27. november 2017

Næste udgave 03:20:08

To hjemløse sidder på den kolde jord midt på Strøget i København, juleaftensdag, torsdag den 24. december 2009. Kulde helt ned til minus 19 grader er formentlig årsagen til at to hjemløse er frosset ihjel, en i Horsens og en i Skagen. Der er omkring 5000 hjemløse i Danmark, og ifølge nødhjælpsorganisationerne er det flere år siden, at en hjemløs er frosset ihjel i Danmark, skriver avisen.dk. Den kolde vintervejr, som har ramt det meste af Europa, har foreløbig kostet mere end 60 personer livet. Tre svenskere er frosset ihjel.

Kære læser

Når Søren Pape Poulsen bliver bange…

Der er så mange grunde til at være bange i denne verden. Man kan fx vågne mandag morgen og være bange for, at det regner udenfor, så man når at blive drivvåd, inden man møder på arbejde. Man kan også være bange for bakterier og lukkede rum. Eller mænd med fedtet skæg og parkacoats. Men mest […]

Læs mere

Døgneren

Herrens veje

Herrens vildveje

Herrens veje har været over os i ti uger, men nu er det slut. Skuespillet var forrygende, de bibelske referencer var til tider for overpædagogiske, og folkekirkens humor var ikke-tilstedeværende. Oliver Stilling så sidste afsnit og gør status.

Af Oliver Stilling
Her på Føljeton har vi haft svært ved at følge ordentlig med i Herrens Veje, DR’s store religiøse søndagsseriesatsning, som sluttede i aftes efter ti lange afsnit. Det er ikke, fordi vi ikke har forstået fortællingens bibelske referencer, men måske snarere fordi referencerne ofte har været skåret ud i pap. Det har nogle gange føltes, […]
Læs mere

Det bedste vi har set

ARKIVFOTO fra 11 marts 2015 af gyllespredning ved Vebbestrup Omstridt landbrugspakke er igen til debat. Forsker sår tvivl om beregning for kvælstofudledning. Landbrug erkender usikkerhed. Miljøminister skal i hastesamråd, skriver Ritzau søndag den 26. november 2017.. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)

Den er gal med landbrugspakken – han har regnet efter

Denne langlæser i Berlingske forklarer med stor grundighed, hvordan biologen Bjørn Molt Petersen siden marts har brugt flere hundrede timer på at sidde i sin kælder og tegne grafer, analysere markforsøg og simulere regnemodeller, og han er nået frem til, at regeringens store landbrugspakke fra 2016 er blevet vedtaget på ”grundlæggende forkerte præmisser”. Bjørn Molt Petersen mener at have fundet fejl, som påvirker konsekvensberegningerne – og de eksperter, som Berlingske har vist hans arbejde til, giver ham ret: Blå bloks landbrugspakke kan vise sig at forårsage langt større ødelæggelser af miljøet og naturen end antaget. Her er nyheden, hvis du ikke har tid til at læse den lange tekst. Og her er videoen.

Baltikums paramilitære grupper gør klar til krig

Den italienske fotograf Tomaso Clavarino fulgte tidligere på året flere paramilitære enheder i de baltiske lande, som forbereder sig på krig med Rusland. Blandt de paramilitære frivillige er der bikere, eks-soldater og jægere. ”Hver gruppe har sin egen division, som har til opgave at træne unge mænd og kvinder i militær taktik og patriotisme; nogle frivillige er helt ned til 12 år gamle. De grupper insisterer på, at de er apolitiske. De vil forsvare deres grænser og træner morgendagens krigere for at være klar til, hvad Putin skulle finde på.” 17 fotos med forklarende billedtekster i The Atlantic.

Emmerson Mnangagwa walks after he was sworn in as Zimbabwe's president in Harare, Zimbabwe, November 24, 2017. REUTERS/Siphiwe Sibeko

Grace Mugabe ønskede Twitter og WhatsApp lukket ned

”Klokken cirka seks om aftenen 14. november kørte Mugabes kortege mod hans private hjem ‘Blue Roof’, en stærkt befæstet bygning i hovedstadens grønne forstad Borrowdale mod nord. Samtidig var de sociale medier fulde af billeder af pansrede køretøjer på vej mod Harare, hvilket førte til vilde spekulationer om et forestående kup. [Præsident Mugabes hustru] Grace, som var blevet mere og mere bekymret, ringede kort efter klokken syv til en minister for at få WhatsApp og Twitter lukket ned, ifølge en kilde, som kender til en optagelse af samtalen. Ministeren, hvis identitet Reuters tilbageholder af sikkerhedsårsager, svarede, at sådan en handling skulle udføres af statssikkerhedsministeren Kembo Mohadi. ”Ingen vil lave et kup. Det kan ikke ske,” sagde Grace, som almindeligvis omtales som Amai, hvilket betyder mor, ifølge en kilde, som har hørt optagelsen. Derefter høres Mugabes stemme på linjen: ”Som Amai lige har sagt, er der noget, der kan gøres?” Ministeren gav samme svar, og derefter var linjen ifølge kilden død.” Reuters’ journalister er ikke nødvendigvis store litterære stilister, men deres tørre og nøgterne rapportering om, hvad der skete i kulisserne, da Zimbabwes leder gennem 37 år i sidste uge blev tvunget til at overlade posten til sin tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa, er nu alligevel ret vild (og god at læse, hvis man vil have det hele med).

Det ensomste væsen i verden

Forleden døde en 34-årige algerisk afvist asylansøger efter tumult med fire politibetjente om bord på den flyver, der skulle fragte ham ‘hjem’, hvor han kom fra. Medierne omtalte dødsfaldet, men hans navn blev ikke engang nævnt. Forfatteren og medstifteren af græsrodsorganisationen Venligboerne Mads Nygaard skrev i går en læseværdig lille tekst inde på Facebook, hvor han mediterer lidt over, at det straks handlede om at placere en skyld. ”Jeg aner ikke, hvad der skete i flyet,” skriver han. ”Men jeg er overbevist om, at de fire betjente lige har haft en af de værste arbejdsopgaver, der findes (…). Tragedien i lufthavnen er ikke til at holde ud at tænke på. Og det er såre naturligt at skyde med skarpt og placere skylden med ét hug. Men at kaste al skyld på betjentene. Eller Støjberg. Eller regeringen med dens flertal. Det er for let. Den 34-årige mand fra Algeriet døde som det ensomste væsen i verden.”

Hovedrolleindehaver Claes Bang til gallapremiere i Imperial bio på Guldpalmevinderen "The Square" mandag den 20. november 2017. (Foto:Martin Sylvest/Scanpix 2017)

Gregory Peck fra Sydfyn

Nu hvor Ruben Östlunds guldpalmevinderspillefilm The Square har fået dansk premiere, skal vi da linke til et stort, flot portræt af hovedrolleindehaveren Claes Bang, der fylder alt i den film. Af en 50-årig at være har Bang en overordentlig drenget fremtoning, og han lyder i det hele taget som en stor dreng – en god dreng, vel at mærke. Euromans journalist Jonas Langvad Nilsson (der i øvrigt også er en god dreng) kan ikke lade være med at fiske efter, om den høje flotte skuespiller simpelthen ikke bare har væltet sig i damer i ungdomsårene, men nej. Og da Bang fortæller, at han ikke drømte om, at hende, der skulle blive hans hustru, kunne være det mindste interesseret i ham, spørger Langvad vantro, om ikke det er falsk beskedenhed. ”Jamen, hvorfor siger du det?” spørger Bang med et strejf af indignation i stemmen. ”Det kan godt være, du er træt af at høre det,” siger Langvad, ”men du ser jo pisse godt ud. Det må jeg gerne sige, ikke?” Jo, jo, det er fair nok, svarer Bang, men hvad nu ”hvis ens rygrad er lavet af kakaomælk?” Gregory Peck fra Sydfyn, kalder Langvad ham.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12