6. december 2016

Næste udgave 03:20:08

ARKIV fra 2015. Ny CEO i LEGO Bali Padda. (Bali Padda COO Chief Operations Officer, Executive Vice President i Lego. (Foto: Martin Dam Kristensen/Scanpix 2016)

Kære læser

Det asiatiske århundrede

I dag tirsdag 6. december 2016 er Danmark trådt ind i det asiatiske århundrede. Så spænd sikkerhedshjelmene… Længe har det været kendt, at de økonomiske kontinental-plader er ved at forskubbe sig mod Østen, voldsomt og accelereret, men først her til morgen har Danmark for alvor fået koblet sig til en fager, ny verden, hvor de […]

Læs mere

De vigtigste nyheder

1

Google, Facebook, Twitter og Microsoft går sammen om at bekæmpe terrorisme. Selskaberne vil skabe en fælles database for digitale fingeraftryk – såkaldte ”hashes” – på fotos og videoer, der promoverer terrorisme. På den måde kan alle platforme fjerne videoen på samme tid.

2

Regeringen er uenig med sig selv om, hvorvidt staten skal betale løn til præster. I dag bliver 40 procent af præsters løn og pension betalt af staten, mens 60 procent bliver betalt af kirkens medlemmer over kirkeskatten. Det synes den nye kirkeminister Mette Bock (LA) ikke er fair. Borgere, som ikke er medlem af folkekirken, skal ikke betale for kristen forkyndelse. Men det falder De Konservative for brystet. ”Slap nu af, der er andre ting, man kan lade sig provokere af,” siger kirkeordfører Naser Khader (K).

3

Mogens Camre er død. DF-politikeren blev 80 år. Mogens Camre startede sin politiske karriere i Socialdemokratiet, men han bliver husket som en af de mest udlændingekritiske stemmer i Dansk Folkeparti, som han blev medlem af i 1999. Politiken har samlet hans mest kontroversielle citater. De fleste er ærlig talt ikke værd at gentage.

4

En hundefører er blevet skudt i hovedet ved politigården i Albertslund. Skudepisoden fandt sted kl. 8.20, og en mulig gerningsmand er anholdt. Ifølge politiet er betjenten uden for livsfare, og de nærmeste pårørende er underrettet. Sikkerheden er blevet skærpet på politistationer i hele landet.

5

Ung kunstner modtager Storbritanniens mest prestigefyldte kunstpris. Hvert år siden 1984 er Turner Prize blevet uddelt til en visuel kunstner under 50. I år gik prisen til den 31-årige Helen Marten fra Macclesfield, og den blev uddelt på Tate Britain i går. Turner-prisen, der er opkaldt efter den britiske maler J.M.W. Turner, er som regel omgærdet af et større mediespektakel, og Marten sagde, at en del af hende håbede, at hun ikke fik den, fordi hun ikke er vild med opmærksomheden. Se Tates præsentationsvideo af hende her.

Det bedste vi har læst

(FILES) This file photo taken on October 31, 2016 shows US Republican Presidential nominee Donald Trump addresses supporters at Macomb Community College in Warren, Michigan. President-elect Donald Trump's threats to retaliate against US companies planning to shift operations overseas constitute a new risk for multinationals, but may not sway those already planning to offshore jobs. Trump laid down the gauntlet on December 1 at a campaign-style rally after striking a deal with Carrier to keep about 1, 100 jobs in Indiana in exchange for $7 million in state tax incentives over 10 years. / AFP PHOTO / JEFF KOWALSKY

Trumps desertør

Donald Trump er ikke valgt som USA’s næste præsident, ikke endnu. Det bliver han først, når de 538 valgmænd – 306 republikanere og 232 demokrater – mødes og stemmer på kandidaten fra deres eget parti. Men det har en af Trumps valgmænd ikke tænkt sig at gøre. var brandmand under 11. september, og han har været en stolt republikaner gennem mange år. Men denne gang kan han ikke få sig selv til at gøre sin demokratiske pligt og pege på manden, som folket har valgt, og han forklarer hvorfor i New York Times:

”Valgmandskollegiet skal afgøre, om kandidaterne er kvalificerede, afholder sig fra demagogi og er uafhængige af indflydelse fra udlandet. Hr. Trump viser os igen og igen, at han ikke lever op til de standarder.”

Christopher Suprun planlægger i stedet at pege på Ohios guvernør John Kasich. Suprun står ikke i gæld til sit parti, skriver han. Kun til sine børn, der har krav på at overtage et land, de kan stole på.

Han har også en høne at plukke med Trumps rådgiver Stephen Bannon, som ”hævder at være leninist og hylder skurke og deres magtbegærlighed, inklusive Darth Vader. Rogue One, den seneste Star Wars-film, har premiere senere på måneden. Jeg ser den ikke med mine børn for at fejre ondskaben, men for at vise dem, at lyset kan overvinde den.”

At bygge et menneske

Vi ved, at computere bliver gamle efter et år, og at telefoner både kan betale for togbilletter, tage billeder og vise amerikanske serier. Ok, fremtid, så langt er vi med. Men nu er man så begyndt at bygge kunstige micro-rokker med guld og dele fra rotter. De reagerer på lys, svømmer som fisk i vand og skal danne grobund for at skabe kunstige hjerter til mennesker.

Katie Couric interviewer Edward Snowden

Sidst vi så et videointerview med den amerikanske whistleblower , var det den britiske tv-vært og komiker John Oliver, som interviewede ham på et hotel i Moskva. Nu har værtsikonet Katie Couric gjort det samme for Yahoo! Global News. Det varer 50 minutter, og Snowden skriver selv på Twitter, at hun stillede alle de spørgsmål, som selv hans hårdeste kritikere ville kunne finde på.

Her er et af de bløde spørgsmål: Couric: ”Kan du gå frit rundt i Moskvas gader uden at blive genkendt?” Snowden: ”Jeg er gået herhen.” Couric: ”Bliver du nogensinde genkendt.” Snowden: ”Ja, nogle gange. Det er faktisk sjovt. Når jeg går ude på gaden, aner folk ikke, hvem jeg er. Men hvis jeg går ind i en computerforretning, genkender alle mig med det samme.”

Nordeas private trading kontor på valgmorgenen, da Donald Trump blev valgt som USA's 45. præsident.

RokokoPosten om den nye norske serie KONTOR

Her på Føljeton er vi meget optaget af kontorlivets psykologi. Vi har for eksempel altid været fascinerede af mellemlederens rolle og livsstil; at være en lus mellem to negle, hedeturene, stress-symptomerne, halvmaraton-løbet i fritiden (kendt som mellemlederdistancen). Derfor må vi sige, at satireavisen RokokoPosten (grundlagt 1732) rammer os i hjertet med denne artikel om ”den norske serie KONTOR”, som handler ”om livet på et analysebureau i Bergen” og ”hitter massivt blandt teenagere”, fordi ”de mener, at den giver et unikt og autentisk indblik i forældregenerationens professionelle og private liv”.

Det bedste vi har hørt

Jake Bugg

Måske er det krig, klimaforandringer og en uoverskuelig fremtid, men indimellem tager vi os selv i at være lidt nogle nostalgikere her på stedet. Derfor har vi også længe være rigtige glade for purunge Jake Bugg, der er ved at være klar med sit tredje album. Han lyder og ser ud som noget fra en svunden tid. Det kan være meget forfriskende nogle gange.

Og et sidste ord

Føljeton Fornøjelse

Det er jul, og danskerne efterspørger originale julegaver. Rigtig, rigtig mange vil gerne lægge et abonnement på Føljeton under træet, og det skal de have lov til. Derfor har vi bygget en lille netbutik. Vi kan jo kalde den Føljeton Fornøjelse. I butikken kan du finde et abonnement, der passer til lige dine behov, og du får Lars Trier Mogensens fine og anmelderroste bog om Donald Trump med i købet. Det hele til en julet og favorabel pris (favorabel i din favør).

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12