27. august 2018

Næste udgave 03:20:08

RB PLUS COP21-formand slår alarm efter varmerekord- - ARKIVFOTO 2013 af is der smelter i Grønland- - Se RB 30/8 2016 16.00. Den globale opvarmning har fuld fart på, og nu advarer formand for COP21 om, at verdens lande er for langsomme til at indfri deres klimaløfter fra Paris. Christian Brøndum/Scanpix

Kære læser

Klimakampen skal afpolitiseres

Det er svært at sige, hvornår det skete, men på et eller andet tidspunkt i klimadebatten blev den politisk. Delt op mellem et højre og et venstre, og nok mest af alt delt op mellem en elite og et folk. Måske var det allerede noget, der skete, da de første biodynamiske landbrug begyndte at dukke […]

Læs mere

Døgneren

1

DSB bruger 250 mio. kr. på at modernisere gamle tog. Fremtidige passagerer i dobbeltdækkeren og InterCity-togene kan forvente sig en mere tidspassende togtur. DSB har skudt en kvart milliard kroner i at renovere de gamle tog, så sæder, vægge, toiletter og udsmykning kan holde sig helt hen til slutningen af 2020’erne, hvor de skal udskiftes med eltog.

2

Efter en fredelig uge genåbner Israel grænsen til Gaza. Flere ugers voldsomme sammenstød mellem palæstinensere, der protesterer for at ophæve blokaden mod Gaza, og israelsk militær, er ved at være slut efter fredsforhandlinger mellem Egypten, Hamas og Israel. Som en del af aftalen åbner Israel grænseovergangen Erez, som er den eneste fodgængerovergang mellem Gaza og Israel.

3

24-årig dansker vinder verdens største e-sportspræmie nogensinde. Turneringen The International, der er verdensmesterskabet i computerspillet Dota 2, blev i år afviklet i Vancouver, og vinderholdet stod til at få et historisk højt pengebeløb – 75 mio. kroner. Det er det højeste præmiebeløb i en e-sportskonkurrence nogensinde, og til stede under finalen var 30.000 tilskuere. Præmien skal deles mellem danske Johan Sundstein og hans holdkammerater, og han får derfor selv udbetalt 12 mio. kroner.

5

FN: Øverstkommanderende og fem generaler fra Myanmars hær bør retsforfølges for folkedrab. Det sker som en reaktion på hærens overgreb på landets muslimske rohingya-mindretal sidste år, hvor mere end 700.000 mennesker blev drevet på flugt. Det skriver FN i en ny rapport.

Nyhedsanalyse

Farvel til den amerikanske verdensorden

I sidste uge skrev den tyske udenrigsminister Heiko Maas et debatindlæg med titlen ‘Den nye verdensorden.’ Det var en lammende kritik af USA, der ifølge ham har udtjent sin tid som leder af den internationale orden. Måske har han ret. Med slogans som America First synes amerikanerne i stigende grad at trække sig fra verdenstronen, og imens står andre nationer klar til at snuppe magten. Føljeton guider dig igennem det amerikanske imperiums (måske) snarlige fald.

An Uncle Sam balloon floats down Sixth Avenue during the 87th Macy's Thanksgiving Day Parade in New York November 28, 2013. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: SOCIETY ENTERTAINMENT)

Af Andreas T. Kønig
Som en amerikansk anti-udgave af en asketisk fakir bevægede Donald Trump sig tirsdag aften i sidste uge over glødende kul uden at fortrække en mine. Røgen var dog ikke til at overse: Selv om Trump ikke nævnte det med et eneste ord ved sit store vælgermøde i West Virginia, var ingen i tvivl om, at […]
Læs mere

Det bedste vi har set

(FILES) In this file photo taken on November 03, 2008 Republican presidential candidate Arizona Senator John McCain speaks at a campaign rally at the airport in Moon Township, Pennsylvania. - US senator John McCain, a celebrated war hero known for reaching across the aisle in an increasingly divided America, died August 25, 2018 after losing a battle to brain cancer, his office said. He was 81. "Senator John Sidney McCain III died at 4:28pm on August 25, 2018. With the senator when he passed were his wife Cindy and their family, " his office said in a statement. "At his death, he had served the United States of America faithfully for 60 years." (Photo by Robyn BECK / AFP)

Senator McCain klarede David Foster Wallaces bullshitdetektor

Senator McCain klarede David Foster Wallaces bullshitdetektor

Lørdag døde den republikanske senator John McCain, 81 år gammel, og hele weekenden har der været store, flotte nekrologer, som de toneangivende amerikanske medier nok har haft liggende klar i nogen tid. De har skrevet om ham, som var det den amerikanske præsident, der var død. Washington Post har desuden en god, lille video, hvor hans kolleger fra Kongressen fortæller om ham. Men hvis man vil lidt dybere ind i den tidligere præsidentkandidat og krigshelt, kan man med held læse superjournalisten Michael Lewis’ portræt, ‘The Subversive’, fra New York Times i 1997. Desuden bragte Rolling Stone Magazine en uforlignelig tekst om McCain i 2000, som er skrevet af forfatteren David Foster Wallace. Som Jill Abramson, forhenværende ansvarshavende chefredaktør på New York Times’, skriver i en klumme i The Guardian i dag, så fulgte den nu afdøde Wallace McCain i ugen op til primærvalget i South Carolina det år, og ”Wallace havde en virkelig god bullshitdetektor og et virkelig sjovt og indsigtsfuldt blik på alle aspekter af amerikansk politik. Men McCain klarede hans bullshit-test som ‘noget medrivende og uSpinneligt og sandt’.” Læs, læs.

A plastinated foetus is seen during the exhibition "Body Worlds" by Gunther von Hagen in Rome September 21, 2011. Von Hagen is a German anatomist who invented plastination, the method for preserving biological tissue specimens. The exhibition shows whole bodies plastinated in lifelike poses and dissected to show various structures and system of human anatomy. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY)

[mandag] Mandefantasier og sædkapløb

Mandefantasier og sædkapløb

Vi kender nok alle historien om, at den menneskelig befrugtning er noget med en masse sædceller, som svømmer et drabeligt kapløb mod hinanden om at komme først til kvindens passive ægcelle. Men som den biologiske antropolog Robert D. Martin på overbevisende vis redegør for i denne artikel, er det en beklagelig myte som opretholder en mandsdomineret fantasi omkring forplantningsprocessen. Faktisk er den vindende sædcelle sjældent den hurtigste, men snarere den heldigste. Og så har kvindens æggeleder en vigtig aktiv betydning for, at de heldige sædceller overhovedet når frem i første omgang. Som Martins skriver, vender den information op og ned på ”de kulturelle stereotyper, som influerer de spørgsmål, vi stiller om reproduktiv biologi.”

FILE PHOTO: The brand logo of Alphabet Inc's Google is seen outside its office in Beijing, China August 8, 2018. Picture taken with a fisheye lens. REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Nå, mig? Jeg lider bare lidt af ‘negative nyheder’

Nå, mig? Jeg lider bare lidt af ‘negative nyheder’

Hvis du føler dig lidt træt i dag, så er det måske ikke kun, fordi det er mandag. Måske er din træthed forårsaget af negative nyheder. Det er i hvert fald en diagnose, som Google er begyndt at operere med. Hvis man bruger Google Assistant, der kort fortalt er en stemmestyret robot, kan man nu bede den fortælle en ‘noget godt’, og straks plaprer den løs med konstruktive nyheder om problemer, der er blevet løst. Det er jo meget godt, men der er altså noget muggent ved, at robotterne forsøger at distrahere os med glædelige nyheder, mens de selv synes at være ved at overtage verdensherredømmet. Godt forsøgt, blikspande!

Hvad laver alle de trolde på internettet?

Hvad laver alle de trolde på internettet?

Internettet er fyldt med trolde, og det er ikke af den slags, der bor under broer og æder små Bukke Bruser. I stedet er det en subkultur af folk, der bruger internettet til at lave pranksofte af den slags, som offeret ikke synes er specielt morsomme. Men hvorfor finder nogle mennesker det sjovt at gøre andre kede af det? London Review of Books forsøger at finde hoved og hale i det mærkværdige internetfænomen.

En uge i kortfilmens tegn

I kortfilmens tegn

I dag skydes den årlige Odense Filmfestival (OFF) i gang, og i den anledning vil vi hver dag anbefale en tilgængelig film på nettet, der kan udvide kortfilmshorisonten. Vi lægger ud med klassikeren Valgaften (1998). Det er Anders Thomas Jensen, manden bag Blinkende Lygter, De grønne slagtere og Adams Æbler, der har instrueret, og den vandt en Oscar for bedste kortfilm i 1999. Det er måske i virkeligheden hans bedste film. Se den lige her.

Et sidste ord

Hvordan er det nu, farverne på Stars and Stripes, også kendt som Old Glory, fordeler sig? Den amerikanske præsident må vide det. Men nej, det gør han ikke. Se lige det her foto. Og her er Trumps tegning igen – allerede ude i populærkulturen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12