24. august 2017

Næste udgave 03:20:08

TOPSHOT - US President Donald Trump and First Lady Melania Trump look up at the partial solar eclipse from the balcony of the White House in Washington, DC, on August 21, 2017. The Great American Eclipse completed its journey across the United States Monday, with the path of totality stretching coast-to-coast for the first time in nearly a century. Totality began over Oregon at about 1716 GMT and ended at 1848 GMT over Charleston, South Carolina where sky-gazers whooped and cheered as the Moon moved directly in front of the Sun. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Kære læser

Had og kærlighed i nyhedsbranchen

I mangel af et bedre udtryk er Føljeton et nyhedsmagasin. Det betyder ikke, at vi elsker nyheder. Hvis nogen spurgte, om vi elsker eller hader nyheder, og der kun var de to muligheder – elsker og hader – og ikke mulighed for at tilføje et ”men” eller et ”når det er sagt”, ja, så ville vi nok vælge ”hader”. Hvis du […]

Læs mere

Døgneren

1

Politiet har anholdt endnu en person efter terrorfrygt i Holland. Onsdag blev en rockkoncert i den hollandske by Rotterdam aflyst af frygt for terror. Den første anholdelse skete lige inden det amerikanske rockband Allah-Las skulle til at spille. Efterfølgende har man anholdt føreren af en varevogn fyldt med gasflasker, som befandt sig i området omkring koncertstedet.

5

Amerikaner vinder 4,8 milliarder kroner i lotteri. Kun én kupon havde den rette talkombination, da seks vindertal onsdag blev trukket i USA’s store lotteri Powerball. Det udløste en jackpot på 758,7 millioner dollars. Vinderkuponen er solgt i en butik i byen Watertown i Massachusetts, som kun har omkring 35.000 indbyggere.

Analyse

Skal dræberrobotterne have lov til at dræbe?

Udviklingen inden for kunstig intelligens er kommet så langt, at vi inden for en meget begrænset tidsperiode kan forvente at se selvstyrede robotsoldater på slagmarken. I starten af ugen underskrev 116 af verdens fremtrædende pionerer inden for kunstig intelligens et brev, der opfordrer De Forenede Nationer (FN) til at forbyde brugen af såkaldte dræberrobotter. Er underskriverne blevet paranoide efter at have set for mange science fiction-film, eller har de en pointe, når de siger, at dræberrobotterne vil have uoverskuelige konsekvenser? Føljeton giver dig overblikket.

Foto: Scanpix

Af Andreas T. Kønig
Der har været advarsler nok. Vi burde have set dem komme; dræberrobotterne. Vi mødte dem i filmen The Terminator fra 1984, hvor Arnold Schwarzenegger gør sig som cyborglejemorder, og computersystemet Skynet bliver selvbevidst og beslutter sig for at udslette menneskeheden. Vi mødte dem i RoboCop, hvor Enforcement Droid Series 209-robotten hjælper skurkene med at nå […]
Læs mere

Nørrebro

Sallie Berger Rasmussen med sin datter på Den Sorte Plads, Nørrebro. Foto: Cecilia Anberg.

”Jeg vil gerne have at min mand skriver til mig, når han går hjem om aftenen”

Der er bander på Nørrebro i København. Men bydelen er meget andet end bandekonflikten. Der er loppemarkeder, fællesspisning, parkidyl, ølbarer, grønthandlere, kebab, bland-selv-slik, Michelin-restauranter. Og så er der mennesker på Nørrebro. Mød nogle af dem i denne uges Føljeton. I dag: Sallie Berger Rasmussen, der bor i Mjølnerparken med sin mand og deres datter.

Det bedste vi har læst

Morgentræning for de større elever på Den Kgl. Ballet.

Hübbesk hierarki, drømme og knuste tåspidser

Hübbesk hierarki, drømme og knuste tåspidser

Det er aldrig specielt fedt at stå bagerst. Hverken i køen i Netto, til koncerter, eller da der blev delt udseende ud. Men hvis der er ét sted, hvor det er ekstra ufedt at stå bagerst, så er det på den kongelige balletskole. DR3 har fået lov at komme med ind bag kulisserne i den famøse og dragende balletverden, og det er ikke for sarte sjæle. Hvis du nogensinde har ladet dig spise af med mantraet ”du er god nok, som du er”, så kan du i hvert fald være sikker på, at det ikke gælder her. Her er der kun én, der bestemmer, om du er god nok. Som en af de unge balletdansere siger: ”Nikolaj Hübbe, han er balletmesteren. Det er jo ham, der har magten.”

Menneskets begrænsede evne til medfølelse i en grusom verden

Menneskets begrænsede evne til medfølelse i en grusom verden

Der bliver talt en del om psykopati og mangel på empati i disse dage, men i det store brede perspektiv, hvad vil det så egentlig sige, og hvad er mennesket i stand til? Det har psykologen Paul Slovic brugt sit liv på at forske i, og det fortæller han lidt om i dette interessante interview. Hvordan lever vi for eksempel med, at mere end 65 millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem? Tænk over det. 65 millioner…

23 år efter er KLF stadig kongerne af popmystik

23 år efter er KLF stadig kongerne af popmystik

De var et af firserne og starthalvfemsernes allerstørste musiknavne og lå nummer ét i hele verden med en blanding af avantgardekunst og elektroniske pophits, fx megahits som ‘3 a.m. Eternal‘, ‘Last Train to Trancentral‘ og ‘America What Time is Love?‘. Men pludselig besluttede KLF sig for at droppe det hele og brænde én million pund af for rullende kameraer som en slags kunsthappening. De gav sig selv mundkurv på og viste sig stort set ikke, men lovede dengang, at de ville vende tilbage om præcis 23 år. Den dag var præcis i går, hvor de to frontmænd Bill Drummond og Jimmy Cauty viste sig i en isbil i Liverpool for at sende deres nye bog på gaden: 2023 – A Trilogy by the Justified Ancients of Mu Mu. De kommende dage har de lovet happenings og arrangementer i Liverpool og omegn, men det er endnu uklart, hvad der egentlig skal ske. Vi følger sagen tæt med nostalgi og stor beundring.

Private sexoptagelser, reality-tv og milliarder – her er sammenhængen

Private sexoptagelser, reality-tv og milliarder – her er sammenhængen

Reality-verden er altså én af den moderne tv-forretnings mest forunderlige historier, og der er vel næppe noget, der har præget populærkulturen i højere grad end netop den genre de sidste 10 år. Denne her fortælling forsøger at forklare, hvordan en privat sexvideo kan blive til en milliardforretning og ni selvstændige tv-shows. Det er kulturjournalistik, når det er allerbedst.

Anna von Sperling til Guld, byline Jakob Dall

En topløs heltinde

En topløs heltinde

Der er få så sublime klummeskribenter i dette land som Informations Anna von Sperling. Hende kan vi altså godt lide. Også selv om hun skriver om at bade topløs som den eneste ved de danske strande. Fin, fin sag:

”Rettigheder tilkæmpes og vedligeholdes hver dag og i praksis. Du må for min skyld have alt det tøj på, du gider, men hvis du mener, at det har en værdi i vores samfund, at en kvindes bryster på en strand bare … er – og i særdeleshed, hvis der dør træer for, at du kan skrive det – er det bare af med den bikinitop.”

Et sidste ord

De har god smag i Aalborg, ingen tvivl om det. Det gælder også politiet, der forleden smed en gademusikant væk fra gaden med henvisning til, at hans cover af Oasis-hittet ‘Wonderwall’  var for ringe. Som der direkte står i døgnrapporten: ”En patrulje fik snakket med sangeren og sendte ham hjem for at øve. Bare fordi du kan spille Wonderwall, er det ikke ensbetydende med, at du skal.” Men lad os da lige tage en cover af nummeret, der faktisk holder – det er næsten bedre end originalen. (Men også kun næsten)

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12