30. august 2018

Næste udgave 03:20:08

Portræt af Udenrigsminister Kristian Jensen. Tirsdag den 19. April 2016.

Kære læser

Omprioritering af omprioritering af omprioritering

Der burde være et særligt sted i helvede for de kontornusser-typer, der finder på ord som “omprioriteringsbidrag” og ”bidragssats”. Det lyder så tilpas creepy-kryptisk, at man bliver i tvivl om, hvad der gemmer sig med småt. Og dét er netop meningen: “Omprioriteringsbidrag” og ”bidragssats” er bureaukratiske nyord, der er skabt til at sløre ubehageligheder. Men […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

2

Ayatollah Khamenei: Iran klar til at droppe atomaftale. Efter at præsident Donald Trump tidligere på året bekendtgjorde, at han vil trække USA ud af den internationale atomaftale med Iran, har flere europæiske lande sagt, at de ønsker at fortsætte den. Men nu siger Irans øverste religiøse leder, at han ikke er sikker på, man kan stole på de europæiske ledere.

3

Skibakke i København kan koste skatteyderne dyrt. Byggeriet af en skibakke på toppen af forbrændingsanlægget Amager Ressourcecenter mangler ni mio. kroner. Fonden Amager Bakke har derfor bedt bakkens fem ejerkommuner om de ekstra penge. Amager Ressourcecenter er i forvejen danmarkshistoriens dyreste affaldsforbrændingsanlæg og har løbende været omdiskuteret, fordi det er blevet ramt af massive ekstraudgifter.

4

S og DF er imod folkeafstemning om forsvarsforbehold. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde tidligere på ugen, at han gerne så det danske EU-forbehold på forsvarsområdet afskaffet. Forbeholdet kan kun afskaffes ved en folkeafstemning, og sådan en ønsker Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ikke.  En meningsmåling fra maj viste, at 57 pct. af danskerne ønsker at beholde forsvarsforbeholdet.

5

Argentina beder IMF om kæmpelån. Argentina er ramt af en økonomisk krise og har i den forbindelse bedt Den Internationale Valutafond om et lån på i omegnen af 320 mia. kroner. Argentinas præsident, Mauricio Macri, siger, at lånet skal bruges til at genoprette tilliden til den argentinske økonomi. I år er den argentinske valuta, pesoen, faldet med 40 pct. i forhold til dollaren, og landet er ramt af voldsom inflation.

Kulturanalyse

Som at se sine forældre fulde: Føljetons inkomplette liste over de værste danske bog-filmatiseringer

Vi ved godt, det er noget intellektuelt fims ikke at bryde sig om filmatiseringer af romaner, men nu så vi lige, at Bille August har filmatiseret Lykke Per og kom til at tænke på, hvad de værste danske filmatiseringer egentlig har været gennem tiderne. Der er aldrig blevet lavet så mange film med bogforlæg som netop nu, og her følger en top 5 over de værste af slagsen.

(ARKIV) - -KUN TIL REDAKTIONELT BRUG- - Optagelser på TV2-serien Lykke-Per på Nytorv i København torsdag d. 12 oktober 2017. Optagelser til TV serien Lykke Per med instruktion af Bille August på Nytorv i København. Skuespiller Katrine Greis-Rosentahl, som spiller Jacobe i lys kjole og Esben Smed som spiller Per instrueres. Dansk Filminstitut har valgt "Lykke-Per", "Den skyldige" eller "Vinterbrødre" til opløb om oscarindstilling. Det skriver Ritzau, mandag den 27. august 2018.. (Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix)

Af Lasse Lavrsen
Antallet af filmatiserede romaner har aldrig været større, og ifølge Danske Biografer vil 2018 byde på 46 filmatiserede bøger, inden det får ende til jule-finalen i landets biografer med Hobitten-Ringenes-Herre-instruktør Peter Jacksons filmatisering af romanen Mortal Engines og Anders Matthesens filmatisering af sin egen bog Ternet Ninja. Året tæller desuden filmtitler som Ole Lund Kirkegaards Hodja […]
Læs mere

(ARKIV) An iceberg melts in Kulusuk Bay, eastern Greenland Tuesday July 17, 2007. Havis nord for Grønland er begyndt at smelte og drive væk. Det blev ellers anset af forskere som meget solidt. Det skriver Ritzau, onsdag den 22. august 2018.. (Foto: JOHN MCCONNICO/Ritzau Scanpix)

[torsdag] Historisk hedebølge og glade flodheste

Historisk hedebølge og glade flodheste

Okay, det er ikke nogen nyhed, at vi har haft en ekstremt varm sommer. Men vidste du, at Jorden faktisk ikke har haft det varmere i 120.000 år? Som Mashable skriver, er det, hvad klimaforskeren Stefan Rahmstorf kunne konkludere tidligere på måneden. Sidst vi havde så høje temperaturer, som vi har nu, var simpelthen tilbage i Eem-mellemistiden, hvor flodheste (som elsker sol og sommer) gik frit rundt i Europa, og vandstandende var op til ni meter højere, end de er i dag. Samtidig er kuldioxid-indholdet i atmosfæren lige nu større end det har været i mere end 800.000 år. Skræmmende læsning.

Dagens kortfilmanbefaling

Dagens kortfilmanbefaling

Kortfilmgenren tæller mange glimrende dokumentarer, og dagens anbefaling er en af dem. I Rain on canvas (2017) er vi med instruktøren Freja Nanadowa og den 22-årige kurdiske flygtning Goran på telttur. Goran er født og opvokset i telt-flygtningelejre, og Freja forbinder teltet med campingferier med sin mor. Det er der kommet en helt forrygende og rørende dokumentar ud af, som i øvrigt vandt prisen for bedste korte dokumentarfilm ved Low Cost Film Festival (LCFF) i Barcelona tidligere på året. Se den lige her.

Usbekistans uopdagede undergrund

Usbekistans uopdagede undergrund

Normalt er underjordiske metrostationer hverken det mest udsmykkede eller interessante at fotografere. Begge dele er dog tilfældet i Usbekistan, hvor det i 41 år har været ulovligt at fotografere på metrostationer. Forbuddet blev ophævet denne sommer, hvilket fotografen Amos Chapple har udnyttet. Og der er ikke så meget andet at sige end: Nørreport – go home. Se den smukke billedserie af de udsmykkede usbekiske metrostationer her.

Et Brexit-relateret anglo-fransk muslingesøslag i Den Engelske Kanal

Et Brexit-relateret anglo-fransk muslingesøslag i Den Engelske Kanal

I ly af mørket sejler 40 franske fiskekuttere 12 sømil ud fra Normandiets kyst. Bevæbnet med nødblus, sten og metallænker vil fiskerne blokere for det, de opfatter som et plyndringstogt. For de franske myndigheder har for at beskytte kammuslingebestanden gjort det ulovligt for franske fiskere at fiske efter dem før 1. oktober. Og det er derfor, de franske fiskere nu tyr til lidt hårde midler for at stoppe deres rivaler: englænderne. For England har ingen grænser for hvor eller hvornår, det er tilladt at fiske efter muslinger. Fem engelske fiskekuttere opdager, at de er omringet af den franske fiskeflåde, og et lille søslag bryder ud. Nej, det er ikke fiktion – det skete forleden. Og der er video!

China's Liaoning aircraft carrier with accompanying fleet conducts a drill in an area of South China Sea in this undated photo taken December, 2016. REUTERS/Stringer ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. CHINA OUT. TPX IMAGES OF THE DAY. (Foto: CHINA STRINGER NETWORK/Scanpix 2017)

Kinas flåde har overhalet USA indenom

Kinas flåde har overhalet USA indenom

Kinas flåde er officielt blevet verdens største. Kineserne har flere krigsskibe og ubåde end USA, og de har gjort banebrydende fremskridt i produktionen af hangarskibe. Med andre ord står intet i vejen for, at Kina kan overtage hele det sydkinesiske hav, som længe har været deres drøm – eller det vil sige intet udover en amerikansk invasion. Kinas strategi har nemlig ikke været at overgå amerikanerne i militær styrke, men snarere at afskrække fra at invadere ved at sørge for, at en krig mellem de to stormagter bliver en kostelig affære for begge. USA’s militærbudget er lige så stort som de næste otte lande tilsammen, hvorfor at det for kineserne kun handler om at afskrække og ikke provokere.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12