28. februar 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Mistanke om aftalt spil i overenskomstforhandlingerne

Storkonflikten, der vil blive varslet senere i dag, og som kan ende med at lægge hele Danmark ned, er mere end almindelig sprængfarlig. Et drama, der er vredet i ondt blod og mistillid. Storkonflikten er nemlig ikke ‘blot’ et anliggende for arbejdsmarkedets parter, men på forhånd en politisk strid, der i høj grad også vil […]

Læs mere

Døgneren

1

Nordkorea sender udstyr til Syrien, som skal bruges til kemiske våben. Det fremgår af en endnu ikke udgivet FN-rapport, som peger på en forbindelse mellem Nordkorea og det syriske regime. Ifølge rapporten har Nordkorea forsynet Syrien med syrefaste fliser, ventiler, rør og termometre, som kan bruges til fremstilling af kemiske våben. I den seneste tid har især den østlige del af den krigshærgede Damaskus-forstad Ghouta været udsat for påståede klorgas-angreb.

2

Regeringens planer om udflytning af vismænd får international kritik. Beslutningen om, at De Økonomiske Råd skal flyttes til Horsens, har fået udenlandske kritikere op af stolene. Den internationale sammenslutning Network of EU Independent Fiscal Institutions, der består af medlemmer fra 24 EU-lande, har i en fælles udtalelse på det kraftigste anmodet den danske regering om at omgøre udflytningsplanen, da de er ”dybt bekymrede” over beslutningen.

3

Afghanistans præsident vil anerkende Taliban som politisk gruppe. Det skal ske som et led i en politisk proces, der skal hjælpe Afghanistan ud af den krig, som har hersket i landet de seneste 16 år. Anerkendelsen er afhængig af, at Taliban ligeledes anerkender regeringen, siger Afghanistans præsident, Ashraf Ghani. Som en del af fredsforhandlingerne foreslår præsidenten også, at konfliktens fanger løslades.

5

Hollandsk supermarked bliver verdens første til at lave plastfri afdeling. Her til formiddag har supermarkedskæden Ekoplaza som et led i kampen mod plastforurening åbnet sin første plastfrie afdeling i et supermarked i Amsterdam, hvor man kan købe mere end 700 plastfrie varer. Ambitionen er, at der ved årets udgang skal være en plastfri afdeling i samtlige af kædens 74 supermarkeder.

Nyhedsanalyse

Der er kun en formand Xi

Han er allerede verdens mægtigste mand, Kinas præsident Xi Jinping. Men kun lige nu. Han har ambitioner om mere. Meget mere. En ændring af reglerne i Kina, der vil give ham lov til at sidde tidsubegrænset, kan snart gøre Xi Jinping til hele klodens nye solkonge.

(FILES) This file photo taken on August 1, 2017 shows China's President Xi Jinping arriving at a ceremony to commemorate the 90th anniversary of the founding of the People's Liberation Army, at the Great Hall of the People in Beijing. Chinese leader Xi Jinping is expected to tighten his grip on power at a Communist Party conclave in mid October, 2017, cementing his stature as the country's most dominant ruler in decades. / AFP PHOTO / POOL / ANDY WONG / TO GO WITH: China-congress-politics, Laurent THOMET

Af Emil Findalen
Fremmødet var rekordstort, da det årlige World Economic Forum blev afholdt i januar i Davos i de schweiziske alper. Man kunne se politiske ledere fra Indien, Brasilien og alle G7-landene, dvs. Canada, USA, Italien, Japan, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og EU. Men Kinas præsident, den 64-årige Xi Jinping, var der ikke. Han nøjedes med at sende […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Få varmen med Janelle Monáe

Når det nu er så allerhelvedes koldt udenfor, og Øresundsbroen er blevet lukket, ville det være meningsløst ikke at linke til Janelle Monáes nye, svedige video ‘Make me feel’. Prince ville have været stolt af sin tidligere protegé. Det er simpelthen ugens skæring, som radiojockeyerne sagde i 80’erne.

Icebergs stranded by the tide lie on the beach in Nuuk, Greenland, June 5, 2016. REUTERS/Alister Doyle. (Foto: STAFF/Scanpix 2016)

Alarmerende temperaturstigninger i det nordligste nord

”Selv om de fleste medier i de seneste dage har beskæftiget sig lidt humørfyldt med Europas usædvanligt kolde vejr, så er bekymringen, at det her ikke så meget er en betryggende tilbagevenden til normalt vintervejr, som det er en forskydning af, hvad der burde finde sted længere mod nord. Ved verdens nordligst beliggende vejrstation – Cape Morris Jesup i det nordligste Grønland – er der på det seneste blevet målt temperaturer, som er varmere end i London og Zürich tusinder af mil mod syd.” Som en skriver på Facebook: Hvis du ikke er deprimeret, så gå til lægen.

Manchester United's French midfielder Paul Pogba runs with the ball during the English Premier League football match between Manchester United and Chelsea at Old Trafford in Manchester, north west England, on February 25, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE.No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation.No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Engelsk fodbolds muslimske helte

Noget af det mest ucharmerende ved fodbold som tilskuersport er hooligan-‘kulturen’. Hvis vi taler om britisk fodbold, var det tidligere mest sorte spillere, der skulle bide idiotiske racistiske tilråb i sig, men nu er fokus rykket fra farve til religion, og det kigger de på i den her glimrende tekst i The Guardian. Flere af Premier Leagues store fodboldstjerner er muslimer – Paul Pogba, Riyad Mahrez, N’Golo Kanté, Mesut Özil, Yaya Touré, Mamadou Sakho og Islam Slimani… listen fortsætter. Læs, hvis du synes fodbold er spændende.

Christian Braad Thomsen, filminstruktør og forfatter.

Stolt af at være krænker

Dylan-, Fellini-, Hitchcock-, Willie Nelson- og Rainer Werner Fassbinder-kenderen Christian Braad Thomsen er en mand, vi på mange måder sætter stor pris på. Her er den 77-årige Braad dog gæst i Radio24syv-programmet ‘Stille før optagelse’ med værten Iben Maria Zeuthen, og man må sige, at han går planken ud i #MeToo-debatten. Blandt andet siger han, at det er vores pligt at krænke hinanden. 55 minutter og 6 sekunder. Crazy stuff. God fornøjelse!

USA's Alex Shibutani and USA's Maia Shibutani hug after competing in the ice dance free dance of the figure skating event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 20, 2018. / AFP PHOTO / Mladen ANTONOV

Per laver for-skesbehandling

Vi har været lidt efter TV 2’s nyhedsflade på det sidste, men ret skal være ret – selvfølgelig laver de ikke kun journalistiske skæverter. Her er et indslag, hvor en 59-årig ”singlekvinde” fortæller, hvorfor hun én gang om måneden har en tid hos krammeterapeuten Per Brændgaard. I indslaget spørger han hende, om hun vil ligge i ”for-ske eller bag-ske”. Hun vælger for-ske. På sin hjemmeside oplyser terapeuten også om bivirkninger ved terapien. En af dem kan være ”erektion eller lyst til sex i ikke-seksuel situation og relation”. Det skal man lige huske. På Føljeton klarer vi ærterne med et varmt håndtryk.

Og nu vi er ved TV 2: Her er det lokalstationen Lorry, der har bikset et smukt indslag sammen om Peter Haugelund, som er direktør i den frivillige forening Det Runde Bord. Fordi det er så hundekoldt, har han stablet et nødherberg på benene på 24 timer. ”Det skal gøres. Det er vores ansvar som mennesker, at vi tager ansvar for dem, der er omkring os,” siger han og fortsætter: ”Så kan man diskutere politikken bagefter. Jeg er personligt ligeglad med, om man er fra Nordsverige eller Kolding eller Ghana. Man skal ind i varmen, og man skal ikke ligge og dø på gaden. Det kan vi ikke være tjent med i Danmark.”

Et sidste ord

Den småkunstige intelligens er begyndt at rykke ind i de små hjem verden over. Her er det en 85-årig italiensk-født mormor, som prøver Google Home for første gang. Vejrprognosen imponerer hende, kan man se. Goo-goo.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12