26. juni 2018

Næste udgave 03:20:08

TOPSHOT - Fans of Iran stand in the fan zone in Kazan, on June 18, 2018, during the Russia 2018 World Cup football tournament. / AFP PHOTO / Luis ACOSTA

Kære læser

Den iranske sensation

Er du klar over, hvor tæt Irans fodboldlandshold var på at gå videre til mellemrunden ved VM i fodbold i aftes? Og er du klar over, hvor stor en sensation det ville have været? Iranerne spillede mod de forsvarende europamestre fra Portugal, og efter en 1-0-sejr over Marokko og et smalt nederlag til Spanien kunne […]

Læs mere

Døgneren

1

Mærsk-skib med 108 migranter har lagt til kaj på Sicilien. Efter fire dages uvished kunne det danske containerskib ‘Alexander Maersk’ sent i aftes lægge til kaj i byen Pozzallo på Siciliens sydspids. Byens borgmester stod klar til at tage imod de mere end 100 flygtninge, som har opholdt sig på skibet, siden den italienske kystbevogtning beordrede det til at hive de mange mennesker op af Middelhavet tidligt fredag morgen. ”I dag er en vigtig dag, fordi den, ud over at være en lykkelig slutning på historien, viser, at solidaritet stadig er en udbredt følelse,” udtaler borgmesteren til Corriere della Sera.

3

Ansvaret for giftgasangreb skal lettere kunne placeres (hos Rusland). Storbritannien og dets allierede vil ved et møde tirsdag indlede en diplomatisk offensiv for at styrke Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW). Landene ønsker, at organisationen får mulighed for at identificere personer, som står bag kemiske angreb. Offensiven kan tolkes som et nyt indirekte opgør med Rusland.

5

Krænkelse: Bilka trækker kontroversiel t-shirt tilbage. Det skabte ramaskrig, da supermarkedskæden udsendte et katalog med en åbenlyst sexistisk t-shirt med påskriften: ”Girls Don’t Shout”. Men nu trækker Bilka det mandschauvinistiske budskab tilbage. Chef for butikkens pudseløjerlige afdeling  Retail Textile & Nearfood Anders Bo Hørsted udtaler: ”Teksten er udelukkende tænkt som en designmæssig detalje. Hvis kunder eller andre kan opfatte budskabet på trøjen som uhensigtsmæssigt eller stødende, er det naturligvis beklageligt”.

Nyhedsanalyse

It-koks: Den syge sundhedsplatform styrtbløder stadig

Den største it-investering nogensinde i det danske sundhedsvæsen – købet af den såkaldte Sundhedsplatform til 2,8 mia. kr. – har været en monumental fiasko: Antallet af behandlede patienter er styrtdykket. Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) vil dog hverken garantere, at problemerne nu er løst, eller at lignende systemfejl ikke kan ske i fremtiden.

Af Lars Trier Mogensen
Der er opstået hård konkurrence om, hvilke offentlige it-projekter der diskvalificerer sig selv som de mest katastrofalt udførte og inkompetent håndterede i de senere år: De lærde skændes fortsat om, hvorvidt det allerværste har været EFI (SKAT’s inddrivelsessystem), PolSag (Politiets sagssystem), Rejsekortet eller Digital Tinglysning. Alle fire fejlslagne it-systemer har kostet svimlende beløb og direkte […]
Læs mere

Det bedste vi har set

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel visits the production line of the new Takeda pharma factory in Oranienburg, Germany, June 16, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Stakkels, stakkels Merkel

Stakkels, stakkels Merkel

Hvis du går rundt og er mere end almindeligt interesseret i vores store handelspartner mod syd, så tillad os at slå et slag for den danske webportal Tysklandheute, som drives af Uffe Gardel, tidligere mangeårig medarbejder på Berlingske. I Tyskland er kansler Angela Merkel jo lidt på den med en indenrigsminister, Horst Seehofer, som ikke retter ind, men for egen regning ønsker at stramme Tysklands flygtningepolitik. Vi ville ønske, at Gardel kunne komme kansler Angela Merkel til undsætning, men det kan han ikke. I denne spritnye analyse forsøger han ikke at spå om, hvad der vil ske i Merkels nære fremtid. Til gengæld tegner han spillet op og forklarer reglerne, og det er nok så brugbart.

Store, grimme, vinduesløse overvågningsbygninger

Store, grimme, vinduesløse overvågningsbygninger

Så er den danske journalist Henrik Moltke atter på færde  ovre hos den amerikanske nyhedsorganisation The Intercept, som blev stiftet af blandt andre journalisten Glenn Greenwald i kølvandet på whistlebloweren Edward Snowdens afsløring om masseovervågning i 2013. Artiklen her handler om en række suspekte anonyme vinduesløse bygninger, som står midt i otte storbyer i USA. Officielt er det teleselskabet AT&T, som råder over dem, men i virkeligheden spiller de en vigtig rolle i et kontroversielt overvågningsprogram iværksat af den hemmelige sikkerhedstjeneste NSA. Gys. Lækkert fortalt og lækkert pakket ind.

Hvad du ikke ved, gør dig klogere

Hvad du ikke ved, gør dig klogere

Klogest er den, der ved, hvad han ikke ved, lyder en kliché af et Sokrates-citat. men her små 2.500 år efter, at han sagde det, viser det sig, at han nok havde ret, den gamle. Et nyt, stort studie i ydmyghed og succes viser, at man får markant bedre resultater ved at indrømme sine fejl og mangler over for sig selv og andre. Ydmyge mennesker er mere lydhør, mere interesserede i at lære og bedre til at bruge deres lærdom. Det vidste vi da godt.

Drenge hyldes, mens piger er billige og urene

Drenge hyldes, mens piger er billige og urene

Piger og drenge i 16-20-årsalderen er stort set lige seksuelt aktive – det havde vi muligvis godt kunne sige os selv, sådan rent statistisk. Men her holder ligheden også op. For mens drengene roligt kan fortælle vidt og bredt om deres seksuelle udfoldelser, så skal pigerne gå mere stille med dørene af frygt for at blive stemplet som ‘billige’. Det viser en rapport som Ligestillingsministeriet har bestilt – og som er udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE. Rapporten bygger på svar fra mere end 20.000 unge mellem 16 og 20 år. Tænk, at det forholder sig sådan i 2018. Hvis vi ikke snart gør noget, overhaler iranernes os indenom i ligestilling.

Vulgære og unødige oplevelser

Vulgære og unødige oplevelser

Overskriften (gengivet herover) er dragende, og det er artiklen også. Vores venner på det lille uafhængige samtidsmagasin Atlas har en fin artikel om en gruppe iranske kvinder, der kæmper for at give kvinder samme adgang til sportsbegivenheder som mænd. Atlas mand i Rusland taler med en kvinde, ‘Sara’, som i marts blev nægtet adgang til derbyet mellem Persepolis og Esteghal, der spillede i Teheran foran 100.000 tilskuere – udelukkende mænd. Men nu har hun en billet til Irans åbningskamp mod Marokko. ”Jeg har holdt billetten dybt begravet i min taske af frygt for, at nogen skulle få øje på den. Jeg har beskyttet den, som det mest værdifulde jeg ejer, og jeg har brugt timer på at studere den, når jeg er alene. Den er virkelig smuk,” siger ‘Sara’. Ligestillingskampen foregår på mange planer.

Et sidste ord

Godt nok anpriser borgmesteren i den sicilianske havneby Pozallo ”solidariteten”, efter at det danske containerskib med over 100 migranter om bord i aftes fik love at lægge til ved hans by. Nu er de så i Europa, og for dem fortsætter strabadserne. Amatørvideoen her med containerskibet vuggende ude i horisonten tegner et ekstremt præcist billede af situationen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12