28. juli 2017

Næste udgave 03:20:08

FILE PHOTO: White House Communications Director Anthony Scaramucci talks to the media outside the White House in Washington, U.S., July 25, 2017. REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Kære læser

Patriotisme i Det Hvide Hus

Tilgiv os, hvis vi på denne plads i denne uge ender med at opholde os lidt vel rigeligt i Washington. Mandag beskrev vi en række farceagtige omstændigheder i kølvandet på ansættelsen af Trumps nye kommunikationschef, Anthony Scaramucci. Man kan anføre, at personfnidder på en statslig arbejdsplads er en naturlig ting og hører til i de kulørte blades afdeling, og det er heller ikke, […]

Læs mere

Døgneren

1

For første gang i ni år bliver færre unge optaget på videregående uddannelser. I nat blev afgørelsens time for godt 91.000 unge, som har søgt ind på drømmestudiet. 65.165 blev optaget – men hver fjerde fik afslag. Dermed er optaget to procent lavere end sidste år. Gamle kønsmønstre hersker stadig på flere uddannelser, blandt andet er kun mænd blevet optaget som datamatikere, mens kun kvinder er blevet optaget som jordemødre. Og så er der generelt mangel på studerende inden for it.

2

Kræftramt John McCain frelser Obamacare. Efter flere dages afstemninger fik Trumps planer om at dræbe Obamacare det endelige dødsstød. Den republikanske senator John McCain overraskede ikke blot ved at dukke op til forhandlingerne, selvom han netop har fået konstateret hjernekræft, men også ved at stemme for at beholde det sundhedssystem, som han indtil nu har kritiseret hårdt, og som er arkitektegnet af Obama – manden, der slog McCain ved præsidentvalget i 2008.

3

80 procent af alle børn i Yemen har brug for nødhjælp. Ulykkerne regner ned over Yemen – med krig, sult og koleraepidemi står landet lige nu i den største humanitære katastrofe i verden. Krisen rammer børnene hårdest. Otte millioner børn mangler rent drikkevand, og to millioner lider under akut fejlernæring.

5

Undervisningsministeren kræver mere islamkritik i skolen. Ifølge undervisningsminister Merete Riisager (LA) bør alle idéer udfordres i undervisningssystemet, og når cirka ti procent af årets nye skolebørn kommer fra en ikke-vestlig baggrund, skal Islam ikke være en undtagelse. ”Hvis børn skal vokse op med den fælles norm, at der er plads til forskellige værdisystemer, må der ikke være nogen, der er undtaget den demokratiske samtale,” siger hun.

Nyhedsanalysen

Hvad gør vi, når maskiner har en højere moral end mennesker?

Vores robotføljeton er bygget op sådan, at vi er startet i den meget konkrete og fysiske robot, og herfra har vi arbejdet os længere og længere op ad en abstraktionsstige. Fra at tale om robotarme i sværindustrien, arbejdsløshed og støvsugere over ældrepleje, Terminator, vores følelser og popmusik er vi nu kommet til et sted, hvor det handler om besjæling, filosofi, moral, og hvad der adskiller det levende fra det døde. I dag ser vi på, hvilke dilemmaer man bliver stillet overfor, når maskinen når et kompleksitetsniveau, der kan simulere et rigtigt menneske og måske kommer op på et højere moralsk niveau, end noget menneske kan opnå.

Af Lasse Lavrsen
Det var ikke ligefrem rationel, velovervejet etos, der fik præsident Trump valgt ind i Det Hvide Hus sidste efterår. Det er de fleste – bortset måske fra præsidenten selv – enige om. Det var ikke humanismens finest hour. I hvert fald ikke, hvis du spørger Zoltan Istvan, der faktisk også stillede op til valget, men […]
Læs mere

Sommer-feuilleton

Præstegården Asserballe Herman Bangs hjem

Thora

Undertitel: ‘En Historie fra Præstegaarden af Herman Bang.’ Vor store føljetonist fik i 1882 trykt denne fine historie om Thora på præstegården. Herman Bangs far var sognepræst, moren hed Thora, og Bang voksede op på Asserballe Præstegaard.

Det bedste vi har set

Journalist Rene Fredensborg har skrevet bog om rock branchen.

Østlig omsorg

René Fredensborg har en høne at plukke med danske kvinder. De er nemlig umulige at have med at gøre, skriver han i sin klumme. Især de forskellige bølger af feminister, der kommer til at rynke på næsen af hans filippinske kæreste Shine, når han snart henter hende i lufthavnen.

Hun er ikke en købebrud, de mødtes helt konservativt på en bar, og hun har i hvert fald ikke taget ham for pengene, for han er ”grundlæggende økonomisk uattraktiv,” som han siger. Men han insisterer på at betale alt for hende, og hun sparer aldrig på omsorg – i modsætning til de danske kvinder, altså.

”Og jeg bliver nødt til at sige det, stærkt provokerende: Min filippinske kæreste håndfodrer mig – hun tager ikke en bid af sin mad uden at give mig den næste bid. Hun vasker mit tøj, i hånden (hun er stærkere end vaskemaskinen) – sågar mine underhylere, mine damer og herrer!” skriver han. Og så ”lægger (hun) tøjet sammen med militær akkuratesse”.

Vi ønsker ham og Shine tillykke med sammenflytningen.

LOA06:LOLITA:LOS ANGELES, CALIFORNIA, 13JUL98 - UNDATED PUBLICITY PHOTOGRAPH - Actress Dominique Swain stars as "Lolita" in the new film "Lolita", also staring Jeremy Irons and Melanie Griffith which will premiere on the Showtime cable televison network August 1 in the United States. The film is based on the novel by Vladimir Nabokov. fsp/HO-Photo by Mary Ellen Mark/Showtime REUTERS

De største litterære mesterværker, statistisk set

Nabokov, manden bag den uartige Lolita, bruger ordet ”mauve” (lilla) mere end noget andet i sit oeuvre. Er det muligt at definere god litteratur, sådan rent statistik? Ben Blatt analyserer de største klassikere ved hjælp af matematik, og resultaterne er ofte kuriøse og nogle gange oplysende. For eksempel bruger James Joyce 1.105 udråbstegn per hundrede tusind ord, og J.R.R. Tolkien har en guilty pleasure for det udskældte adverbium ”suddenly”. Mandlige karakterer har det med at råbe, grine og dræbe. Kvindelige karakterer foretrækker derimod at skælve, græde, hviske, skrige og blive gift.

Prince George and Princess Charlotte look out of the airplane window as they arrive at a military airport in Warsaw, Poland July 17, 2017. REUTERS/Kacper Pempel TPX IMAGES OF THE DAY

Fed og flyvende

Flysæder er djævelens værk, det kan ikke komme bag på nogen. Men det er slet ikke sjovt at være hende med den brede bag i et flysæde, forklarer bloggeren og kropsaktivisten Your Fat Friend. Hendes cirka 40 tweets om en gennemsnitlig flyvetur som fed er blevet delt i øst og vest. For eksempel skal hun altid betale for to sæder, også selvom et ekstra sæde skulle være ledigt. Nogle flyselskaber forbeholder sig alligevel retten til at smide hende af flyet. Hun medbringer sin egen bælteforlænger, som dog tit bliver konfiskeret i sikkerhedskontrollen. Og 50 procent af hendes medpassagerer klager over hende til personalet.

Et sidste ord

Vi har en svaghed for den berømte whistleblower (og transperson) Chelsea Manning, som tilbragte syv år bag tremmer, indtil Obama benådede hende som en af sine sidste præsidentielle gerninger. I går var Manning henne foran Det Hvide Hus – ”det nye Ground Zero i krigen mod transpersoner”. Cool selfie, cool blå læbestift.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12