26. september 2018

Næste udgave 03:20:08

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 25: President of Iran Hassan Rouhani addresses the United Nations General Assembly on September 25, 2018 in New York City. World leaders gathered for the 73rd annual meeting at the UN headquarters in Manhattan. John Moore/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Kære læser

Den omvendte verden

I halvandet sekund eller to fremstod USA’s præsident Donald Trump helt menneskelig og sympatisk oppe bag talerstolen ved FN’s 73. generalforsamling i New York i går. Han var kommet næsten en halv time for sent og havde indledt sin tale med den type selvros, der plejer at begejstre håndplukkede tomhjernede højreorienterede kasketklædte America first-proselytter på […]

Læs mere

Døgneren

1

Trump kritiserer Iran og roser sig selv i tale til FN’s generalforsamling. I talen beskyldte Trump den iranske stat for at skabe ”død, kaos og destruktion.” De hårde ord er kommet efter, at USA har opsagt atomaftalen med Iran. Trump roste desuden sit eget præsidentskab, hvilket fik tilhørene til at grine, ligesom han også roste Polens nye politiske kurs, som kritikere har kaldt et skridt væk fra det liberale demokrati.

2

Kina forsøgte at censurere dansk filmfestival. Den kinesiske ambassade i Danmark forsøgte i 2013 at presse filmfestivalen CPH:DOX til at droppe bestemte film på festivalen og til ikke at uddele en pris til den kinesiske systemkritiker Ai Waiwai. Ambassaden truede festivalen ved at insinuere, at festivalens beslutning ville påvirke det dansk-kinesiske forhold.

3

Omkring 1.670 katolske præster har været involveret i børnemisbrug i Tyskland. Det viser en ny rapport udarbejdet på bestilling fra den tyske katolske kirke. I perioden fra 1946 til 2014 skulle de mange præster have seksuelt misbrugt 3.677 børn. Forfatterne til rapporten har dog ikke haft fuld adgang til kirkens arkiver, og Tysklands justitsminister udtaler, at dette formodentlig kun er ”toppen af isbjerget.”

4

Rasmus Jarlov vil drage Danske Bank til ansvar for ukorrekte oplysninger. Det fortalte erhvervsministeren til gårsdagens åbne samråd, som var blevet indkaldt af SF og Enhedslisten. Ifølge Jarlov skal det undersøges, om Danske Bank har vildledt Finanstilsynet i undersøgelsen af bankens estiske filial. Til samrådet fortalte Jarlov også, at han er klar til at stille de ressourcer til rådighed for Finanstilsynet, som må blive nødvendige i den igangværende undersøgelse af hvidvask-sagen.

5

Bill Cosby idømt tre til ti års fængsel. Den tidligere skuespiller og komiker blev tirsdag idømt en ubetinget dom for at have bedøvet og begået seksuelle overgreb mod en kvinde i sit hjem. Dermed er der endelig kommet en konklusion på den tre år lange retssag, som begyndte ved anholdelsen af Cosby tilbage i december 2015. Cosby er sendt direkte i fængsel uden mulighed for kaution.

Børn i brummen

Børn blandes med kriminelle

En ny aftale præsenteret af regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har sat fokus på hårde konsekvenser for kriminelle børn. I den nærme fremtid kan børn mellem 13 og 14 år risikere at blive pålagt, hvad der svarer til samfundstjeneste, mens børn helt ned til 10 år og op til 14 år kan blive anbragt på sikrede institutioner, på baggrund af mistanker om kriminalitet. I serien ”børn i brummen” kigger Føljeton resten af ugen nærmere på sagen. I første afsnit skal vi på besøg hos den sikrede institution Kompasset.

Af Jakob Kjøgx Bohr
Omringet af et fire meter højt hegn med toppen udsmykket i jerntråd ligger den sikrede institution Kompasset i Brønderslev i det nordligste Jylland. Dette er en af de få institutioner, hvor børn og unge mellem 12 og 17 år i dag kan frihedsberøves, hvis man fra kommunens side vurderer, at det er absolut nødvendigt. Forstander […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Billede af skader ni dage efter bid fra skovflåt. Der kom først udslæt efter syv dage, så mærket er kun to dage gammelt. Borrelia.

Skovflåterne kommer. Tak for det, Reagan.

Skovflåterne kommer. Tak for det, Reagan

Til listen over tvivlsomme ting vi kan takke den globale opvarmning for, kan vi nu tilføje borrelia-inficerede flåter. For det viser sig, at de har det super, når temperaturen stiger et par grader, hvilket er grunden til, at sygdommen borreliose hos mennesker er blevet mere og mere udbredt. Samtidig har den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan også lidt af skylden. For det viser sig også, at flåter i USA har haft lidt af en fest, efter at landets rigeste under Reagans økonomiske politik byggede flere og flere store huse ude i skovfyldte, naturskønne områder. Groft sagt. The Outline har den fulde historie.

Intet nyt under solen

Intet nyt under solen

En af de mere kontroversielle udmeldinger i klimadebatten var, da tekstforfatter Signe Madsen i en kronik til Dagbladet Information (d. 8/9) skrev, at hun har ladet sig sterilisere, fordi ”børn belaster klimaet, og vi bør kaste et kritisk blik på vores reproduktion.” Det satte gang i en heftig diskussion, og i forlængelse af det har Information talt med fire generationer af forældre om deres bekymringer i forbindelse med at få børn. Artiklen giver et interessant indspark i diskussionen, fordi den illustrerer, at det at sætte børn i verden altid har været forbundet med en vis form for bekymring. Det, der er nyt, er, at det i dag er klimaet og ikke Cuba-krisen, vi er bange for.

Football - Cameroon v Egypt - 2008 African Cup of Nations Final - Ohene Djan Stadium - Accra - Ghana - 10/2/08 Fan - Cameroon Mandatory Credit: Action Images / Reuters / Siphiwe Sibeko Picture Supplied by Action Images *** Local Caption *** 507__F7G1402.jpg

På sporet af de forbryderiske soldater 

På sporet af de forbryderiske soldater 

Tilbage i juli gik en video viralt på de sociale medier, som viser en flok afrikanske soldater koldblodigt nedskyde to kvinder og to børn med bind for øjnene. Ingen kunne dog helt sige, hvor soldaterne kom fra. Nogle sagde Cameroun, andre Mali. Den camerounske regering var hurtigt ude og påstå, at det altså ikke kunne være dem, og at alt, der modsagde det, var fake news. Men den købte BBC News Africa ikke. I en lang Twitter-tråd redegør de for, hvordan deres journalister via en seriøs omgang detektivarbejde har kunnet bevise, at soldaterne rent faktisk kom fra Cameroun. Det er altså vildt.

Kan robotter kreere kunst?

Kan robotter kreere kunst?

Der er mange erhverv, som robotterne overtager fra os mennesker. Men kommer der mon en fremtid, hvor de kan konkurrere med kunstneres kreative hjerner og hænder? Generative Adversarial Network (GAN) er en algoritme skabt af en flok franske entreprenører, der genererer nye billeder på baggrund af en database af allerede eksisterende malerier. Algoritmen har allerede kreeret flere Rembrandt-malerier, der bliver solgt på auktion i New York for 7-10.000 dollars. Men ifølge maleren Robert Prestigiacomo, kan det ikke være kunst, når der ikke er følelser bag: ”Hvis ikke Picasso havde været rasende, havde Guernica aldrig eksisteret. Hvis ikke Modigliani havde været forelsket i alle sine modeller, havde hans portrætter været uinteressante.”

Jonathan Spang, skuespiller, teaterdirektør, instruktør, komiker, ect

Tæt på sandheden – og Pernille Vermund

Tæt på sandheden – og Pernille Vermund

DR2s satiresatsning, Tæt på sandheden, er tilbage med en ny sæson. Komikeren Jonathan Spang er stadig vært, og programmet er fortsat det bedste bud på en dansk pendant til de amerikanske late night-shows som Late Show with Stephen Colbert og Last Week Tonight with John Oliver. Over sommerferien er Jonathan Spang på bizar vis blevet yderst populær hos den ekstreme svenske højrefløj, og det skal der selvfølgelig laves sjov med. Derfor er han i dette klip taget til Folkemødet for at lege ”roséflasken peger på” med andre ”kulturradikale” mediepersonligheder. Men legen ender for Spang i et hedt kaffemøde med Ny Borgerliges Pernille Vermund … Og så spoiler vi ellers ikke mere.

Et sidste ord

Ikke alle spil i denne verden har en vinder. Det er denne indiske boksekamp et skønt eksempel på. Vi har vist aldrig set en dobbelt-knockout før.

Nå, men hold dig på benene, og pas på paraderne, til vi ses igen i morgen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12