24. august 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Der er så meget at advare naboen imod

”Penge er overalt, men det er poesien også. Det, vi mangler, er digterne.” Federico Fellini   Nu skal man passe på med at kolportere svært verificerbare citater af store mænd og kvinder, som man finder på internettet, men hvad enten den italienske filminstruktør Federico Fellini (1920-93) har sagt ovenstående eller ej, så er det jo […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Forskere kritiserer Fogh-regeringen for centraliseringen af Skat. Et forskningsprojekt foretaget af to førende eksperter i offentlig forvaltning konkluderer, at det var ”meget stærkt kritisabelt” da Fogh-regeringen i 2005 besluttede at nedlægge det kommunale skattevæsen og lade staten overtage den samlede skatteforvaltning og al inddrivelse. Beslutning om at samle Skat blev truffet under ledelse af Kristian Jensen som skatteminister.

2

Bruxelles vil ikke godkende Italiens budget. Europa-Kommusionen gav i går Italien tre uger til at ændre deres budget, hvis kommissionen skal kunne godkende det. Kommissionen siger, at budgettet ikke holder sig inden for eurozonens regler. Den italienske regeringen indrømmer, at deres budget ikke er i overensstemmelse med reglerne men siger samtidig, at de ønsker at ændre det. Afvisningen af et euro-lands budget er uden fortilfælde.

3

Trump om Khashoggi-mord: Værste ‘cover up’ i historien. Trump kritiserede i går Saudi-Arabien for deres forklaring af mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Han kalder forklaringen for ”den værste dækhistorie i historien.” Trump var dog forsigtig med ikke at skyde skylden direkte på ledende skikkelser i Saudi-Arabien.

4

Storbank brugte dansk datterselskab til spekulation med udbytteskat. Den australske investeringsbank og medejer af teleselskabet TDC, Macquarie, brugte i 00’erne deres danske datterselskab til spekulation med udbytteskat mod andre europæiske lande. Ifølge DR viser et notat, at banken fx aktivt har benyttet datterselskabet til at kræve udbytteskat fra Frankrig og Schweiz.

5

Region Sjælland vil fyre mindst 317 ansatte. Det meldte regionen ud i går aftes. Fyringerne kommer som følge af, at regionsrådspolitikerne i foråret indså, at der mangler 250 mio. kroner i næste års budget. Regionrådsformand Heino Knudsen (S) vil endnu ikke give et bud på, hvad det kommer til at betyde for kvaliteten i regionen, men siger at ”det vil kunne mærkes hos patienterne.”

Bryd isen

En forkert grønlænder

I år fokuserer elevorganisationen Operation Dagsværk på at hjælpe den grønlandske ungdom med at finde troen på sig selv. Som optakt bringer Føljeton en portrætserie af tre unge grønlændere. I dag skal du møde 23-årige Anthon Engell, der bor i København og studerer historie

Af Johanne Digebjerg Holgersson
“Jeg er ikke halv-halv. Jeg er helt dansk, og jeg er helt grønlænder,” konstaterer Anthon Engell, hvis mor er dansk, og far er grønlænder. Spørgsmålet om tilhørsforhold har fulgt ham, så længe han kan huske. Fregner dækker hele Anthons ansigt, og hans rødbrune hår er samlet i totter af skulderlange, uglede dreadlocks. Han er iført […]
Læs mere

Det bedste vi har set

TOPSHOT - An aerial view taken on October 22, 2018, shows a section of the Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge (HKZM) in Hong Kong. - The world's longest sea-bridge connecting Hong Kong, Macau and mainland China will be launched October 23, at a time when Beijing seeks to tighten its grip on its territories. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)

Den kinesiske bro

Den kinesiske bro

Tirsdag åbnede verdens nye længste bro over havet. Den måler i alt 55 kilometer, har kostet i omegnen af 20 mia. dollars og går gennem Hongkong, Macau og Zhuhai i Kina. Det har kineserne nogle klare bagtanker med, skriver Quartz: ”Der er også en særlig politisk komponent til projektet, som skaber en synlig, fysisk forbindelse mellem fastlandet og det autonome Hongkong, som Beijing har udøvet mere kontrol over […] ”det forbinder Hongkong til Kina næsten som en navlestreng. Du kan se den, og du ved, at du er forbundet til moderlandet.””

Ledigheden falder til et problematisk lavt niveau

Ledigheden falder til et problematisk lavt niveau

Ledigheden er nu faldet så meget, at mere end hver tredje kommune inden for en lang række faggrupper reelt ikke har flere ledige tilbage. Det er en fordobling på blot et år, og det er særligt udkantsdanmark, der løber tør for ledige hænder. Det er DA, der har lavet den optælling, og det kunne måske betyde, at man skulle begynde at lytte til professor i nationaløkonomi og overvismand ved Det Økonomiske Råd, Michael Svare, der mener, vi bør begynde at importere arbejdskraft. Gad vide hvordan Martin Henriksen har det med det?

TOPSHOT - Supporters of Brazilian far-right presidential candidate Jair Bolsonaro attend a rally in Copacabana beach, Rio de Janeiro, Brazil, on October 21, 2018. - Barring any last-minute upset, Brazil appears poised to elect Jair Bolsonaro, a populist far-right veteran politician, as its next president in a week's time. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)

Revolutionen vil være på YouTube

Revolutionen vil være på YouTube

Udover at populisten Jair Bolsonaro blev den klare favorit til at snuppe posten som Brasiliens næste præsident, skete der også noget andet vildt og skræmmende ved det brasilianske valg: Youtuberen Kim Kataguiri blev i en alder af 22 valgt ind som det yngste medlem nogensinde af Brasiliens nationalkongres. Det lyder som sådan hyggeligt nok, lige indtil man læser Buzzfeed News beskrivelse af Kataguiri og hans parti MBL. Som et andet Breitbart har MBL anvendt en blanding af memes og falske nyheder på steder som YouTube, WhatsApp og Facebook til at starte en tvivlsom politisk bevægelse, som særligt har fat i de unge vælgere. Det har givet partiet en unik popularitet, som altså nu kan ses på valgresultaterne.

The Kilobots, a swarm of 1, 000 simple but collaborative robots are pictured in this undated handout photo obtained by Reuters August 14, 2014. The robots, each just a few centimeters across, standing on three pin-like legs, are capable of collaborating to perform complex behaviours. To computer scientists, they also represent a significant milestone in the development of collective artificial intelligence. REUTERS/Mike Rubenstein and Science/AAAS/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.NO SALES.NO ARCHIVES. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.NO COMMERCIAL USE

Soldaternes nye hjerner

Soldaternes nye hjerner

Hvis det ikke havde været for det amerikanske forsvarsministeriums R&D-afdeling DARPA, havde vi formodentlig ikke haft mange af de teknologier, vi i dag tager for givet såsom internettet, GPS’en og robotstøvsugeren. Derfor er der nok  grund til at være lidt ekstra opmærksom, når The Atlantic som her bringer en langlæser om DARPA’s nyeste besættelse: At udvikle teknologi som sammensmelter soldaters hjerner med kamprobotter. Ja, den har vi vist hørt om før, men det får altså en særlig klang over sig, når det amerikanske militær er involveret.

Supporters of Italy's far-right Forza Nuova party wave flags during a demonstration in Rome, Italy November 4, 2017. REUTERS/Stefano Rellandini TPX IMAGES OF THE DAY

Til højre for højrefløjen

Til højre for højrefløjen

Selvom Italien siden valget i år er blevet ledet af den ydre højrefløj, da nationalisterne fra Lega sammen med de identitetsforvirrede populister fra Femstjernebevægelsen overtog magten, er støvlens ydre-ydre højrefløj ikke tilfredse. De er trådt i uniformen (som åbenbart bare er en hvid skjorte) og går nu voldsparate på gaden, bevæbnet med nødblus, lys hudfarve og partiflag for den fascistiske bevægelse Forza Nuova i kampen mod homoseksuelle, islam og migranter. Se den vilde dokumentar på DR.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12