26. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

(ARKIV) Audiens hos HKH dronning Margrethe. Generalmajor Hans-Christian Mathiesen, chef for hærstaben, takkede for udnævnelsen mandag den 8. december 2014. Hærchef beskyldes af anonyme kilder for at have ændret på kriterier for uddannelse, så kæreste kunne optages. Det skriver Ritzau, onsdag den 24. oktober 2018.. (Foto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Hæren i alarmberedskab: Truslen kommer indefra

Den danske uskyld er brudt. Eksemplerne på magtmisbrug, bestikkelse og organiseret svindel begynder at være så mange i Danmark, at sagerne ikke længere kun er isolerede eksempler men snarere og tilsammen begynder at tegne et mønster: Et mønster af råddenskab, der rækker helt op i toppen af samfundet. I de seneste døgn har alverdens folk, […]

Læs mere

Døgneren

1

Undersøgelseskommission: Regeringen forhaler kulegravning af Skat. Den særligt nedsatte undersøgelseskommission, der skal kulegrave de seneste 15 års skandaler i Skat, konkluderer i en redegørelse, at forløbet efter nedsættelsen af kommissionen ”ikke har været tilfredsstillende”, idet det har været svært at få Skatteministeriet og Skattestyrelsen til at udlevere de nødvendige dokumenter hurtigt og effektivt, skriver Berlingske.

2

Den fængslede ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov modtager Sakharov-prisen. Torsdag meddelte formanden for Europa-Parlamentet Antonio Tajani, at den 42-årige Sentsov får prisen i år, fordi han er blevet ”et symbol på kampen for at få frigivet politiske fanger i Rusland og resten af verden”. Rusland idømte Sentsov 20 års fængsel, efter at landet annekterede Krim i 2014. Sakharov-prisen for tankefrihed er opkaldt efter den russiske atomfysiker og nobelpristager Andrej Sakharov.

3

Sundhedsplatform har sat forkerte doser på pilleglas. Siden it-systemet blev lanceret i 2016 kan patienter i Region Sjælland og Region Hovedstaden have fået forkert medicin eller forkerte doser af medicin. Alene de forløbne seks måneder drejer det sig om 3.829 recepter eller ordinationer på medicin.

4

Verdens dollarmilliardærer blev 20 pct. rigere i 2017. De rigeste mennesker på kloden har øget deres formue til samlet 8,9 billioner dollars (58,3 billioner kroner), forlyder det i en ny rapport fra den schweiziske bank UBS og revisionsfirmaet PwC.

5

PostNord har gigantisk underskud. PostNords spareplan har betydet store udgifter til at afskedige ansatte, og det dansk-svenske postselskab kommer derfor ud af årets første ni måneder med et underskud på 854 mio. kroner. Antallet af afsendte breve i Danmark er faldet med 11 pct. i Danmark det seneste år, men til gengæld er der blevet sendt 10 pct. flere pakker. PostNords omsætning er på 19,7 mia. kroner.

Nyhedsanalysen

Manden der opkaldte verdens dyreste pornoblad efter sig selv og fik Kim Kardashian på forsiden

Verdens mest feterede erotiske magasin Richardson fejrede i denne uge 20 års jubilæum ved at smide Kim Kardashian på forsiden. Men det handler ikke bare om sex, forsikrer stifteren, der har opkaldt bladet efter sig selv. Det handler om at flytte grænser og undersøge kulturen gennem provokation.

Af Lasse Lavrsen
Hvis man har haft næsen i magasinsporet i denne uge, har man ikke kunnet undgå at opdage, at verdens mest stylede og også lækreste erotiske magasin har klædt Kim Kardashian West af til skindet og smidt hende på forsiden. Inde i bladet er spread efter spread afsat til en … skal vi sige pågående billedserie, der er inspireret af japansk mangategneserie […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Britain's Prime Minister Theresa May welcomes King Willem-Alexander and Queen Maxima of the Netherlands to Downing Street in London, Britain, October 24, 2018. REUTERS/Peter Nicholls TPX IMAGES OF THE DAY

Kunne May finde på at blive?

”Should I stay or should I go now? / if I go, there will be trouble / And if I stay it will be double,” sang det britiske punkband The Clash, og skønt der ikke er meget punker over den britiske premierminister Theresa May, så må lige den sidste linje ramme hårdt. Briterne er i tvivl om, hvorvidt May blot vil gennemføre Brexit og gå af, eller om hun faktisk kunne finde på at blive og føre valgkamp igen? Den her portræt-agtige artikel fra Politico forsøger at komme svaret nærmere. (PS: Hvad fanden er det egentlig, The Clash snakker om?! Hvis det giver dobbelt så meget ballade at blive, så er det sgu da meget nemmere at smutte. I svarer på jeres eget spørgsmål, The Clash – kom nu lidt!)

Norsk forfatter, Jan Kjærstad.

Jan Kjærstad opholder sig et helt år i kaos

Videoen her er ret vild. Den kendte norske forfatter Jan Kjærstad sidder stille og roligt og bruger syv minutter på at forklare, hvordan han griber det an, når han påbegynder en ny roman, og det lyder ærligt talt som helvede på jord. Tre år tager det, og det er, hvad det er, men hele det første år befinder han sig i, hvad han betegner som ”kaos”. Han skriver alt muligt ned på adskillige lapper papir, uden at der tilsyneladende er hoved og hale i noget af det. Når han har gjort det i et år, har han gerne omkring 400 sider, der stikker i alle mulige retninger. Efter at have tvunget sig selv til at opholde sig nogle måneder længere i dette kaos begynder han at lede efter en rød tråd – en god passage, nogle gode sætninger – og først derefter følger to års retningsbestemt skrivearbejde. Det er godt, at Kjærstad er så berømt og succesrig. Hvis man hørte det her fra en eller anden forfatterspire, man havde til bords til en middag i en ungdomshybel, ville det godt nok fremstå prætentiøst. Længe leve den personlige og faglige succes!

Danish Bertil Levin Tottenborg, head sommelier, tests wine at Gustu restaurant in La Paz, Bolivia, October 18, 2018. REUTERS/David Mercado

Sommelieren må gerne græde over spildt vin

Hvis du nogensinde har set den i øvrigt glimrende dokumentar Somm, vil du vide, at titlen som ‘Master Sommelier’ er så godt som uopnåelig. Uddannelsens eksamen er tredelt og består af en omfattende videnstest, en afprøvning af ens evner som vintjener og – værst af alt – en usandsynligt svær blindsmagning, hvor man med ufattelig præcision skal identificere seks anonymiserede glas vin. I alt har kun 249 aspiranter klaret skærene; det er færre mennesker, end der har været i rummet. Derfor har det da også skabt et ramaskrig i sommelier-kredse, at der angiveligt er blevet snydt ved årets Master Sommelier-eksamen, skriver The New Yorker.

An engineer points to a Huawei Mate 10 Pro mobile used to control a driverless car during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain February 26, 2018. REUTERS/Yves Herman

En moralsk køreplan

Et klassisk tankeeksperiment inden for etikken er det såkaldte ”trolley problem”. Her skal du træffe følgende valg: Et tog vil ramme fem mennesker. Du står ved et håndtag, som kan få toget til at skifte spor men samtidig også vil dræbe én enkelt person. Trækker du i håndtaget? Forskellige variationer af det problem har en række forskere fra MIT fået flere millioner mennesker fra 233 lande til at svare på. Formålet har været at undersøge, hvordan selvkørende biler i fremtiden skal programmeres, og resultaterne ligger nu klar. Det viser sig, at folks moralske præferencer ændrer sig, alt efter om de kommer fra eksempelvis Kina, Estland eller Frankrig. Selve testen, som ligger til grund for undersøgelsen, kan i øvrigt prøves lige her.

Blogger og forhenværende folketingskandidat for De Konservative Mads Holger er aktuel i en ny bog fra Lisbeth Zornigs hånd om 12 kendte mønsterbrydere. Her i Assistens Kirkegård.

Farvel, Mads Holger

I går var der premiere på portræt/nekrolog-filmen ”MADS HOLGER – TIL FARVEL,” som er lavet af Mads Holgers’ søster Pippi Olivia Norgaard Skov. Vi har desværre ikke fået set filmen endnu, men vi har læst det her interview med Pippi Skov i Filmmagasinet Ekko, og det er såmænd også en rørende omgang. Læs bare her: ”Inden jeg fandt afskedsbrevet, var jeg ved at lave et helteportræt af ham. Men da jeg så fandt det i hans computer, blev han ligesom menneskeliggjort, og der havde jeg også lyst til at tryne ham lidt – altså gøre ham til et menneske. Tage ham ned fra den der piedestal. Ikke for at gøre ham mindre klog eller mindre filosofisk, men egentlig bare for at klæde ham lidt af og give ham en chance for at lade folk forstå ham som menneske.”

Et sidste ord

I 1992 dummede nuværende fiskeri- og ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen, sig hardcore i Lykkehjulet! Klippet her starter lidt langsomt, men opbygningen, hvor Eva Kjer brillerer for blot senere at blive knust, er værd at få med. Så er der også rig mulighed for at nyde de skrækkelige jokes og 90’er æstetikken. Fx er vi meget glade for konstabel Klaus fra Bornholm.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12