4. september 2017

Næste udgave 03:20:08

ARKIVFOTO. Er anklen forvredet eller feberen høj, så ring først, så en læge eller sygeplejerske kan vurdere, om du har brug for behandling. Åbne skadestuer, hvor patienterne kommer direkte fra gaden, er slut fra næste år. Fra 2014 indfører alle landets skadestuer krav om, at patienterne skal ringe til vagtlægen eller en akuttelefon bemandet med sygeplejersker, inden de henvender sig på skadestuen. (illustration til PLUS-historie som udsendes kl. 06:00) Vi besøger skadestuen, hvor traumeopkald og sager spreder sig ud til alle hospitalets afdelinger. Der kan ske rigtig meget, og der kan ske absolut ingenting

Kære læser

Akutknappen er sandhedens time for de indbildt syge

Med al den viden som vi har akkumuleret om den menneskelige psyke gennem de seneste 100 år in mente, lyder det som et temmeligt – måske endda lovligt – spændende forskningsprojekt, som Region Midtjylland og Region Hovedstaden i dag giver sig i kast med. De to regioner har indført en såkaldt ‘akutknap’, således at folk, der ringer ind til henholdsvis Midtjyllands lægevagt […]

Læs mere

Døgneren

2

Tyske kanslerkandidater i direkte tv-debat. I går tørnede Angela Merkel og hendes modstander Martin Schulz sammen i, hvad der bliver den tyske valgkamps eneste direkte tv-duel mellem de to kombattanter. Inden debatten førte Merkel komfortabelt i meningsmålingerne, og ifølge kommentatorer vil Merkel beholde sin føring efter debatten.

5

Studerende går til lægen med stress. En ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, viser, at seks ud af ti studerende har oplevet stress på deres studie. For 13 procent har stresssymptomerne været så voldsomme, at de har opsøgt læge. Berlingske skriver, hvordan en studerende kan forvente 55 timers studiearbejde for at sikre sig et gennemsnit på syv, mens et gennemsnit på 12 kræver 75 timer.

Kulturudvalget

Byen som følelse, bevægelse og mylder

I lørdags åbnede Golden Days med det, der bedst beskrives som pomp og pragt. Festivalen tager afsæt i ti gyldne københavnere, og i dag får du teksten om den sidste. Forfatter Garbi Schmidt tager os med gennem Herman Bangs København – en levende by, men også et bedrag og et teater: ”Også i byen findes drama, tragedie, elskovssorger, komedie, satire. Hvor Victoria-teateret går konkurs, fortsætter Københavns teater, scene efter scene, historie på historie.”

Det bedste vi har set

”Jeg forstår bare ikke, hvordan de hele tiden skal noget alle dage”

”Jeg forstår bare ikke, hvordan de hele tiden skal noget alle dage”

Vi skrev i weekenden om vores høje forventninger til det nye ungdomsmagasin Sein. Det her klip bekræfter vores begejstring. En ung pige læser op fra sin teenagedagbog et sted i ensomheden, og det er så fint, ægte og uspoleret. Den her passage er relaterbar og hjerteskærende ligegyldigt, hvilket sted i livet du befinder dig: ”Jeg synes bare hele tiden, det er mig, der spørger ‘skal vi være sammen?’, ‘Må jeg være med i jeres gruppe?’, ‘Hvad skal du efter skole?’. Og til det sidste spørgsmål er der næsten aldrig nogen, der svarer: ‘Jeg har intet at lave, skal vi være sammen?’. Jeg forstår bare ikke, hvordan de hele tiden skal noget alle dage.” Lyt til det, det tager kun tre minutter.

(FILES): This file photo taken on February 13, 2012 shows US President Barack Obama presenting the 2011 National Arts and Humanities Medal to poet John Ashbery during a ceremony in the East Room at the White House in Washington, DC. Pulitzer-prize winning poet John Ashbery, a post-modern American trailblazer, has died at age 90 in Hudson, New York, his family told US media Sunday, September 3, 2017. The experimental vanguardist was sometimes accused of writing poems that were at times less than accessible to a wider audience. Ashbery, who said he felt influenced by John Yeats, studied at Columbia University. The Rochester, New York native loved to mix everyday language and thoughts with elevated language. / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD

John Ashbery og desorienteringen

John Ashbery og desorienteringen

”Man hvirvler som et blad/ uden for og inden i regnen/ umuligt at forestille sig/ grusomheden, dog virker overbærenheden skrap/ mod os nu, al den planlægning./ Hvem troede de ville lade sig narre af det?”

Fra digtet ‘En mus’ (i Poul Borums og Niels Fransk oversættelse)

Den store amerikanske digter John Ashbery er død, 90 år gammel. New York Times er på pletten med en smuk nekrolog. London Review of Books har lagt et link ud til alle de digte, han har skrevet for dem gennem årene. Før sommeren, da Ashbery stadig kun var 89,  lavede Publishers Weekly en (umulig) liste over hans 10 ”mest essentielle” digte. Og endelig anmeldte New Republic i juli den nye Ashbery-biografi The Songs We Know Best: John Ashbery’s Early Life, som tager fat på digterens første 27 år på kloden.

 

Foto: Simon Læssøe/Scanpix

De mest googlede spørgsmål – oversat til livet

De mest googlede spørgsmål – oversat til livet 

En liste over de ti mest googlede ”hvordan”-spørgsmål er blevet udgivet, og det er forespørgsler som ”hvordan kysser man” og ”hvordan laver man penge”, der ligger googlebrugere mest på sinde. Men måske spørgsmålene stikker dybere end som så. En skribent fra Quartz har oversat de banale hverdagsspørgsmål til livsspørgsmål. Spørgsmålet om kysset betyder i virkeligheden, hvordan man er sårbar, mens det med pengene handler om, hvordan man finder succes.

Kriminelt lækkert hår

Kriminelt lækkert hår

Her på redaktionen fik vi i dag lidt af et chok. Selvom vi af og til godt kan lide at prale med, at vi er sådan nogle lidt anarkistiske typer, så er virkeligheden nok, at vi blot er en samling småkedelige lovlydige borgere. Derfor kom det bag på os, at hele redaktionen viser sig at havde været kriminelle. I hvert fald hvis det står til Texas’ lovgivning. Det er nemlig ulovligt for børn i Texas at have en ”usædvanlig frisure”, og guderne skal vide, at hele Føljeton har haft noget åndet hår i vores unge år (nogle af os har det sågar endnu). Den amerikanske fotograf Olivia Locher har lavet en billedserie med navnet ‘I Fought The Law’, hvor hun illustrerer alle de dummeste amerikanske love. Men pas på med din frisure, for som The Clash sang: ”I fought the law. And the law won.”

Krig, drager og hede sexscener

Krig, drager og hede sexscener

Nu bliver det lidt lummert, men hvis ikke på en grå mandag formiddag, hvornår så? Det syvende, og sæsonens sidste, afsnit af den hypede og megahittende serie Game of Thrones blev sendt i sidste uge, og her på redaktionen har vi naturligvis nørdet med resten af verden. For de uindviede kan vi fortælle, at serien udover at være kendt for krig og ødelæggelse også er kendt for nøgenhed og ja, sex. Og selvom det, som en Twitter-bruger så fint visualiserede det forleden, er gået nedad bakke for mængden af hud, så er serien stadig garant for nogle hede og mindeværdige sexscener. Her har damebladet ELLE samlet de ti bedste med både beskrivelse og videoklip. Selv tak, og god mandag.

Et sidste ord

Kan du forestille dig en tv-debat mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen, hvor de diskuterer, hvem der ville være MEST medfølende over for illegale immigrantbørn? Nå, ikke? Hvad med en lignende debat mellem to amerikanske præsidentkandidater? Nej? Det skete ellers i 1980, da Bush og Reagan kæmpede om præsidentposten. Som tiderne dog skifter…

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12