29. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Hvornår er noget blåt? Hvornår er noget terrorisme?

Du har sikkert ikke tænkt over det for nylig, men farver optræder i forskellig rækkefølge igennem historien. Altså, når du læser gamle skrifter – uanset om det er hinduernes vedaer, Biblen eller islandske sagaer – så dukker farverne op tidsforskudt. Allerførst støder man på sort og hvid, der måske dårligt nok kvalificerer sig som farver, senere […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Tyske medier: Merkel går af som partiformand. Ifølge mediernes kilder vil Merkel ikke genopstille som partiformand, når der til december er partikongres i CDU. Det sker i kølvandet på gårsdagens delstatsvalg i den tyske stat Hesse, hvor CDU fik 27 pct. af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 11.3 procentpoint. Også valget i delstaten Bayern tidligere på måneden var et hårdt slag for Merkel og hendes parti.

2

Jair Bolsonaro bliver Brasiliens næste præsident. Den stærkt højreorienterede kandidat vandt søndagens anden og afgørende valgrunde med 55.2 pct. af stemmerne. Bolsonaro er kommet med flere kontroversielle udtalelser om blandt andet abort, race, homoseksualitet og indvandring, og han har også tidligere talt varmt for diktatur. Efter valget siger han dog, at han vil ”forsvare demokratiet.”

3

Löfven opgiver at danne regering. Efter at have forsøgt i to uger opgiver den svenske socialdemokrat Stefan Löfven nu at danne en regering. Tidligere har oppositionsleder og formand for Moderaterne Ulf Kristersson også måttet opgive. Der spekuleres i, om den svenske talmannen nu vil udpege Centerpartiets Annie Lööf til at være den næste, der skal forsøge at samle en ny svensk regering.

4

Indonesisk fly styrtet ned med 189 ombord. Flyet styrtede ned i Javahavet, få minutter efter det var lettet fra lufthavnen i den indonesiske hovedstad Jakarta. Flyet menes at være sunket til bunds ud før øen Java. Det vides endnu ikke, om der er nogen overlevende efter styrtet.

5

Klubejer omkommet i helikopterulykke. Det er blevet bekræftet, at den thailandske rigmand og ejer af den engelske fodboldklub Leicester City Vichai Srivaddhanaprabha er omkommet i en helikopterulykke. Srivaddhanaprabha forlod lørdag en af klubbens hjemmekampe i helikopter. Helikopteren styrtede herefter ned tæt på stadion. Alle fem passagerer ombord er omkommet.

Louisiana

Et kunstfærdigt overgangsritual

Det var en forbløffelsens dag på Føljeton, da redaktionen for nylig opdagede, at vores 23-årige praktikant David Dragsted aldrig havde været på Louisiana. Hvordan kunne det overhovedet lade sig gøre? Og hvordan ville Louisiana mon blive oplevet af en, der har hele det kulturradikale begrebsapparat i orden, men som stadig havde et besøg hos det nordsjællandske kunstmuseum til gode? Vi sendte David med toget mod Humlebæk for at se, hvad han kom hjem med.

Af David Dragsted
Af uforklarlige årsager har jeg aldrig været på Louisiana. Jeg ved godt, at det lyder mærkeligt. Det er ikke, fordi jeg ikke har haft lyst eller ikke ser mig selv som en museernes mand. Som ung aspirerende journalist og kulturradikal, for ikke at sige universitetsstuderende med en bachelorgrad i idéhistorie, ved jeg  sådan nogenlunde, hvor […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Pernille Vermund - Formand Nye Borgerlige Årsmøde 2018 Vejle. Lørdag den 27 oktober 2018.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Vermunds verbale spytklat 

Vermunds verbale spytklat 

En af de mest vedholdne og idiotiske idéer inden for idéhistorien, som mere eller mindre har kørt siden antikken, er tanken om, at klimaet skulle have en indvirkning på et menneskes personlighed og arbejdskapacitet. Du kender dem nok godt, clichéerne om at mennesker i de varme lande er dovne, og at mennesker i koldere lande er mere standhaftige og modstandsdygtige. Problemet er bare, at de netop kun er det, altså clichéer. Alligevel kan man endnu i dag læse den tvivlsomme videnskab blive rekonstrueret, som når Nye Borgerliges frontfigur Pernille Vermund siger, at migranter fra muslimske lande ikke er brugbar arbejdskraft. Med en lidt mere anekdotisk tilgang har forfatter Carsten Jensen skrevet et fint læserbrev om, hvorfor Vermund tager grueligt fejl.

Monsters Night out 2013 er en årlig tradition, hvor ca. 150 personer klæder sig yhyggeligt ud og tager i Tivoli og prøver en masse forlystelser og forskrækker folk. Her ses Lisbeth Knudsen på 42 år, der forestiller en vampyr. "Jeg glæder mig til at komme over til Tivoli og skræmme nogle børn" griner hun.

Dengang New York kunne lugte blod

Dengang New York kunne lugte blod

Vampyrmanien nåede vist sit peak i slut 00’erne med film og tv-serier som Twilight-Sagaen, The Vampire Diaries og True Blood. Men de ægte vampyrfanatikere fandt man efter mørkets frembrud i New York i midten af 90’erne. For her opstod en mystisk og blodtørstig goth-subkultur, hvor hugtands-protese-pusheren Father Sebastiaan var guruen over dem alle. Indrømmet, det lyder lidt tosset. Det gør dog ikke New York Times’ portræt af Father Sebastiaan, født med det borgerlige navn Aaron Todd Hoyt, mindre læseværdig.

Oversættelsens kunst

Oversættelsens kunst

Der findes dygtige danske forfattere, og størstedelen af os kan både tale og læse engelsk uden problemer. Men hvad med italiensk eller japansk? Gudskelov er der folk, der lever af at oversætte, så hele verden kan få glæde af Umberto Eco og Murakami. Men oversætterne befinder sig i en omstridt position. De bliver ofte udskældt for ikke at ”leve op til originalværket,” og derudover er det sjældent, at de rent faktisk bliver krediteret for det store arbejde, de har lagt i at oversætte. Artiklen her diskuterer oversættelsens kunst og forklarer, hvorfor det er så vigtigt, at den sidder lige i skabet – hver gang.

Britain's Queen Elizabeth looks at the Iron Throne as she meets members of the cast on the set of the television series Game of Thrones in the Titanic Quarter of Belfast, Northern Ireland in this file photo from June 24, 2014. HBO's medieval thriller led all nominees with 19 as the 2014 Emmy nominations were announced July 10, 2014. REUTERS/Phil Noble/Files (NORTHERN IRELAND - Tags: ENTERTAINMENT ROYALS) - RTR3VIH8

En usund omgang stoledans 

En usund omgang stoledans 

Der er en okay sandsynlighed for, at du sidder i en stol, imens du læser det her. Det er der ikke noget overraskende i. Men hvis du sad i en stol på Shakespeares tid og læste det her, ville selvsamme stol højst sandsynligt indikere, at du var enten adelig eller ekstremt velhavende (og derudover ville det være ret imponerende, at du havde formået at abonnere på Føljeton i 1600-tallet). For selvom vi i dag ser almen adgang til stole som noget af det mest selvfølgelige, er det ret beset et nyere fænomen, som for alvor opstod ved opblomstringen af kontorarbejdet. En selvfølgelighed, som godt kan vise sig at blive problematisk, skriver The Conversation.

Lukrative copycats

Lukrative copycats

Det danske tøjmærke Rains har i halvandet år haft en retssag kørende mod modegiganten Inditex, som står bag Zara-kæden. Det drejer sig om to produkter, en regnjakke og en regnfrakke, som Zara ifølge Rains har kopieret (Se billede: Zara tv., Rains th.). Daniel Brix Hesselager, medstifter og forretningsudvikler i Rains, håber dog, der i dag bør være kommet gennembrud i sagen. Rains har nemlig fået to kineske fabrikker til at erkende, at de i sin tid blev bedt om at lave en én-til-én kopi af jakken til Zara. Finans har set retsdokumenterne, hvori ejerne af fabrikkerne tilstår dette. Inditex har hidtil ikke ønsket at kommentere sagen.

Et sidste ord

Vi er muligvis håbløst bagud, men vi havde aldrig før set den her video fra 1989, hvor John Cleese holder en mindetale for sin afdøde Monty Python-kollega Graham Chapman. Den er præcis, som man forestiller sig en mindetale fra et Monty Python-medlem til et andet. Rørende og fantastisk sjov.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12