24. maj 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Trump 2.0 på italiensk

Gøgleri kan sagtens være ekstremt højreorienteret – med underfundige t-shirts, komik og latterbrøl. Lige nu vinder højrefløjen frem i Europa med et smil på læben og farve i kinderne: Haha, det er så muntert at være hyggeracist og hverdagskvindehader. Folk kan vel godt tage en lille joke, ikke? Samtidig sker det stik modsatte: Autoritær topstyring […]

Læs mere

Døgneren

1

Ctrl+alt+delete: DF vil have Tibetkommissionens formand til at undersøge slettede mails. Folketinget skal derefter tage stilling til, om kommissionen skal genåbnes. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) understreger, at Tibetkommissionen formelt ikke eksisterer længere, og hvis man vil kigge på nyt materiale i forbindelse med Tibetsagen, skal man således nedsætte en helt ny kommission. Det anser han ikke for sandsynligt.

2

Villig: Sverige har vedtaget en lov, der kræver seksuelt samtykke, og Amnesty vil gå samme vej i Danmark. Helle Jacobsen fra den danske afdeling opfordrer Folketinget til at følge det svenske eksempel. I Danmark skal der tvang, vold, trusler eller et offer i hjælpeløs tilstand til, før der kan dømmes for voldtægt. Ifølge Helle Jacobsen står svenske voldtægtsofre bedre nu, hvis sagen skal for retten.

3

Mundhuggeri: Nordkorea angriber USA’s vicepræsident for ”ignorante og stupide udtalelser”. Det er Choe Son Hui, viceminister i det nordkoreanske udenrigsministerium, som skælder ud, efter at den amerikanske vicepræsident Mike Pence har draget paralleller mellem Nordkorea og Libyens kranke skæbne. Det er en sammenligning, man finder uværdig i Nordkorea: ”Om USA vil møde os i et møderum eller i en atommagt-mod-atommagt-konfrontation er fuldstændig afhængig af amerikanernes beslutninger og opførsel,” sagde Choe Son Hui i en udtalelse sendt ud af Nordkoreas statslige KCNA-nyhedsbureau.

4

Tillidsøvelser: Iran stiller skarpe krav til Europa for at fastholde atomaftale. Det står klart, efter at Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, i går udtalte, at europæiske banker skal sikre handlen med den islamiske republik. ”Vi ønsker ikke at indlede et slagsmål med Frankrig, Tyskland og Storbritannien, men vi stoler heller ikke på dem,” sagde ayatollahen. Ali Khamenei kræver desuden, at Europa garanterer Irans olieeksport, ligesom de europæiske lande heller ikke må komme med nye forhandlingskrav til Irans ballistiske missilprogram og andre aktiviteter i Mellemøsten.

5

Totalförsvar: Svenskerne hustandssomdeler vær-beredt-til-krig-pamfletter. I alt kommer pamfletterne ud til 4,8 millioner hjem og forklarer, hvordan man som privatperson skal forholde sig til cyberangreb, sabotage af infrastrukturen eller ”millitære angreb med fly eller robotter”. ”Alle er forpligtet til at bidrage, og der er brug for alle i Sveriges totalforsvar,” hedder det i brochuren.

Nyhedsanalyse

Er virkeligheden ved at overhale fiktionens teknologiske dystopi?

Fiktionen har altid leget med tanken om, hvordan nye opfindelser og moderne teknologi i de forkerte hænder kan sende samfundet i en mørk retning og ultimativt blive menneskets undergang. Men mens vi sidder og får kuldegysninger af tv-serier som Black Mirror, er virkeligheden ved at overhale fantasien. Det dystopiske teknologisamfund findes allerede.

Af Andreas T. Kønig
Hvis der er noget, man nærmest med garanti får ondt i maven af, så er det at se Netflix-serien Black Mirror. Serien er atypisk på den måde, at den ikke har et langt handlingsforløb, der strækker sig over flere afsnit. Hvert afsnit er sin egen lille historie, og i stedet for den lange dramaturgi bindes […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Forfilm fra Føljeton

Måske har du lejet videofilm i 80’erne, og måske kan du så også huske, at man før hver film lige skulle igennem tre-fire forfilm. I 80’erne var det tit det bedste. Her genopliver vi sådan et trailershow og giver dig tre forfilm til film, vi ser lidt frem til og måske ikke får set. Først en mørk remake a junglebogen, Mowgli, der ser vild og blodig ud og måske er tættere på Kipling end Disney, dernæst årets vinder i Cannes, Shoplifters, der nok først skal tages ind, når der er overskud til det. Lettere går det med danske Michael Noers Hollywood-drøn, filmen Papillon, som ser ud til at være action-packed (peewee). Nå ja, og så glæder vi os virkelig også meget til Spike Lees cannesfilm BlacKkKlansman

French President Emmanuel Macron and Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman attend a press conference at the Elysee Palace in Paris, France, April 10, 2018. Yoan Valat/Pool via Reuters

Kronprinsen af Riyadh vs. prinsen af jihad

Den reformivrige, men ikke u-brutale 32-årige saudiske kronprins Mohammed bin Salman har netop været på charmeoffensiv i vestlige medier og har sideløbende mødtes med berømtheder og præsidenter. Men hans ‘demokratiseringsbestræbelser’ i Saudi-Arabien går ikke upåagtet hen hos alle dem, der har levet la dolce vita i ørkenstaten, og som havde det fint med status quo, og det forsøger terrororganisationen Al-Qaeda at udnytte, skriver magasinet War on the Rocks i denne spændende analyse. Al-Qaeda forsøger blandt andet at positionere Hamza bin Laden, afdøde Osamas søn, som sin fars arvtager og dermed styrke dem selv i deres langvarige kamp med det saudiske kongehus.

American comedian, actor, and film director Woody Allen (left) and his partner, actress Mia Farrow pose under an awning with their children, from left, Misha, Dylan (in Farrow's arms), Fletcher, and Soon Yi, New York, New York, 1986. Soon-Yi later married Allen. The man in center background is unidentified. (Photo by The LIFE Picture Collection/Getty Images)

Woody Allens søn kommer faren til forsvar

I et langt, rørende, overbevisende og uhyre velskrevet blogindlæg kommer Woody Allens adoptivsøn Moses Farrow sin far til undsætning i den opslidende sag, hvor hans mor Mia Farrow har anklaget Allen for et seksuelt overgreb mod parrets fælles datter Dylan i 1992. Moses, der i dag er 40 år, mener at kunne tilbagevise en række faktuelle fejl og misforståelser, ligesom han får fremstillet sin mor som en syg og utilregnelig kvinde.

Modet til at være hadet

I Japan er der udkommet en bog, som alle køber, og alle snakker omModet til at være hadet, må det være på dansk. Den er skrevet af forfatteren Fumitake Koga og filosoffen Ichiro Kishimi, har solgt 3,5 millioner eksemplarer i Asien og er først lige kommet på engelsk. At dømme på den popularitet skulle man tro, at det var en selvhjælpsbog fuld af klichéer, skriver Quartz’ skribent, men den viser sig at være ”en nuanceret diskussion af komplekse teorier med øjeblikke af ægte filosofiske indsigter.” Læs selv videre. Det lyder som et smashhit, der helt sikkert kommer til Danmark, så vær beredt. Men det kan godt være, at den passer bedre på den japanske sjæl.

Groundhog Day igen og igen og igen – på én gang

Ikke for at lyde alderstegen, men romantiske komedier – altså, sjove romantiske komedier – var bedre og mere begavede i gamle dage. Harold Ramis’ Groundhog Day (En ny dag truer) fra 1993 med Andie MacDowell og Bill Murray som den indbildske og livstrætte tv-vejrmand, der sidder fast i tiden og oplever den samme dag i den lille by Punxsutawney igen og igen og igen, indtil han er blevet klogere, hører så afgjort til blandt de allerbedste fra det seneste kvarte århundrede. Det er ikke helt nyt, det her, men vi faldt lige over en video, som er klippet sammen, så vejrmanden oplever 37 dage på én gang. Man skal muligvis have set filmen for at sætte pris på det (og orke sætte 32 minutter af til at se det).

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12