3. maj 2018

Næste udgave 03:20:08

An artist's impression of the 14 galaxies detected by ALMA (Atacama large Millimter/submillimeter Array) telescopess as they appear in the very early, very distant universe, in this illustration released April 25, 2018. NRAO/AUI/National Science Foundation/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVE.

Kære læser

I et andet univers er der tid til at være barn

Inden den verdenskendte fysiker Stephen Hawking døde den 14. marts i år, nåede han at efterlade sig en sidste videnskabelig artikel. Artiklen er netop blevet publiceret, og Føljeton har kigget lidt i den. Lad det være sagt med det samme: Vi forstår det ikke sådan rigtig. Hawkings artikel er givetvis fuld af smuk matematik, men […]

Læs mere

Døgneren

1

Finanstilsynet giver Danske Bank påtaler og påbud i sag om hvidvask. Der er tale om i alt otte påtaler og otte påbud, som bliver givet til banken i forbindelse med hvidvaskningssagen i Danske Banks estiske filial. Til Berlingske Business siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, at ”der har været alvorlige mangler i bankens governance. Banken har reageret for sent på informationer om den manglende hvidvaskindsats og om mistanker om kunders kriminalitet, som den modtog fra blandt andet fra en intern whistleblower.” Danske Bank tager efter eget udsagn kritikken ”meget alvorligt”.

2

Venstre vælger ny gruppeformand og politisk ordfører. Det bliver den tidligere minister Karen Elleman, der fremover skal forvalte jobbet som partiets gruppeformand, efter at Søren Gade har meddelt, at han forlader posten og stiller op til Europa-Parlamentet næste år. Partiets nye politiske ordfører er Britt Bager, der overtager posten fra Jakob Ellemann-Jensen, som i går blev udnævnt som ny miljø- og fødevareminister.

3

Trump tilbagebetalte penge til sin advokat for under-bordet-aftale med Stormy Daniels. I sidste måned sagde præsidenten ellers, at han ikke havde kendskab til nogen betaling, men nu meddeler hans nyeste advokat Rudolph W. Giuliani, at Trump har refunderet 130.000 dollars til advokat Michael Cohen. Pengene danner grundlag for en fortrolighedsaftale, der blev lavet mellem præsidenten og pornoskuespilleren og -instruktøren Stormy Daniels, som hævder at have haft sex med Trump tilbage i 2006.

5

Formand for Ulvefrit Danmark trækker sig efter dødstrusler. De seneste uger har budt på megen ulvepalaver, og det har den nystiftede forening Ulvefrit Danmark kunnet mærke. Efter blot 14 dage som foreningens formand har Kim Paulsen valgt at trække sig fra posten, fordi han angiveligt er blevet truet på livet af vrede borgere. Dødstruslerne er kommet, efter at en hunulv blev skudt på en mark ved Ulfborg 16. april.

Nyhedsanalyse

Bliver alt nu godt på den koreanske halvø?

Det går hurtigt og tilsyneladende også den rigtige vej mod en form for militær og politisk afspænding på den koreanske halvø. I sidste uge mødtes lederne af de to koreaer; forleden kom det frem, at Nordkorea vil løslade tre amerikanske statsborgere, som har været tilbageholdt på grund af anklager om ”fjendtlige handlinger”; og 18 republikanske kongresfolk har nomineret Trump til Nobels fredspris. Men kan vi føle os sikre på, at alt er, som det skal være?

South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un pose with Kim's wife Ri Sol Ju and Moon's wife Kim Jung-sook at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018. Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters. (Foto: HANDOUT/Ritzau Scanpix)

Af Oliver Stilling
”Som alle ved, har den tidligere regering bedt om at få løsladt tre gidsler fra en nordkoreansk arbejdslejr, men til ingen nytte. Bliv hængende!” Klokken syv minutter i tre natten til torsdag (dansk tid) var USA’s præsident Donald Trump på Twitter igen. Ligesom han ikke afholder sig fra at bruge det sociale medie  til at […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Pamela Anderson og Julian Assange (!?)

Pamela Anderson og Julian Assange (!?)

For en ung knægt af 90’erne vil den tidligere Baywatch-stjerne Pamela Anderson altid stå i et vist magisk skær. Men det hele er ikke ren nostalgi, for Anderson har ikke ligget på den lade side siden, som hun fortæller i dette interview, hvor hun røber sit forhold til WikiLeaks-stifteren Julian Assange (”Vi taler om Bibelen”), taler om Donald Trumps fødselsdagsfest, sin aktivisme og sine møder med Kreml og Putin. Fra storbarmet sexikon til mystisk spionroman.

A scene at the Jonestown mass suicide site where 918 people died after Jim Jones led his followers to their deaths.

Jeg er din Gud

Jeg er din Gud

For snart 40 år siden, 18. november 1978, begik over 900 mennesker kollektivt selvmord i junglen i det sydamerikanske land Guyana. Som medlemmer af menigheden People’s Temple gik langt de fleste frivilligt med til det, der i dag betragtes som et af de største enkeltstående tab af civile amerikaneres liv. I denne podcast fra Radio24syv fortæller den danske professor Peter Elsass – for første gang på radio – om sit møde med Jonestown – den lejr, hvor det hele foregik. Blandt andet blev Peter Elsass undersøgt af den læge, der få dage senere blandede den giftige saft, som slog så mange mennesker ihjel. Peter Elsass mødte også lederen af People’s Temple, Jim Jones, der fortalte om sin forestilling om at være selveste Lenin.

TV2 fandt beviser politiet ikke kunne finde

TV2 fandt beviser, politiet ikke kunne finde

Ovre på TV2 kører de deres helt egen og stort anlagte true crime-serie, ‘Drabet uden lig’. Det handler om den såkaldte ‘bøsse-gangster-sag’ fra Sydsjælland, hvor storsvindleren Henrik Haugberg Madsen måtte lade livet. Liget af ham blev aldrig fundet, men hans samlever og en anden mand sidder fængslet for drab, og TV2 går nu sagen efter brik for brik, og det er altså ikke ueffent lavet. Det hele ligger som webdok (ikke som dokumentar) på tv2.dk, og dette afsnit er et godt tidspunkt at stå på på. Det er stranger than fiction.

Portræt af Danmarks justitsminister Søren Pind, fotograferet i justitsministeriet.

Farvel til Ridder Pind

Farvel til Ridder Pind

Jarl Cordua får i dette fremragende portræt af Søren Pind vist, at han nok er den skarpeste liberale iagttager af partiet Venstre herhjemme. Pinds intellekt, politiske tæft, drivkraft og charme vil komme til at mangle i politik, mener Cordua, men udsigten til en politisk tilværelse i opposition på Borgen med Kristian Jensen som sin formand er i Pinds optik en skæbne – næsten – værre end døden. Forstå den bornholmske tandlægesøn lidt bedre og læs her.

A demonstrator holds a sign during the International Women's Strike NYC rally in New York, U.S., on Thursday, March 8, 2018. The United Nations first recognized International Women's Day in 1975, sparking 38 years of annual demonstrations, private and public proclamations and a general recognition that even in the modern era, gender equality has a long way to go. Photographer: Jeenah Moon/Bloomberg via Getty Images

Det amerikanske glasloft

Det amerikanske glasloft

Der er flere republikanske senatorer, der hedder John, end der er kvindelige senatorer, og der er flere demokratiske guvernører, der hedder John, end der er kvindelige guvernører. Det er et par af de pudsige statistikker, som New York Times har trukket i denne undersøgelse af det uligestillede amerikanske arbejdsmarked, hvor man også kan læse, at der er flere filminstruktører blandt de 100 mest indbringende film, som hedder James, end der er kvindelige instruktører. Pudsigt og deprimerende, for det viser, at ligestillingen er gået tilbage i ”verdens frieste land”. Gad vide, hvordan det ser ud her til lands?

Et sidste ord

Bølgerne går stadig højt i USA oven på komikeren Michelle Wolfs fantastiske tale ved  White House Correspondents’ Dinner, og nu forsvarer endnu flere af branchens store drenge hende: Stephen Colbert, Trevor Noah og Seth Meyers. Man kunne argumentere for, at det er mansplaining, men man kunne også argumentere for, at det er sjovt og stærkt. Det gør vi.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12