25. april 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

De lavtlønnedes oprør

Af skade bliver man klog. Man behøver nemlig ikke at have en lang uddannelse for at være klog. Således måtte landets offentlige akademikere, præster og skolelærere i nat se sig snydt af sygehusportørerne, gartnerne og social- og sundhedshjælperne. De kortest uddannede faggrupper i den offentlige sektor – dem, som både arbejder mest slidsomt og samtidig […]

Læs mere

Døgneren

1

Grønlands to store partier står til markant tilbagegang, og Siumut bliver ved magten. Sådan så det ud i morges, dansk tid, hvor mere end to tredjedele af de i alt 41.000 stemmesedler var talt op. Siumut står til 27,5% af stemmerne. Ved valget i 2014 fik partiet 34,3%. Samme tendens viser sig for Inuit Ataqatigiit (IA). Partiet står til 25,9% mod 33,2% ved forrige valg. Det betyder, at den nuværende landsstyreformand og formand for Siumut, Kim Kielsen, kan blive siddende trods en markant tilbagegang.

2

Socialdemokratiet vil forbyde salg af dieselbiler fra 2030. Gamle dieselbiler skal udfases, og Københavns veje skal være dieselfri zone. Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og overborgmester Frank Jensen i et fælles udspil. Forslaget er en del af partiets kommende klima- og miljøudspil. Det kommer, efter at Frederiksen har lanceret et mål om, at 500.000 biler skal køre på el og brint i 2030.

3

Trump og Macron vil søge en ny atomaftale med Iran. ”Vi ønsker fra nu af at arbejde for en ny aftale med Iran,” sagde Emmanuel Macron på et pressemøde i Det Hvide Hus, hvor han netop har aflagt statsbesøg. Donald Trump har før lovet at trække USA ud af aftalen, men siger nu, at en ny aftale på et ”solidt grundlag” kan træde i stedet. Samtidig advarer han dog om, at hvis Iran genstarter sit atomprogram, ”så vil de stå over for større problemer, end de nogensinde før har haft”.

5

I dag klokken 13 falder dommen i drabssagen mod ubådsbygger Peter Madsen. Afsigelsen vil tage få minutter og vi blive afsagt af en domsmandsret med en jurauddannet dommer og to almindelige borgere, såkaldte domsmænd, der dømmer i sagen mod Peter Madsen. Han har fravalgt et større nævningeting. Anklageren kræver fængsel på livstid eller forvaring for seksuel mishandling, drab, partering og farlig sejlads. Forsvareren en kort frihedsstraf på seks måneders fængsel for usømmelig omgang med lig.

Valg i Grønland

Man kan ikke bare copy paste et europæisk samfund over på det grønlandske

28-årige Paninnguaq Tarrak-Petrussen er en visionær ung politiker, og 19-årige Josef Tarrak-Petrussen er en vred ung rapper. Sammen udgør de et stærkt ægtepar, der tør råbe højt om deres frustrationer. De er frustrerede over den store rodløshed, der findes blandt Grønlands unge. Mange unge grønlændere kan ikke finde ro, fortæller det unge par. For det er svært at passe ind i et samfund, hvor man i flere hundrede år er blevet fortalt, man ikke er god nok.

Af Amalie Schroll Munk
På armen har Josef Tarrak-Petrussen tatoveret to fugle, der holder en Qilaat imellem sig. Den grønlandske tromme repræsenterer den kultur, han er så stolt af. Det samme gør de ni blæksorte streger, der står som en sol ud fra læbens buede linje. Tatoveringerne beskytter mod onde ånder, ligesom de gjorde på grønlandske inuitter for flere hundrede år […]
Læs mere

Det bedste vi har set

US President Donald Trump (C) and French President Emmanuel Macron (R) toast during a State Dinner in honor of Macron at the White House in Washington, DC, April 24, 2018. / AFP PHOTO / ludovic MARIN

God kemi – men hvad med atomaftalen med Iran?

Mængden af pragtfulde billeder fra det franske præsidentpars besøg i Det Hvide Hus i går er overvældende. I går kaldte vi Emmanuel Macron for Trump-hviskeren, og det er det, han er. Ingen anden statsleder har formået at få Trump til at fremstå så charmerende, ja, indtagende (men vi har selvfølgelig heller ikke set Trump sammen med Nordkoreas store leder Kim Jong-un endnu). Her er ‘Macron rejser til Washington’ – i billeder. Hvad angår situationen, hvor Trump foran verdenspressen læner sig over mod Macron for at fjerne noget ”skæl” fra hans revers, så var der en på Twitter, som citerede den berømte canadiske primatolog og førende chimpanseekspert Jane Goodall: ”Når den aldrende gorilla bliver konfronteret med den meget mere virile, nye alfahan, viser han underdanighed ved at soignere alfahannen, men denne handling er faktisk et forfængeligt forsøg på at ydmyge sin meget yngre rival.” Det er ikke lykkedes os at verificere, at Goodall har sagt det, men det kunne hun sikkert godt have gjort.

Midt i al bromance-hurlumhejen, som Washington Post nok ret præcist kalder ”legesyg dominans”, er der udenrigspolitikken. Macron talte med Trump om den internationale atomaftale med Iran, som Trump længe har syntes, er en rigtig dårlig ”deal”. Macron lagde op til, at man måske kunne holde fast i den oprindelige aftale og så bygge videre på den. Bloomberg News har en analyse af situationen.

Trier-familien – et kulturdynasti på godt og ondt, men mest godt

Man leder ofte forgæves efter danskproduceret kultur-tv, som ikke er en quiz eller en konkurrence med en krukket vært som omdrejningspunkt, men her er der minsandten noget. En serie på DR K ser nærmere på de fire danske ‘kulturdynastier’, familierne Trier, Kløvedal, Winding og Koppel. I aftes var der fokus på Trier-familien, og man må konstatere, at det nok ikke altid har været supermorsomt for børnene, når de voksne skejede ud – eller som Troels Trier formulerer det: ”Faktisk har jeg levet i 20 år af at rende rundt og spille idiot.” Men der er masser af dejlige arkivoptagelser. [Full disclosure: Et medlem af Føljetons redaktion er gift ind i Trier-familien, men det er ikke vedkommende, som har formuleret denne tekst.]

Soccer Football - Champions League Semi Final First Leg - Liverpool vs AS Roma - Anfield, Liverpool, Britain - April 24, 2018 Roma's Patrik Schick in action with Liverpool's Virgil van Dijk and Jordan Henderson REUTERS/Phil Noble

Den bevidste fodboldelskers moralske dilemma

I går linkede vi til et stort, flot interview med Liverpool F.C.’s vidunderlige tyske cheftræner, Jürgen Klopp, og i aftes kvitterede hans hold så for vores gestus ved at vinde 5-2 over Roma hjemme på Anfield i semifinalen i Champions League. Det har givet os blod på tanden. I dag har vi mere fodbold til dig. Zetland har kigget på den bevidste fodboldelskers dilemma: At noget af det smukkeste fodbold bliver finansieret af tvivlsomme, for ikke at sige moralsk skruppelløse regimer. Og så har The Guardian en spændende langlæser om nynazistisk hooliganisme i Rusland: ”I de to forgangne årtier har den russiske stat opmuntret voldelige fodboldfans på den yderste højrefløj. Nu hvor VM nærmer sig, kæmper den for at få styr på dem igen.”

Afghanske flygninge fra asyllejrene demonstrerer torsdag den 10. november foran Christiansborg for en retfærdig asylbehandling.De mange på afslag asyl, 125 ud af 165 det første halvår 2011, bekymrer de afghanske flygtninge.(Foto: Marie Hald/Scanpix 2011)

Udlændingestyrelsen giver asyl til færre og færre afghanere

Selv om Venstres integrations- og udlændingeordfører, Marcus Knuth, har sagt, at Afghanistan er så trygt, at det er en oplagt skidestination, er sikkerhedssituationen i landet virkelig ringe, fordi Taleban og ISIS terroriserer landet. Søndag blev mere end 60 personer dræbt af en selvmordsbombe, mens de stod i kø for at blive registreret som vælgere. Alligevel får stadig færre afghanske asylansøgere opholdstilladelse i Danmark, skriver Information. Andelen af afghanere, der får asyl, er faldet fra 26% i 2016 til 16% i 2017 – det laveste i ti år. I Sverige får 40% af de afghanske ansøgere asyl. (Arkivfoto fra 2011: Scanpix/Marie Hald)

Et ubegribeligt dybt kvindehad

Den tiltalte mand fra mandagens dødskørsel i Toronto, der slog ti mennesker ihjel og livsfarligt sårede 13, sættes i forbindelse med misogyne grupper på nettet. Grupper, der afslører så dybt et had til det modsatte køn, at de åbent truer med tilfældig og seriel voldtægt, mord og lemlæstelse. Det er næsten ikke til at forstå, og nødvendigt at tage dybt alvorligt. The Guardians Stephen Marche er dykket ned i miljøet i denne rystende web-reportage.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12