6. juni 2018

Næste udgave 03:20:08

French President Emmanuel Macron stands outside the Elysee Palace in Paris, France, June 4, 2018. REUTERS/Philippe Wojazer

Kære læser

Er Macron den franske Obama?

I de fem måneders politiske dødvande, der fulgte i kølvandet på det tyske valg i september sidste år, var Tysklands kansler, Angela Merkel, sat noget ud af spillet på europæisk niveau. Men no problem: Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, var ikke sen til at gribe tøjlerne; han kørte med klatten og føltes som stort set eneste […]

Læs mere

Døgneren

1

Transkønnethed: Regeringen vil tillade juridisk kønsskifte for børn. Som reglerne er i dag, skal du være 18 år for at kunne ændre de fire sidste cifre i dit cpr-nummer. Nu vil VLAK-regeringen med ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) i spidsen sørge for, at transkønnede børn helt ned til seksårsalderen kan få lov at gøre det samme. Forslaget skal udformes som en del af den LGBTI-handlingsplan, som statsministeren præsenterer her til formiddag.

2

Russiske rigmænd: Venstre vil ramme Putin med ny lov. Folketingets udenrigsudvalg holder i dag en høring om en såkaldt Magnitskij-lov, der skal ramme Vladimir Putins nære venner. Loven er rettet mod russiske oligarker, og hvis Danmark indfører loven, kan russere blive straffet på dansk grund for lovovertrædelser i andre lande, forbyde bestemte personer indrejse i Danmark og fryse deres bankkonti. Målet er således at stramme grebet om Putins allierede og ramme dem på pengepungen. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, henviser til russiske gift- og cyberangreb og forklarer, at Venstre ser den nye lov som et nødvendigt modtræk over for et aggressivt Rusland.

3

Abort: Westminster vil ikke påtvinge Nordirland at afskaffe forbud. Siden Irland ved folkeafstemningen den 25. maj fik nedlagt landets abortforbud, har der været stor debat om, hvad irerne mod nord skal gøre med deres ligeledes strenge abortlovgivning. Og det ser i hvert fald ud til, at briterne ikke vil blande sig i den beslutning. Ved en debat i går udtalte den britiske minister med ansvar for Nordirland, Karen Bradley, at en ændring af loven ikke bør påtvinges fra britisk side men i stedet ”skal afgøres af Nordirlands folk”.

4

Teknologi: Over en tredjedel af landets skoler vil lære 4. klasser at kode. Siden DR og Industriens Fond for godt en måned siden lancerede projektet ‘ultra:bit’, har mere end hver tredje af landets skoler tilmeldt sig. Meningen med ‘ultra:bit’ er at udlevere mikrocomputere til 65.000 børn i 4. klasse, som den vej igennem skal lære at kode og skabe teknologi.

5

Billigere elbiler: Tesla bygger gigafabrik i Kina. Fabrikken, der skal producere elbiler og bilbatterier, skal ligge i Shanghai. Den kinesiske Tesla-fabrik bliver den første uden for USA, og ifølge Teslas grundlægger, Elon Musk, er det nødvendigt at have fabrikker på forskellige kontinenter for at nedbringe priserne på de elegante elbiler. Det er planen, at der også skal åbne en gigantfabrik på europæisk grund inden årets udgang.

Nyhedsanalyse

OK18: Overvældende ja skaber fornyet kampgejst

Med ja-procenter langt over 90 pct. i de fleste fagforbund er årets offentlige overenskomster ikke alene blevet stemt klart hjem: Fagbevægelsen er også gået i gang med at forberede en mulig konflikt på det private område næste år. Lønkravene stiger dag for dag.

Demonstration foran Forligsinstitutionen i København, hvor overenskomstforhandlingerne fortsætter, mandag den 23. april 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Af Lars Trier Mogensen
Overenskomstforhandlinger er planlagt til at ske forskudt – præcis lige som slutrunder i fodbold: De offentligt ansatte og de privatansatte forhandler ikke samtidig, ligesom EM i fodbold af falder på andre år end VM i fodbold. Men det er i vid udstrækning de samme forbund, som deltager. LO er med over det hele, ja, selv […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Det er Kate Spade der er død

Det er Kate Spade, som er død

Den amerikanske taskedesigner Kate Spade er død. Hun blev 55 år gammel. Kate Spade indledte sin modekarriere som redaktør på modemagasinet Mademoiselle, men i 1993 besluttede hun sig for at lægge journalistikken på hylden for i stedet at starte sit eget designfirma, Kate Spade New York, sammen med sin mand, Andy Spade. Hun blev verdensberømt for sine både farverige og kreative taskekollektioner og kastede sig efterfølgende over andet modetilbehør såsom sko og smykker. I dag findes der over 150 Kate Spade-butikker i USA og mere end 175 lande i resten af verden, og sidste år blev hendes firma videresolgt til firmaet Coach for 2,4 milliarder dollars, hvilket svarer til 15,3 milliarder kroner. Kate Spade begik selvmord i sin lejlighed på Park Avenue i New York.

Aalbæk støtter magasinet han føler sig jagtet af

Aalbæk støtter magasinet, han føler sig jagtet af

Den her nyhed er gået lidt hen over hovedet på os, men filmmagasinet EKKO, der vel godt kan betegnes som kontroversielt i filmbranchen og har fået sig en del fjender, har skaffet sig en ny backer, som man kalder det i business-verdenen. Én af de fjender, bladet har skaffet sig, er Peter Aalbæk Jensen, men nu kommer han bladet til undsætning, hvis det altså skulle ske, at nogle andre fjender af bladet – producentforeningen – opsiger sine abonnementer, som de nu har truet med. Skulle det ske, vil Aalbæk personligt kompensere for hver en tabt krone. Det er der altså mere format over end at klappe 20-årige frivillige i røven.

+ Og når vi nu er i filmens verden, skal vi så ikke snuppe en trailer til en film, vi glæder os rigtig meget til? Steve McQueens nye heist-film Widows. Det er godt nok noget helt andet, men den ser virkelig fed ud.

Apple tager sin afhængighedsskyld på sig med næste opdatering

Apple tager sin afhængighedsskyld på sig med næste opdatering

Det er os bekendt ikke sådan for alvor videnskabeligt bevist, men det synes hævet over enhver tvivl, at virkelig mange mennesker er i en eller anden grad af afhængighedsforhold til deres telefon. Vi er i hvert fald. Og nu tager Apple det selv på sig – så vidt vides uden at være blevet presset til det, for den næste store opdatering – iOS 12 – kommer med en række funktioner, der skal gøre iPhone mindre afhængighedsskabende. Foruden at se hvor meget ens forskellige apps bliver brugt, kan man sætte tidsbegrænsning på enkelte apps. Derudover bliver det muligt at skjule alle de potentielle notifikationer, man har fået, fra man går i seng, til man står op. Hvilken befrielse.

Paninimania – klistermærker for voksne

Paninimani – klistermærker for voksne

Måske har du slet ikke lagt mærke til det, men lige om lidt er der VM i fodbold. Udover en masse fodbold i tv, hysteri, glæde, sorg, vrede, jubel og irritation, betyder det for mange mennesker også klistermærkesamling. Og det gælder for overraskende mange granvoksne mænd – endda et par stykker her på redaktionen. To (granvoksne) mænd forsøger at forklare, hvad det mon går ud på i den nyeste udgave af udsynsmagasinet Atlas.

Mamoudou Gassama, 22, from Mali, leaves the Elysee Palace after his meeting with French President Emmanuel Macron, in Paris, France, May 28, 2018. Mamoudou Gassama living illegally in France is being honored by Macron for scaling an apartment building over the weekend to save a 4-year-old child dangling from a fifth-floor balcony. Thibault Camus/Pool via Reuters

Carsten Jensens Grundlovstale er til de 4-årige, der hænger ved livet

Carsten Jensens Grundlovstale er til de 4-årige, der hænger ved livet

”Du er fire år gammel, og om 30 sekunder er du død.” Det er den effektfulde indledning på Carsten Jensens Grundlovstale 2018, der er lige så ubehagelig og direkte, som den er tankevækkende og velskrevet. Om den malisiske mand, der for nyligt reddede en fireårig fra at falde ned fra en bygning i Paris:

”Vi har ikke ordforråd til at sige disse sætninger. Vi har ikke grammatik eller indlevelsesevne til at rumme deres paradokser. Og i vores menneskelige fattigdom, i vores afgrundsdybe mangel på fantasi, har vi i stedet døbt din redningsmand Spiderman, fordi vi så militant ikke vil vide, hvem han er, migranten, der satte livet på spil, mens andre gjorde mobiltelefonerne klar til optagelse.”

+ Hvis du ikke nåede det, så læs Tine Byrckels fine analyse om samme emne her i Føljeton, ‘Vi er dem, der står på gaden og lader barnet falde’.

Et sidste ord

Der findes fæle tilfælde af mansplaining, og så findes der rigtig fæle tilfælde af mansplaining. Tag for eksempel den her unge kvinde, som lige får forklaret af en mandlig ”accent coach”, at hendes egen accent altså er forkert. Hovent.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12