner, skriver Finans.

3

Dagligvaregiganter kræver strammere regler for tobakssalg. Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd vil have regeringen til at gøre det lovpligtigt, at butikker, der sælger tobak, skal skjule cigaretterne for kunderne. Et initiativ som flere butikskæder, herunder Netto, Føtex og Bilka, allerede frivilligt har forsøgt sig med. Oppositionspartierne støtter forslaget, men regeringen og Dansk Folkeparti mener ikke, man bør lovgive på området.

 

4

Forskere finder for første gang mikroplast i menneskeafføring. En række forsøg udført af det østrigske miljøagentur Environment Agency Austria indikerer, at mere end 50 pct. af jordens befolkning kan have mikroplast i deres afføring. Det er endnu uvist, hvilke helbredsmæssige konsekvenser mikroplast kan medføre, men forskere frygter blandt andet, at det kan øge spredningen af giftige kemikalier og patogener i kroppen.

5

Bibelmuseum i USA fjerner forfalskede fragmenter af Dødehavsrullerne. Bibelmuseet i Washington, D.C. har fjernet fem af sine 16 fragmenter af Dødehavsrullerne fra sin udstilling, efter en analyse udført i Tyskland har vist, at de pågældende fragmenter var falske. Testen blev bestilt, efter at flere bibelforskere stillede spørgsmåltegn ved fragmenternes legitimitet.

Nyhedsanalysen

Geopolitisk galoppade

Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft er bogaktuelle sammen. Du store verden er en geopolitisk samtalebog, hvor de to tidligere udenrigsministre overgår hinanden i trivia om Afrika, Kina, Rusland, Balkan, amerikanske forhold, you name it. Oliver Stilling har interviewet dem begge i Mogens Lykketofts stue. ”Du kører bare løs,” siger Lykketoft til at begynde med, men så nemt er det ikke.

Af Oliver Stilling
Oliver Stilling: ”Jeg har taget nogle noter …” Mogens Lykketoft: ”Yes, du kører bare løs.” Jeg er på besøg hos Mogens Lykketoft i hans og hustruen Mette Holms hjem lige ved Dyrehaven i Klampenborg. Jeg ville have skrevet ”i audiens”, for jeg er her for at interviewe Lykketoft, 72, og Uffe Ellemann-Jensen, 76, på en […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Forfatteren Karen Blixen med cigaret.

Dansk litteratur i listeform

Dansk litteratur i listeform

Det er en utaknemmelig opgave at skulle lave en liste som den, Kristeligt Dagblad her bringer; et bud på de ti bedste danske bøger i det 20. århundrede. Dog har de været så smarte at uddelegere opgaven til seniorlektor i litteratur Elisabeth Friis, så hun kan tage skraldet i stedet for avisen. Og så har de fået et panel af seks forfattere og anmeldere til at kommentere på valgene. Det er egentlig okay tænkt og meget pænt præsenteret. Desuden kan det da et eller andet at læse om Kim Leines forhold til Johannes V. Jensen eller Ib Michaels til Karen Blixen. Indsæt selv ”hvor er X forfatter og X bog?!” efter behov.

Supporters of Tehreek-e-Labaik Ya Rasool Allah, a hardline religious party, march during a protest in Lahore on October 19, 2018, demanding for hanging to a blasphemy convict Christian woman Asia Bibi, who is on death row. - The family of Asia Bibi, a Christian mother who faces becoming the first person to be executed for blasphemy in Pakistan, said they hoped the Supreme Court would free her. But in any case they feared for their future living in Pakistan under the blasphemy laws, they told AFP. Bibi, who has been on death row since 2010, is at the centre of the high-profile case that has divided Pakistan and drawn prayers from the Vatican. (Photo by ARIF ALI / AFP)

En religiøs storm i et glas vand

En religiøs storm i et glas vand

Kan du huske Muhammed-tegningerne? Mand, for en omgang! Der blev lille sekulære Danmark i den grad mindet om, at hvad der måske virker ligegyldigt og verdsligt for nogle, kan vække enormt store religiøse følelser hos andre. Tag bare den her skrækkelige situation i Parkistan. Her er en kristen kvinde blevet beskyldt for at drikke af en kop før sine muslimske kollegaer, og det er blevet en stor sag Parkistan, fordi et levn fra det hinduistiske kastesystem siger, at det må man ikke. Ekstreme islamiske grupper kræver, at kvinden straffes med døden, og sagen er blevet et sørgeligt bevis på, hvordan vage religiøse love og had mod minoriteter kan blive en sprængfarlig kombination.

Helten, Hitler og bomben

Helten, Hitler og bomben

Selvom man har set sin andel af spionfilm, får man stadig af og til den kærkomne oplevelse af, at virkeligheden overgår fantasien. I 1943 mens 2. verdenskrig stadig var på sit højeste, da en lille gruppe af norske frihedskæmpere sprang ned med faldskærm midt i ødemarken, listede sig ind på et nazistisk kraftværk, og sprængte det laboratorium i stykker, de senere skulle finde ud af, var juvelen i Hitlers forsøg på at kreere en atombombe. Den sidste af frihedskæmperne bag angrebet er nu død, og New York Times fortæller her om Joachim Ronneberg og hans sælsomme historie.

RB PLUS, 30/03/2017, kl. 16.30. Halv pulje skal sætte fut i bredbånd Folk med ondt i internettet kan igen søge om bedre bredbånd. Puljen er dog kun halvt så stor som sidste år, men minister glæder sig alligevel over muligheden. RB plus. Arkivfoto:Nu skal der fut i udkantsdanmarks bredbåndEn ny lov om realkredit kan for alvor sætte fart under landsbyernes internet. Nu bliver det billigere at investere i bredbånd end tidligere. Arkivfoto: RB plus Fradrag skal sikre internet til yderområder. Det nye håndværkerfradrag er blevet grønnere, og så er der skatterabat til bredbåndsforbindelse. Teleindustrien tvivler dog på, at det vil hjælpe yderområder. Fra årsskiftet kan man trække udgiften til tilslutning til bredbånd fra i skat. Det er konsekvensen af den nye boligjobordning - også kaldet håndværkerfradrag - som de borgerlige partier er blevet enige med SF og Alternativet om fredag. - Det betyder, at vi får hurtigere og bedre netdækning i yderområderne. Det betyder rigtig meget for erhvervsudviklingen, siger Brian Mikkelsen, skatteordfører for De Konservative, der sammen med Dansk Folkeparti har kæmpet for at få bredbånd med blandt de mange ting, man kan trække fra i skat.. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2016)

Forklar venligst internettet

Forklar venligst internettet

Selvom internettet efterhånden er noget af det mest selvfølgelige for os alle, kan det være meget godt lige at stoppe op og overveje, hvad internettet sådan egentlig er. Det har The Guardian gjort, og det er der kommet noget meget sjov trivia ud af. Vidste du for eksempel, at skader på to undersøiske kabler ved havnen i Alexandria i 2008 påvirkede internetadgangen for mere end ti mio. mennesker i Afrika, Indien, Pakistan og Mellemøsten? Eller at 0,1 pct. af det samlede antal hjemmesider står for mere end halvdelen af al internettrafik? Hvor er det dog smart, at internettet sådan kan gøre os klogere på internettet.

Italiensk madkamp

Italiensk madkamp 

Hvis der er noget, som er helligt for italienerne, så er det at spise frokost sammen. Derfor ramte det da også en helt særlig nerve, da det kom frem, at børn af indvandrerforældre på en skole i den mindre by Lodi var blevet tvunget til at spise frokost i et rum adskilt fra skolens øvrige elever. Adskillelsen skyldes et nyt regelsæt indført af byens borgmester fra det indvandrerkritiske regeringsparti Lega, som gør, at flere indvandrerfamilier ikke længere kan modtage støtte til børnenes frokostordning eller skolebus. New York Times har en god gennemgang af sagen, som er gået Italien rundt og fint illustrerer landets nuværende politiske splittelse.

Et sidste ord

Her er den bedste politiske analyse, vi har læst længe: Brexit er ligesom da Geri Haliwell overvurderede sit eget talent som solo-artist og forlod Spice Girls. Det virker på sin egen mærkværdige måde ret præcist.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12