“Man ved, at der er noget på færde, når det danske triumvirat – statsminister Mette Frederiksen (S), forsvars- og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) – pludselig iler til Flyvestation Skrydstrup på en højhellig søndag, alt imens kronprinsesse Mary tilfældigvis er til dansk-ukrainsk gudstjeneste i nærliggende Haderslev Domkirke,” startede chefredaktør David Dragsted ugen, der stod i forsvarspolitikkens tegn.
Og at der var noget på færde, fik han da på mange måder ret i: Ikke kun forstillede og fjogede PR-fotos for skåltalepressen og pludselige F16-donationer, men også nyhederne om Jakob Ellemann-Jensen (V), der ikke længere ville være forsvarsminister, selvom han “elsker Forsvaret”, og Wagner-lederen Jevgenij Viktorovitsj Prigosjin, der tilsyneladende er død. Og så er der alt det, der skete uden for krigsbilledet:
Nederlandene nominerer udenrigsminister Wopke Hoekstra som kandidat til posten som EU-kommissær. Det bekræfter premierminister Mark Rutte. Dermed kan Hoekstra afløse 62-årige Frans Timmermanns, der var kommissionens vicepræsident med ansvar for unionens klimapolitik. Han meddelte i juli, at han i stedet vil lede en venstrealliance i efterårets valgkamp på hjemmefronten. (Financial Times)
Den brasilianske højesteret har med ni stemmer mod en enkelt afgjort, at homofobisk hadetale kan straffes med fængsel i to til fem år. Faktisk var det allerede strafbart at udtrykke sig hadefuldt om LGBTQIA+-miljøet, men nu gælder det altså også, hvis man gør det om enkeltpersoner. I Danmark er hadforbrydelser omfattet af straffeloven, mens kun få domme har ført til sigtelser. (AFP)
Blackrock støtter færre og færre klimatiltag. Investorerne i verdens største kapitalforvalter har tilsyneladende masser af idéer til, hvordan milliarderne bedre kunne fordeles til sociale eller grønne projekter. I en ny rapport slår virksomheden fast, at de støtter bestyrelsen 89 pct. af tiden, og at de “mange forslag var for vidtrækkende, manglede økonomisk værdi eller simpelthen var overflødige.” (Bloomberg)
Slut med sushi. Efter Japan er begyndt at sende vand fra Fukushima-ulykken i Atlanterhavet, har det kinesiske toldvæsen nedlagt forbud mod at importere fisk og skaldyr fra hele Japan. Hongkong forventes at gøre det samme. Ifølge en række forskere er frygten for stråling ubegrundet og overdrevet, og en række sushirestauranter vil ikke lade det radioaktive spildevand stå i vejen: “Hvis du kan lide det, spiser du det. Der er ikke noget at gøre.” (BBC)
Danskere forsvinder fra Bruxelles. Selvom Skandinavien i dag er relativt godt repræsenteret i EU-institutionerne, er stillingerne blevet mindre attraktive for unge diplomataspiranter. Det mener en række embedsfolk, der er ved at forberede et slag mod Kommissionen og vil gøre op med den geografiske ubalance. Det er ikke kun et spørgsmål om HR, men om politiske interesser – og kan sende Danmark på “kollisionskurs” med lande som Italien, Bulgarien og Grækenland. (Politico)
Endnu en skovbrand er brudt ud i Grækenland, denne gang i byen Alexandroupoli i Evros-regionen få kilometer fra den tyrkiske grænse. Her fandt brandfolk tidligere på ugen lig fra mennesker, de mener kan være flygtninge. På nettet har der siden kørt en række falske historier om at migranterne selv skulle have påsat brandene – ligesom de skulle have udvekslet skud mod politiet. Det har den græske regering afvist. (France24)
Mugshot af Donald Trump. Det er “uden fortilfælde”, siger en amerikansk universitetsprofessor om billedet, der netop er offentliggjort af amtsfængslet i Fulton Country i delstaten Georgia, hvor den tidligere amerikanske præsident har været anholdt, men nu er løsladt mod kaution. “Af alle de millioner, måske milliarder af billeder, der er taget af Donald Trump, kan det her stå som det mest berømte. Eller berygtede.” (The New York Times)