27. december 2016

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Mediestormen Urd

Hold på hat og briller og fastgør trampolinen, for det kan godt være, du synes Urd var slem, men her kommer dagens Føljeton altså. Vi er jo gentlemen og ladies of the press her på stedet, så vi kan godt lide, at der sker lidt rundt omkring i verden, det må vi jo indrømme. Vi […]

Læs mere

Det du bør vide i dag

1

Israel gør oprør mod FN og planlægger flere jødiske bosættelser. Lillejuleaften stemte FN’s Sikkerhedsråd en resolution igennem, som fordømmer israelske bosættelser i palæstinensiske områder. Men det giver Israels regering ikke meget for. ”Israel er et land med national stolthed, og vi vender ikke den anden kind til,” som premierminister Benjamin Netanyahu udtalte. Som svar til FN skal der bygges flere tusind nye bosættelser i det østlige Jerusalem, som primært er et palæstinensisk område. På onsdag bliver de første 600 boliger godkendt, og tallet skal gerne lande på 5.600.

2

En fredsmarch fra Berlin til Aleppo er skudt i gang. Anden juledag begyndte en gruppe demonstranter vandringen fra Berlin til Aleppo. Rejsen er knap 4000 kilometer lang og forventes at tage minimum tre måneder. Planen er, at deltagerne følger flygtningenes rute gennem Europa – bare den anden vej rundt. Med start i Tyskland, så gennem Centraleuropa og Balkan, Grækenland og til sidst Tyrkiet og Syrien. Information har en journalist med på turen, der løbende opdaterer med en dagbog fra marchen. Den første er her.

3

Hundredevis af flygtninge vender tilbage til hemmelige lejre i Calais, hvor den berygtede Jungle-lejr blev lukket for to måneder siden. Flygtningene blev flyttet til modtagelsescentre over hele Frankrig. Men mange af dem, især børn, er vendt tilbage til området, hvor der lige nu er mindst seks uofficielle flygtningelejre. Nogle har fået afvisning på asyl, mange har oplevet dårlige forhold på de franske modtagelsescentre. Fra Calais håber de at kunne rejse til England.

4

Havarikommissionen retter angiveligt ind efter DSB i en omstridt rapport. Siden 2013 har Havarikommissionen, statens uafhængige vagthund, været på vej med en rapport om en ulykke i Vejle, hvor en kvinde fik hånden i klemme i en togdør og faldt ned i hullet mellem perronen og togskinnerne. Normalt tager sådan en rapport kun et år at færdiggøre, men denne gang har det trukket gevaldigt ud, især fordi DSB har protesteret voldsomt over flere versioner af rapporten. Berlingske har nu fået fat i den seneste version, hvor det står klart, at flere for DSB ubekvemme oplysninger er blevet fjernet. Oprindeligt satte rapporten spørgsmålstegn ved sikkerheden i enmandsbetjente tog, som DSB har fået flere af. Men i den nyeste version er den kritisk blevet til ”sikkerhedsmæssige anbefalinger”, der er rettet mod Trafikstyrelsen, ikke længere DSB.

5

Efter et år med grænsekontrol mellem Danmark og Sverige overvejer fire ud af fem pendlere at finde på noget andet. Fra at være en tur på en halv time er rejsetiden mellem København og Malmø kommet op på mindst en time, siden grænsekontrollen blev indført af den svenske regering for et år siden. Den forlænges igen og igen, og ifølge Dansk Erhverv er det det, der presser pendlerne til enten at flytte eller finde arbejde i deres hjemland. En tendens, der ifølge Dansk Erhverv opløser ideen om Øresundsregionen som et frit og fælles arbejdsmarked.

Nyhedsanalysen

Han gik ud på tynd is

Historien om den første afroamerikaner i Det Hvide Hus – og om det, det betød, og hvad der siden skete. Føljeton bringer her det andet af i alt seks afsnit om den afgående præsident, Barack Obama. Teksten er skrevet af den prisbelønnede amerikanske journalist og forfatter Ta-Nehisi Coates (f. 1975), som slog igennem i 2015 med bogen Mellem verden og mig.

Af Lars Trier Mogensen
I foråret tog jeg til Det Hvide Hus, hvor jeg havde aftalt at spise frokost med præsidenten. Jeg kom lidt for tidligt og satte mig til at vente. Jeg blev introduceret for en døv kvinde, der arbejdede som præsidentens receptionist; for en sort kvinde, der arbejdede i det stedlige pressekontor; for en muslimsk kvinde med […]
Læs mere

Det bedste vi har læst

WW III?

Vi kan næsten ikke tåle flere dårlige nyheder, men lad os lige samle en bunke pessimister og få det overstået, for der er faktisk en hel del veloplyste, belæste og kloge mennesker, der er alvorligt bekymrede for verdensfreden i disse dage. The New Yorkers udenrigspolitiske analytiker og journalist Eric Schlosser mener, at risikoen for en global katastrofe, når vi taler om atomkrig er større end nogensinde; Nobelprismodtageren og New York Times-kommentatoren Paul Krugman er nervøs for, at vi står ved en opløsning af Vestens dominans; og vores egen tidligere udenrigsminister Uffe Elleman Jensen bruger Jeppe Aakjærs fine billede af Danmark som et land, der hygger sig, mens ”hele verden brænder om vor vugge”. Det er tung læsning, men også interessant.

Stjerner der dør

Vi har sgu mistet alt, alt for mange af de største livgivere og entertainere i dette herrens år. Bowie, Cohen, Prince, Muhammed Ali, Allan Rickman, Gene Wilder og de danske, Trille og Jan Sonnergaard, er hjørnesten i vores verdensforståelse, og selv om det er en kliché, er det altså fuldkommen, som om der dør en lille del af os selv, når så store stjerner forlader os. Derfor var det også som at sparke til en, der ligger ned, da vi julemorgen erfarede, at gudhjælpemig også var død. Juledagene har været fyldt med smukke mindeord og nekrologer både på det lave og det dybe internet, men få så fine som Guardians Laura Bartons her. Åh.

 

99 gode grunde til at være optimist i 2017

Vi vil jo som bekendt gerne se fremad og være optimister her på stedet, men vi indrømmer, at der har været en del nyheder i 2016, der har været en anelse deprimerende (et par af dem også i dette nyhedsbrev). Men her er altså en herlig tekst om 99 gode grunde til, at 2016 var et godt år for klimaet, for verdensfreden og for den generelle trivsel, sundhed og fattigdomsbekæmpelse. Det er sjældent den slags når forsiderne, men det burde det måske.

Frihed

Vi er altså ikke sådan en greatest hits-algoritme. Vi ser fremad og opad, men lige i dag er det altså helt på sin plads at læne sig tilbage og lytte til en af George Michaels allerstørste: ‘FREEDOM’. For vores skyld må du altså også godt blive hængende på YouTube og surfe George Michael de næste timer.

Det bedste vi har bragt

ARKIVFOTO. Stormen Gorm er på vej, og det får Thisted Kommune til at evakuere teltlejr med 150 asylansøgere. (se Ritzau historie 291036) Udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg besøgte mandag formiddag den nyoprettede flygtningelejr hos Beredskabscenter Thisted. Lejren består af små lejligheder i gymnastiksalen, diverse rum og telte. Her ses teltpladsen

Teltene i Thy

Føljetons dygtige og præcise Stine Ellerbæk faldt i 2016 ud og ind af dagsordenen ved at holde fast og aldrig slippe de vigtige, påtrængende, rørende, stærke, fine, frustrerende og vanvittig velskrevne reportager fra Danmarks første teltlejr til flygtninge, der blev oprettet i Thy sidste vinter. Ellerbæk blev i Thisted, da pressen vendte ryggen til, og hun fulgte skæbnerne i lejren på tætteste hold fra den åbnede til den lukkede et år senere. Selv om det blev til mange afsnit og mange ord er det en serie, der er helt umulig at slippe igen. Den står som et monument i dansk pressehistorie over et lige så stort monument i dansk asylpolitiks historie.

Klodens vand

Mens sommeren var hedest, røg Lasse Lavrsen ind i en mindre nabostrid om sit vandforbrug, da han følte trang til at svale sig i et havebassin. Det fik ham til at undre sig over, hvad vandforbrug egentlig er for en størrelse, hvad der betyder noget for kloden, klimaet og samvittigheden – og hvad der ikke gør. Derfor gav han sig i kast med et større opklaringsarbejde blandt eksperter og naboer, og han fik vendt op og ned på sin forståelse af klodens vand. Læs den og bliv klogere på dit vandforbrug. Vidste du for eksempel, at det værste, du kan gøre for klimaet, er at spise mandler?

Lynggaard og Bowie

Som vi lige fik nævnt før, var 2016 særligt slemt mod vores største helte. Året indledte med at tage livet af David Bowie, og vi sad tavse og kiggede på hinanden på redaktionen i januar sidste år. Faktisk havde vi allerede planlagt en hel føljeton om manden, da han samme weekend som sin dødsdag udgav et comebackalbum af en anden verden. Vi havde sat Danmarks bedste rockskribent Klaus Lynggaard til at skrive om albummet, men nu måtte vi ringe til ham og forklare ham, at det altså ikke ligefrem var et comeback, der var tale om. I stedet skrev Lynggaard et brag af et personligt essay om Bowie, som vi bragte i tre afsnit – her ligger det samlet i en voldsomt underholdende og rørende personlig tekst.

Og et sidste ord

Outro Trump

En del af al den her uro for fremtiden, som vi har svært ved at holde nede, stammer nu nok fra det amerikanske valg af Donald Trump som præsident. Han er en lidt utilregnelig størrelse, vil de fleste nok holde med os i, men han er altså også djævelsk dygtig til et eller andet med overtalelse. Prøv engang at se de her billeder af seriøse mennesker, der sælger deres sjæl. Det er stærke sager.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12