24. august 2018

Næste udgave 03:20:08

Kulturminister Mette Bock deltager i Politisk Topmøde ved åbningen af Kulturmødet Mors 2018, torsdag 23. august 2018. Kulturmødets tema er "At bygge bro" på tværs af mennesker, kulturer, byer, brancher og institutioner. Det varer 48 timer og involverer landets kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og mange flere.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Omprioriteringsplingeling og udviklingsgakkelak

”It’s only words, and words are all I have / To take your heart away.” Bee Gees   Hvis man keder sig og har brug for noget billig underholdning, der har samme effekt, som en McDonald’s-menu har på sult – det vil sige øjeblikkelig tilfredsstillelse efterfulgt af rungende tomhed – så skal man bare google […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Regeringen vil sende flere voldsdømte i fængsel og færre i samfundstjeneste. Justitsminister Søren Pape (K) vil fremlægge et lovforslag, der begrænser brugen af samfundstjeneste i forbindelse med vold, skriver Jyllands-Posten i dag. “Jeg kan ikke acceptere, at en mand, der har slået en kvinde to gange i ansigtet med en knytnæve og nikket hende en skalle bagefter, kan straffes med betinget fængsel i dag. Han skal straffes med ubetinget fængsel,” siger Søren Pape til avisen uden at gøre det helt klart, om der er tale om et tænkt eksempel.

2

Politiet ændrede regler midt i Tibetsagen: Alle lydfiler skal slettes automatisk. Nu kræver justitsminister Søren Pape Poulsen (K) et klart svar fra Rigspolitiets ledelse, og han har derfor bedt om en redegørelse, siger han til DR Nyheder. “Jeg har bedt om en redegørelse af det her. Hvad det var for en beslutning, der blev truffet, hvornår den blev truffet og hvorfor. Før jeg har redegørelsen, skal jeg passe på med at udtale mig om det. Sagligt set skal man kende fakta,” siger han.

3

Merkel: Nord Stream 2 gør os ikke afhængige af Rusland. Det sagde den tyske kansler i Georgiens hovedstad, Tbilisi, fredag, hvor hun var på statsbesøg. “Den planlagte gasrørledning, som skal bringe gas direkte fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen, vil ikke gøre forbundsrepublikken afhængig af Rusland på energiområdet.” Merkel er i disse dage på en længere rundrejse i Kaukasus, og hun har flere gange understreget, at Tyskland ønsker, at Rusland fortsat skal levere en del gas gennem Ukraine – også efter at Nord Stream 2 er bygget.

4

Ministerium: Saudi-ledet missilangreb dræbte 20 børn i Yemen. 
I alt omkom 26 civile ved angrebet, der var et led i et større missilangreb af den saudi-ledede koalition i provinsen Hodeida i det vestlige Yemen. Det oplyser Youssef al-Hadiri, talsmand for landets sundhedsministerium, der er under de iranskstøttede houthi-oprøreres kontrol. Ifølge talsmanden ramte et missil et køretøj med civile på flugt fra området.

5

John Lennons drabsmand skal blive i fængslet. Mark David Chapman, som han hedder, har forsøgt at blive prøveløsladt hvert andet år siden 2000, men myndighederne i New York mener stadig, at hvis Chapman bliver løsladt, vil det være “uforeneligt med samfundets ve og vel og underminere sikkerheden”. Også Yoko Ono har gentagne gange sagt, at hverken hun eller parrets to sønner ville føle sig trygge, hvis han gik frit på gaden. Chapman er 63, og Lennon kunne have været blevet 77 i år.

Kulturanalyse

Intelligent liv i rummet?

Det nye IKEA-katalog er landet. IKEA 2019 hedder det, og det adskiller sig en hel del fra IKEA 2018, som vi anmeldte sidste år. Der sælges ikke så mange drømme, og virkeligheden er blevet trukket tættere på. Men der optræder færre mennesker, og universet er mørkere. Er det så sådan, IKEA oplever virkeligheden? Oliver Stilling har læst kataloget.

Af Oliver Stilling
Så er det atter blevet den tid på året, hvor IKEA, det verdensomspændende svenske samlemøbelkonglomerat, sender sit katalog på gaden. Føljeton anmeldte jo for et år siden det sidste katalog, hvis gennemgående tema var at give læserne de nødvendige redskaber til at skabe så meget plads på så lidt plads som muligt. Der skal være […]
Læs mere

Kulturudvalget

Berlingske Tidende sendte nyansatte Jane Aamund til det åbne danske mesterskab i bodybuilding den 1. juni 1980 i Falkonercentret. Det er første gang mesterskaberne har deltagelse af internationale stjerner, som Samir Bannoui, Løven fra Libanon, og den tyske Mr. Universe Jusup Wilkosz. Jane Aamund beretter bl.a. fra finalerunden:"Der er vild begejstring. Her er damer med Bo Derekhår i tynde fletninger, alle Københavns smarte herrer, direktøren for Annabells, slangepigen Anniqa. Der kommanderes"Dobbelt Biceps og overarmsmusklerne spiller. Til sidst den fantastiske kommando:"Spredt Latissimus"og brystmusklerne skydes op som bjerge". Og efter en dag med den sport, som Arnold Schwarzenegger har gjort seriøs og populær, slutter Aamund:Bodybuilding er en stor sport i Tyskland og USA, det ser ud til, at den bliver det i Danmark også. Vi er ved at få smag for det ekstreme, nå parcelhuset og bilen ryger, så har man da altid sin krop tilbage at more sig med".; The Danish competition in bodybuilding brought foreign participants such as Samir Bannoui, the lion from Libanon, and the German Mr. Universe Jusup Wilkosz. Here the competitors lined up on the podium.;

Historien om Arnold Schwarzeneggers fitness-center [Fredag]

Fitness er blevet en folkesport såvel som en populær form for ‘jeg gør det i morgen’-selvbedrag. Men inden det blev normen, at den almene slappe kontormedarbejder skulle løfte vægte på ugentlig basis, var de svedige træningscentre et sted for mere dedikerede body builder-typer. Et af de fitnesscentre, der var med til at bane vejen for vægttræningens popularitet, var det californiske Gold’s Gym. Her får du historien om det legendariske træningscenter, der også var arnested for den senere californiske guvernør Arnold Schwarzenegger og hans første filmsucces Pumping Iron (som på dansk har den markant federe titel Sagen Er Bøf).

Ny norske ungdomsserie tegner godt [fredag]

Det bliver virkelig svært for norsk film og tv at komme efter den gennemført fantastiske og vellykkede SKAM, men det ser nu alligevel ud til, at de igen har fået fat i den lange ende med den nye serie Lovleg. Ligesom SKAM (og den noget mindre succesfulde Blank) er der tale om en webserie, hvor der sideløbende arbejdes med sms’er og sociale medier i fortællingen, der tager sit udgangspunkt blandt unge på et gymnasie langt ude i den norske provins. Det ser koseligt ud.

Historiske historier [fredag]

Historiker Hans Erik Havsteen og journalist Anders Olling, der står bag den fremragende podcast kongerækken, er blevet hyret af Politiken til at lave et nyt historisk magasin, og det ser rigtig spændende ud. Det fysiske magasin er endnu ikke udkommet, men deres nye hjemmeside er gået i luften, og her kan man få en lille smagsprøve. Blandt andet denne historie om dengang i middelalderen, hvor Danmark og Ruslands forhold begyndte at smuldre.

Bruxelles er verdens nye spionrede [Fredag]

Når den tidligere amerikanske ambassadør i Belgien Howard Gutman lagde sig til at sove i sin bolig i Bruxelles, råbte han altid lige “sov godt” til sit loft. Det gjorde Gutman ikke, fordi han er skør, men fordi han tog det som en selvfølge, at alverdens efterretningstjeneste lyttede med fra hans soveværelse. Store politiske institutioner som EU og NATO har gjort Bruxelles til den nye hovedstad for spioner, og det er en af Bruxelles dårligst holdte hemmeligheder, at alle udspionerer alle.

I år er det 25 år siden MC Einars debutalbum "Den Nye Stil" udkom og for alvor satte gang i den musikalske bølge, vi kalder dansk rap. Siden er bølgen vokset og et hav af danske rapkunstnere er kommet til. Fredag d. 6. september rejste Tivoli gennem 25 års musikhistorie og så tilbage på de største og bedste, danske rap artister. Niarn kan stadig rappe

Hvis Niels Roos skulle overleve måtte Niarn dø [fredag]

Da Niels Roos i 2013 fandt sig selv indlagt på Hvidovre Hospital, fik han en besked fra lægen, der ikke var til at misforstå: “Hvis du nogensinde drikker igen, så dør du.” Inden da havde Niels Roos i årevis været kendt som enfant terrible-rapperen Niarn. Efter at have slået igennem med hittet ‘Dobbelt A’ i 2004, havde han levet Niarn-personaen fuldt ud ved konstant at drikke sig fuld og tage stoffer. På et tidspunkt var det så slemt, at han ikke kunne sove uden at have en vodkaflaske ved siden af sengen, og det resulterede i, at hans bugspytkirtel til sidst var ved at give op. TV2 har snakket med Niels Ross om, hvordan det var at lægge Niarn i graven for selv at overleve.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12