5. december 2017

Næste udgave 03:20:08

Carlsbergfondets Forskningspris uddeles søndag den 3. september 2017 på Ny Carlsberg Glyptotek i København. Kronprinsesse Mary ankommer til Ny Carlsberg Glyptotek og ledsages til festsalen sammen Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher (venstre) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (højre). Carlsbergfondet uddeler hvert år to store forskningspriser til en naturvidenskabelig og en humanistisk/samfundsvidenskabelig forsker, som har bidraget til afgørende grundforskning.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

Kære læser

Hans excellence lader noget tilbage at ønske

Her op mod jul er der travlhed i regeringsgemakkerne. Finansloven, herunder en stor skattereform, er endnu ikke forhandlet på plads, og Dansk Folkeparti obstruerer med horrible krav om udlændingestramninger, så i forhold til, hvor mange paragrafer der er på tapetet, er timingen for Venstres uddannelses- og forskningsminister Søren Pinds pressemøde sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

4

Facebook lancerer Messenger for børn. Den nye app ‘Messenger Kids’ er designet til børn mellem seks og 12 år. Da man rent juridisk skal være mindst 13 år for at være på Facebook, er den nye børneapp ikke forbundet til en reel profil. I stedet kan barnets forældre administrere appen fra deres egen facebookkonto og på den måde bestemme, hvem barnet kan chatte med.

Analyse

Brandudsalg af Alka: Farvel til danske kooperativer

Frygten for øget global konkurrence og såkaldt disruption har fået fagbevægelsen til at sælge ét af de sidste guldæg, forsikringsselskabet Alka. Gevinsten på over fire mia. kr. skal ikke investeres i nye kollektivt ejede selskaber – og dermed er det ved at være slut for det gamle kooperativ.

Af Lars Trier Mogensen
Historien er fyldt med fagbevægelsens mislykkede erhvervseventyr. Eksempelvis Bryggeriet Stjernen – også kendt som Bryggeriarbejdernes Kooperative Bryggeri – der gik neden om og hjem tilbage i 1960’erne. Og inden da fik gjort deres kravlenisser til en del af dansk populærkultur. Senere gik bl.a. dagbladet Aktuelt op i hat og briller, og det kan være svært […]
Læs mere

Kalenderlågen

5. december

Teksten bag dagens kalenderlåge handler lidt om forfatteren og feministen Susan Sontag og lidt om Seagram-bygningen på 375 Park Avenue i New York. På det her klip fra 1960’erne besøger en ung Sontag arkitekten Philip Johnson (”beundrer af nazisme, fascisme og Herr Hitler”, som en muntert skriver i kommentarsporet) på hans kontor højt oppe i bygningen. ”Elevatoren susede op som en gigolos hånd på silkestrømper,” siger Sontag. Bemærk i øvrigt refleksionen fra det amerikanske flag på 00:39. Da Seagram-bygningen blev opført i 1954-58, var det den dyreste skyskraber nogensinde. Bygherren var ejeren af et whiskyfirma. Først ville han opføre noget grimt skidt, men da han viste planerne til sin datter, fik hun det stoppet. I stedet gjorde han hende til projektchef, og sammen med Philip Johnson rejste hun rundt i USA i seks uger for at tale med arkitekter, der praktiserede den Internationale Stil. Blandt navne som Marcel Breuer, Louis Kahn, I.M. Pei, Eero Saarinen, Skidmore, Owings & Merrill og Le Corbusier endte hun med at vælge Mies van der Rohe, som på det tidspunkt var 68 år og stærkt alkoholiseret (mindst seks dry martinier om dagen). Det lykkedes ham dog at skabe en af verdens smukkeste skyskrabere, og det kan du læse mere om i denne glimrende artikel fra London Review of Books fra 2014. I morgen: endnu mere godt gammelt kulturelt kalenderguf fra internettet.

Det bedste vi har set

Filminstruktør og manuskriptforfatter Lotte Svendsen.

Julemonarkikritikken, som blev skrottet

Julemonarkikritikken, som blev skrottet

Vi ærgrer os gule og grønne over, at DR har skrottet den planlagte julekalenderkritik af Kongehuset Jul i republikken, hvor Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen spiller dansk præsident og Georg Metz lægger speak. Det lyder topfedt, og så er det den tidligere BZ’er filminstruktøren Lotte Svendsen, som står bag. Ifølge DR’s ledelse blev serien droppet tre dage før den planlagte udsendelsesstart pga. kvaliteten, men Svendsen har fået en anden forklaring: serien er ganske enkelt for venstreorienteret. Øv, siger vi og håber, DR kommer på bedre tanker.

+ Mens vi venter på det, kan du dykke ned i en sæson af Lotte Svendsens forrygende DR-børneserie Max pinlig om den intelligente og nervøse dreng Max, som bare gerne vil være almindelig, men som lider under sin afsindigt utjekkede historiker-mor med hæklet sjal og brillerne helt ude på spidsen af næsen. Det er drønlækkert både for børn og voksne.

Først fordrev de IS, så begik de massedrab

Først fordrev de IS, så begik de massedrab

I den afsluttende fase af slaget om Mosul fulgte krigsreporteren Ghaith Abdul-Ahad de irakiske soldater under deres sidste fremstød mod Islamisk Stat. Han beretter om bestialske hævnaktioner og drab begået af vores allierede. Teksten er bragt i Informeren og tager 47 minutter at læse fra ende til anden, men efter et enkelt minuts læsning kan man konkludere, at krig er noget forbandet lort, og at mennesket indeholder nogle uhyggelige dimensioner.

Hjem-ude-hjem-struktur og en spirituel erkendelse

Hjem-ude-hjem-struktur og en spirituel erkendelse

I det her interview fra Halsnæs Avis er der et eller andet ved Anders Haahr Rasmussen – en fyr, vi vældig godt kan lide – som minder os om en karakter som Christian fra DR-serien Herrens veje. Det er noget med hjem-ude-hjem-strukturen og den spirituelle erkendelse, som opstår ude og bringes hjem, hvor den bliver til en bog. Men hvor Christian tager til Nepal, fordi han har opdaget, at han er et dumt svin, der knalder med sin bedste vens kæreste og snyder til eksamen, tager Anders til Indien, fordi han er træt, helt uendelig træt: ”I lang tid var jeg afskåret fra fysisk aktivitet og sociale sammenkomster. Jeg lå i en sækkestol og hørte podcasts og lærte at strikke for ikke at kede mig ihjel.” Og nu har han så skrevet en bog, En fortælling om at være træt. ”Før var verden en buffet, og jeg ville have det hele. Jeg er via mit Indiens-besøg kommet frem til, at jeg ikke skal nå noget i livet.” Og det lyder måske banalt, og det er det sikkert også, men det er nu alligevel et rigtig fint interview. Vi har også altid haft mere tilovers for de trætte og banale end for avancerede, dumme svin.

Muslimer i Danmark. Her er det Khaterah Parwani, derf er jurastuderende.

Khaterah Parwani svarer som feminist

Khaterah Parwani svarer som feminist

Ovre på Vice har de fået den fine og sjove idé at få feminister til at svare på spørgsmål fra damebladene. Det er de overraskende gode til (feministerne), og denne gang er det Khaterah Parwani, der svarer på spørgsmål som ”Hvornår er du mest træt af dig selv? (fra ALT for damerne)”, ”Hvornår gjorde du sidst noget pinligt? (fra ALT for damerne)”, ”Hvorfor tror du, keramik har fået en revival? (fra Eurowoman) (Khaterah Parwanis svar: ‘Habibi, jeg har større problemer, haha!’)” og ”Hvilket par sko er dine favoritter lige nu? (fra Costume)”.

VM-plakat med skjulte budskaber

VM-plakat med skjulte budskaber

Da den herlige VM-lodtrækning fandt sted i Moskva i fredags blev også turneringens officielle plakat afsløret. Den er fed, synes vi, ligesom Peder Stougaard fra Dansk Plakatmuseum i Aarhus, siger til Journalisten. Men illustrationen er pakket med skjulte budskaber til Vesten, skriver Quartz. Måske, men vi kan stadig lide den.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12