25. Oktober 2017

Næste udgave 03:20:08

Ill. til RB 15.07.2011 15:28 Tamponer og hygiejnebind er dyre, særligt for kvinder i verdens ulande. Derfor har tre CBS-studerende, Veronica, Maxie og Julie, udviklet deres egen virksomhed, som skal producere billige menstruationskopper til afrikanske kvinder. - Vi er alle tre brugere af menstruationskoppen, og vi undrede os over, hvorfor den ikke var udbredt i ulande, fordi den kan bruges i op til 10 år og er lavet af et materiale, så man undgår infektioner og lignende. Dernæst gik det hurtigt fra idé til handling, siger Veronica D'Souza. Menstruationskoppen, der er et lille klokkeformet silikonebæger, er ikke-absorberende og bæres oppe i skeden under menstruation. Pigerne, der har kendt hinanden i seks år, håber, at den vil kunne gøre en forskel for kvinderne. - I Afrika er menstruation forbundet med skam og sygdomme. Nogle piger dropper ud af skolen, andre får infektioner, fordi de ikke er oplyst om hygiejnen. Det håber vi virkelig på at kunne ændre, siger Maxie Matthiesen. Hun fortæller, at flere af kvinderne i Kenya benytter alternative løsninger, fordi de ikke har råd til hygiejnebind og tamponer. (Foto: Marie Hald/Scanpix 2011)

Kære læser

Libresse forbløder… og dør snart

”I modsætning til, hvad mange tror, så er mens ikke en blå væske, men blod!,” skrev hygiejnebindproducenten Libresse på sin facebookside i sidste uge sammen med deres nye reklamevideo. ”Mens er normalt. At vise det burde også være.” I den nye reklamevideo sendes et bind åbenlyst fra hånd til hånd på en læsesal, og en kvinde […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

4

Ansatte i Skat advarer om nye skandaler. Dansk Told- & Skatteforbund advarer nu skatteminister Karsten Lauritzen (V) om, at den bebudede opsplitning af Skat til syv styrelser kan føre til nye skandaler. Forbundet vedtog tirsdag en udtalelse, hvor de blandt andet siger, at man ikke forstår, hvorfor man ”tør sende Skat ud i et så omfattende organisatorisk eksperiment”. De skriver endvidere, at ”genopbygningen af skatteforvaltningen er en alt for vigtig opgave til, at det må udvikle sig til en teoretisk skrivebordsøvelse”.

5

Kronprins lover mere moderat Saudi-Arabien. Ved en investeringskonference i den saudiarabiske hovedstad Riyadh, sagde kronprinsen Mohammad bin Salman Abdulaziz Al Saud i går, at Saudi-Arabien skal vende tilbage til en mere moderat form for islam. I dag bekender Saudi-Arabien sig til en yderst konservativ udgave af islam, hvor kvinder fx har yderst begrænsede rettigheder.

Kina

Kinas ‘nye æra’

I morges præsenterede Kinas præsident Xi Jinping det kinesiske kommunistpartis nye topledelse. Politbureauets stående udvalg består nu foruden præsidenten og premierministeren af fem nye medlemmer. De er alle så gamle, at det er usandsynligt, at nogen af dem kan overtage præsidentposten, når Xis anden (og i princippet sidste) periode slutter i 2022. Men det lader heller ikke til at være hans plan.

The Communist Party of China's new Politburo Standing Committee, the nation's top decision-making body (L-R) Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, Chinese President Xi Jinping, Premier Li Keqiang, Wang Yang, Zhao Leji meet the press at the Great Hall of the People in Beijing on October 25, 2017. China on October 25 unveiled its new ruling council with President Xi Jinping firmly at the helm after stamping his authority on the country by engraving his name on the Communist Party's constitution. / AFP PHOTO / WANG ZHAO

Af Oliver Stilling
En strøtanke: Det kunne være et interessant eksperiment at tage en højtstående dansk politiker – for eksempel justitsminister Søren Pape Poulsen (K) – og dumpe ham et sted i toppen af Kinas kommunistiske parti. Hvordan ville han klare sig? Hvor lang tid ville der gå, før han blev knust mellem møtrikkerne og boltene i det skånselsløse kommunistiske maskineri? Sammenlignet med […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Kolding Storcenter og Bilka.

En forkærlighed for storcentre

En forkærlighed for storcentre

Hvad enten du har haft din færden i Kolding Storcenter, Rosengårdscentret i Odense, Frederiksberg- eller Ballerup Centret, så har du garanteret brugt en lørdag eller to i et storcenter skubbende med en overfyldt Bilka-indkøbsvogn. Det er et sjovt fænomen med storcentre, for lige så forfærdelige og røde-knopper-frembringende de er, lige så stor vækst sikrer de en by. Det har Jakob Jessen ovre på Zetland set nærmere på. I sin artikel om storcentre tager han udgangspunkt i det nyåbnede Kronen Vanløse (det er åbenbart ikke længere moderne at kalde sit center noget med ja, center, skriver han). Spændende læsning om centralisering, vækst og byer, der er bange for at dø.

Hvis du ikke kan få nok af storcentre, så læs også lige David Holt Olsens klumme om at se ”civilisationens ringeagtede genskabelse i Herning Messecenter”. Skribenten er museumsinspektør på Dansk Industrimuseum og har en selvudnævnt forkærlighed for storcentre i Aarhus. Han guider læseren gennem den jyske hovedstads centre og kommer frem til konklusionen ”jo længere vestpå, jo lavere i agtelse.” Til sidst ender han i Herning Messecenter.

Foto: Scanpix

Hver skete der, Europa?

Hver skete der, Europa?

Man siger, at vejen til helvede er brolagt med gode intentioner. Men hvis man spørger den amerikanske journalist og intellektuelle William Drozdiak, så er det vejen til EU’s undergang, der er brolagt med gode intentioner. I sin nye bog kommer han med en række forklaringer på, hvorfor Europa pludselig ser ud til at smuldre. Hovedårsagen skal findes i, at man har haft ambitiøse planer, men knap så ambitiøse udførelser af planerne. Ifølge Drozdiak er både euroen, Schengen-aftalen og østudvidelsen derfor endt som et mareridt for Europa. Han peger på, at når USA trækker sig tilbage og ikke holder hånden over Europa, så ender kontinentet med at blive opslugt af sin gamle dæmon igen: Nationalisme.

Foto: Wikimedia

Dit liv er et spil Dungeons and Dragons

Dit liv er et spil Dungeons and Dragons

Hvis du ikke kender Dungeons and Dragons, så har du, modsat i hvert fald én af Føljetons journalister, nok været en af de seje til klassefesterne. Dungeons and Dragons er rollespil for folk, der synes, det er for meget besvær at gå ud i skoven og klæde sig ud som ork. I stedet sidder man trygt ved et skrivebord og forestiller sig, at man er en ork (don’t judge). Du kan som fantasiork være god til forskellige ting: Du kan være stærk, klog, hurtig osv. Det hele afhænger af, hvor mange point, du har. De point kommer fra terningekast. Sagt på en anden måde: Som fantasiork består du af tal. Det gør du jo heldigvis ikke i virkeligheden. Eller gør du? Vi har efterhånden så mange data på os selv, at vi måske i virkeligheden bare kunne reduceres til forskellige point. Det kan du læse mere om i den her artikel, hvor der sættes spørgsmåltegn ved, hvorvidt vi ikke alle bare er Dungeons and Dragons-figurer. I så fald er det uden alt det fede: Ingen magi, drager eller heroiske eventyr. Urg…

Cataloniens leder siger i tale, at løsrivelse bliver realitet om få uger. Men han er klar til dialog med Spanien. Regeringen i Madrid afviser blankt. Supporters of Catalan independence listen to Catalan president Carles Puigdemont's speech broadcasted on a television screen at the Arc de Triomf (Triumphal Arch) in Barcelona on October 10, 2017. Catalonia's leader Carles Puigdemont said Tuesday he accepted the "mandate of the people" for the region to become "an independent republic, " but proposed suspending its immediate implementation to allow for dialogue. / AFP PHOTO / JORGE GUERRERO

Hvorfor er der ikke flere nye lande?

Hvorfor er der ikke flere nye lande?

Det korte svar er, at det simpelthen er for svært at skabe et nyt land. Se bare på situationen i irakiske Kurdistan og spanske Catalonien. Det lidt mere nuancerede svar giver The Atlantic dig her. Nye lande har svært ved at være økonomisk levedygtige på egen hånd. Og de møder ikke kun modstand fra de lande, de løsriver sig fra, men også fra de omkringliggende lande. For Catalonien gælder det de omkransende EU-medlemslande, og for Kurdistan gælder det Tyrkiet, Iran og Syrien. ”På den måde erstattes retten til selvbestemmelse af suverænitet og territorial integritet,” som der står i artiklen.

PLUS-historie. Golfstrømmens transport af varme til Norden kan kollapse, hvis CO2-udledning fortsætter. Det fortæller det hidtil mest omfattende studie om Danmarks varmepumpe. (se Ritzau historie 241200) ARKIVFOTO 2015 af Ilulissat Isfjord, - - - Se RB 2/8 2016 22.35. 2015 var rekorddårligt år for klimaet. Intet tyder på, udviklingen vender foreløbigt ifølge Verdensnaturfonden. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016)

En milliard tons grønlandsk mudder

En milliard tons grønlandsk mudder

Hvert år sluger havet en milliard tons mudder, der stammer fra den grønlandske indlandsis. Et nyt studie viser, at Grønland er storleverandør af mudder på havets bund, og det er noget juks, fordi den store mængde mudder blandt andet kan være med til at øge vandstanden i havene hurtigere. Problemet vokser sig kun større i takt med, at klimaforandringerne tager til i styrke, og indlandsisen derfor smelter yderligere. Den eneste måde, man kan bremse udledningen af mudder (som i fagsprog hedder sediment), er ved at få de globale temperaturer til at falde. Og det er som bekendt lettere sagt end gjort. Læs mere om forskningen og Grønlands udledning af sediment på Videnskab.dk. Det er både spændende og forfærdende.

 

Et sidste ord

Den her japaner er pænt imponerende. Og så er han den eneste, der kan det, han kan med is. Indtil videre i hvert fald. Fat isblok og hobbykniv og gå i gang med at øve dig derhjemme!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12