27. september 2018

Næste udgave 03:20:08

Picture taken on November 27, 2005 shows German Chancellor Angela Merkel (L) talking with then Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan during a bilateral meeting on the sidelines of the Euromed summit in Barcelona. - Turkish President Recep Tayyip Erdogan will pay a state visit to Germany from September 27 to 29, 2018, as the two countries seek to rebuild ties after a series of sharp spats but the controversial trip is likely to be overshadowed by protests. (Photo by PHILIPPE DESMAZES / AFP) / ALTERNATIVE CROP

Kære læser

Tysk-tyrkisk dialogkaffe

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan har alvorligt brug for nogle venner, tro det eller ej. De igangværende økonomiske og diplomatiske stridigheder med USA har sat Erdoğan i en penibel situation, for det ser mere og mere ud til, at Tyrkiet får brug for lidt støtte, hvis ikke landets pekuniære krise skal løbe helt løbsk. Problemet […]

Læs mere

Døgneren

1

To personer anholdt i stor terrorsag. Politiet og PET anholdte i går to mænd, som har forbindelse til en stor terrorsag fra 2017, der ifølge politiet omhandler ”indkøb samt facilitering af genstande – blandt andet droner – fra Danmark til Islamisk Stat.” De anholdte er sigtet efter terrorparagraffen. Lars Hedegaards formodede attentantmand menes også at have forbindelse til drone-indkøbene.

2

Endnu en kvinde står frem med sex-anklager mod Kavanaugh. Julie Swetnick, der gik på gymnasiet med Kavanaugh i 80’erne, anklager den kandiderende dommer til USA’s højesteret for seksuelt at have udnyttet kvinder, da han gik i gymnasiet. Hun skriver i en udtalelse, at hun til fester blandt andet så Kavanaugh være med til at bedøve piger med alkohol og stoffer for derefter at gruppevoldtage dem. I dag skal professor Christine Blasey Ford, der har anklaget Kavanaugh for lignende forseelser, til høring i senatet.

3

Fange i flugtforsøg på Falster. En 32-årig mand, der afsoner en fængsselsstraf i Storstrøm Fængsel, fik i går eftermiddag hjælp til at flygte fra sygehuset i Nykøbing Falster, hvor fangen var i kortvarig behandling. Gerningsmænd var trængt ind på hospitalet og havde truet med en pistol. Politiet har efterfølgende fundet manden i bagagerummet på en bil i København. Han og to medgerningsmænd er blevet anholdt.

4

Ecuador gav Julian Assange diplomatisk post på deres ambassade i Rusland. I et forgæves forsøg på at få den australske bagmand bag whistleblower-organisationen WikiLeaks ud af Storbritannien, gav Ecuador i 2017 Julian Assange diplomatisk status. De britiske myndigheder nægtede dog at anerkende denne status. Assange har ikke kunnet forlade Ecuadors ambassade i London siden 2012, fordi myndighederne står klar til at anholde ham.

5

IMF giver større redningspakke til kriseramt Argentina. Den Internationale Valutafond er gået med til at igangsætte en hurtigere og større redningsplan til Argentina, der lige nu er ramt af en stor økonomisk krise. IMF vil hjælpe landet med en 360 mia. stor redningspakke, der skal rulles ud over en 36 måneder lang periode. Redningspakken er en af de største i IMF’s historie.

Børn i brummen

Jurister: Den kriminelle lavalder sættes reelt ned

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiets planer om at lave en ungdomskriminalitetsreform får jurister op i det røde felt. Regeringen er ved at oprette børnefængsler og nedsætter de facto den kriminelle lavalder til 10 år, mener kritikere. Peter Kofod Poulsen (DF) og Trine Bramsen (S) afviser påstandene. Ifølge dem er det direkte forkert. I andet afsnit af serien ”Børn i brummen” besøger vi den sikrede institution Kompassets værksted, hvor unge mennesker skaber deres identitet i håndskåret arbejde.

Af Jakob Kjøgx Bohr
To små garager med et lille kombineret værksted ligger omgivet af natur og et panelhegn. Det tilhører den sikrede institution Kompasset i Brønderslev, og her har de anbragte unge mulighed for at svejse, smede, male og bygge med forskellige træsorter. Inde i garagen, øverst på væggen og lige over garagedøren, hænger to træskilte ved siden […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Det er ikke helt nemt at diagnosticere fortiden

Folk døde som fluer i gamle dage. De døde af pest, kolera, lungebetændelse, almen forårssnue, ja, hvad døde de snart ikke af? Faktisk er det et overraskende svært spørgsmål at svare på. Altså hvad fortidens mennesker døde af, og hvad de ikke døde af. Hvad var pest sådan helt præcist fx? Det er der ikke entydigt enighed om. Og kan vi være sikre på, at Alfred den Store led af tarmsygdommen Crohn’s, når vi aldrig har fundet hans jordiske rester? Og kunne astrologen Robert Higgens virkelig få gonorré ved at springe over en hæk? Diagnosticering af fortidens mennesker er en hel videnskab, og den videnskab er ret spændende. I den her artikel får du et lille indblik i, hvordan nutiden diagnosticerer fortiden.

‘Profitorienteret røvsnak’

Ovre på Kommunikationsforum har dj’en og symbolanalytikeren Morten Vammen set nærmere på graffiti i hovedstadsområdet. Det vil sige, han har ikke været ude for at bese det fysisk, men han kommenterer det, og det gør han godt. Vi taler om sætninger som ‘Julen er en kapitalistisk lorteopfindelse’ og ‘Byens ubestridte pedel’. ”Måske kan man spore en marxistisk revival i nogle af teksterne, måske er det bare stemmen fra de marginaliserede, der lever på bagkanten af et velfærdssamfund under afvikling – den stemme, man aldrig hører i Deadline, 24syv eller Weekendavisen,” skriver Vammen. Billederne er taget af Johan Varning Bendtsen (se hans insta-profil her).

 

Logos of H&M are pictured on a store in Geneva, Switzerland, August 16, 2018. REUTERS/Denis Balibouse

Slid med tøj lønner sig ikke

Egentlig vidste vi jo allerede godt, at tøjmærket H&M ikke er det mest ansvarsbevidste brand i verden. Frit fra hukommelsen kan nævnes sager som at H&M valgte at brænde store dele af deres kasserede tøj (i stedet for at genbruge det). Eller at en af deres reklamer indeholdt en afrikansk dreng, som var iklædt en T-shirt med printet ‘den sejeste abe i junglen’ (det er racistisk). Alligevel er det nu ret chokerende at læse, at ingen af 62 adspurgte H&M-ansatte på fabrikker i Indien, Cambodja, Bulgarien og Tyrkiet tjener nok til at kunne brødføde deres familie. Som i ingen af dem. The Independent har historien.

I et forhold med… alle!

Briten Calum James er noget så mundret som en heterofleksibel panseksuel solo-polyamorøs forholdsanarkist. Hvis du ikke er helt med på, hvad det indebærer, har The Guardian heldigvis skrevet en behjælpelig artikel om fænomenet ”polyamori”. Som det i øjeblikket også kan ses i DR’s dokumentarserie ‘Ku’ godt må godt’, er det et voksende fænomen, at særligt unge vælger at leve i åbne forhold, hvor det er tilladt at have flere partnere ad gangen. Ifølge artiklen indebærer det dog kun en lille del sex og en hel masse snak om følelser og jalousi. Og at man har godt styr på sin kalender.

Men pose with smartphones in front of displayed Whatsapp logo in this illustration September 14, 2017. REUTERS/Dado Ruvic

Da WhatsApps grundlægger gav Facebook fingeren

For fire år siden købte Facebook messenger-app’en WhatsApp for svimlende 22 milliarder dollars. En overgang fortsatte WhatsApps to stiftere, Brian Acton og Jan Koum, som (hovedrige) medarbejdere hos Facebook, men i dag er de begge ude. De kunne ikke lide, hvad Facebook havde udviklet sig til, og efter Cambridge Analytica-skandalen i det tidlige forår skrev Acton ligefrem ”#DeleteFacebook” på Twitter, hvilket overraskede hans tidligere arbejdsgivere en smule. Nu fortæller han for første (til magasinet Forbes), hvorfor han gjorde det, og han får også lige nævnt, at beslutningen kostede ham 850 millioner dollars i mistede aktier. Ret godt.

Et sidste ord

Vi kan godt lidt svenskere på tynd is. Den skal jo selvfølgelig helst være ekstra tynd, når de vandrer over Øresund, men den her video, hvor en svensk matematiker skøjter over virkelig tynd is, kan i den grad også noget. Skøjternes skæren mod isen giver en helt overjordisk lyd, så det er bare med at skrue op for højtalerne.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12