8. november 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Et år efter valget: Trump er en historisk succes

Trump har triumferet. Han er en succes, en historisk succes. Ja, det lyder måske tosset. Men det er sandt. Sørgeligt, men sandt. Målt på sine egne og altid omskiftelige succeskriterier har ‘The Donald’ været et hit – en supersællert. Han suger fortsat alverdens opmærksomhed til sig, de økonomiske nøgletal udvikler sig favorabelt og de helt […]

Læs mere

Døgneren

1

Fiskekvotekaossagen: Politianmeldelser på mystisk vis forsvundet. Fiskeriminister Karen Ellemann (V) har igangsat en undersøgelse, efter at fire-fem politianmeldelser, som Landbrugs- og Fiskeristyrelsen indgav i august mod fiskere i sagen om den kritisable administration af fiskekvoter, på mærkværdig vis er blevet trukket tilbage. En embedsmand er blevet sendt hjem, og ministeren har bedt Kammeradvokaten gå ind i sagen. Undersøgelsen skal være færdig i 2018.

2

Trump til Nordkorea: Erstat atommareridt med fredsløfte! I en tale i den sydkoreanske nationalforsamling tidligt i morges dansk tid tilbød USA’s præsident Donald Trump Nordkorea ”en lysere vej”, hvis landet dropper sit atomvåbenprogram. Samtidig opfordrede han Rusland og Kina til at være mere konfrontatoriske over for landet. ”Jeg håber ikke bare, at jeg taler på vegne af vores lande, men på vegne af alle civiliserede nationer, når jeg siger til Nordkorea: Undervurdér os ikke, og prøv os ikke af,” sagde Trump. Se hele talen hos CNN.

4

Rigsrevisionen indleder fuld undersøgelse af Sundhedsplatformen. Efter en forundersøgelse af it-systemet, som blev begyndt og afsluttet i sommers, har Rigsrevisionen nu igangsat en dybdegående undersøgelse, hvor også alle tilhørende regnskaber skal gennemgås. Det er tidligere blevet kritiseret, at der ikke er blevet taget højde for risikoforholdene ved implementeringen af Sundhedsplatformen, ligesom der ikke har eksisteret et tilstrækkeligt beredskab til at håndtere problemer.

Nyhedsanalysen

Der gror et paradoks inde i René Christensen

René Christensen vil gerne være borgmester i Guldborgsund. Men hvorfor? Som finansordfører i Dansk Folkeparti har han lige nu en afgørende stemme i forhandlingerne om næste års finanslov. En borgmesterpost vil fratage ham den magtfulde position. Føljetons Andreas Terp har mødt en mand, der insisterer på at være et paradoks: Han vil både være pragmatiker og kompromisløs værdikriger. Han vil være toppolitiker, men insisterer på, at han i højere grad er automekaniker. Og han vil hellere styre Falsters finanser end Rigets finanser.

Onsdag den 8. februar 2017 mødtes finansministeren, skatteministeren, økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre til forhandling om et evt. nyt ejendomsskattesystem. René Christensen fra DF taler med journalister inden mødet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)

Af Andreas T. Kønig
Vi står begge og tripper lidt ude foran døren. Efter en lang vandring fra Christiansborgs hovedindgang, op ad trappen i Vandrehallen og gennem Provianthuset, hvor Dansk Folkepartis folketingsgruppe har til huse, er René Christensens venlige sekretær og jeg efterhånden ved at være løbet tør for ting at smalltalke om. En let pinlig tavshed er nu […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Britain's Prince Charles (centre L) walks on a bridge at the Sarawak Cultural Village in Santubong, outside Kuching, on the island of Borneo, on November 6, 2017. Britain's Prince Charles and Camilla, Duchess of Cornwall are on a seven-day visit in Malaysia. / AFP PHOTO / MOHD RASFAN

Prins Charles i Paradise Papers

Prins Charles virker som sådan en fin fyr. I oktober 2007 lancerede han ’Prinsens regnskovsprojekt’, der skulle sætte fokus på tropisk skovrydning. Et nobelt projekt fra en nobel mand. Hvis det da ikke lige var, fordi han i al hemmelighed også havde købt aktier for over 700.000 kroner i en af sine bedste venners firmaer, Sustainable Forestry Managements, hvis bestyrelse investerede i landstykker for at beskytte dem mod skovrydning. Onde tunger vil nok sige, at det sætter prinsen i lidt af en interessekonflikt. Men det bliver værre endnu. Prinsen forsøgte også aktivt at få ændret Kyoto-klimaaftalen, så den i højere grad beskyttede regnskove. Det ville være økonomisk gunstigt for prinsen på grund af hans investering. Charles’ lysskyheder er blevet afsløret i Paradise Papers, og du kan læse om hele den spegede sag her på The Guardian. 

+ Læs også denne krimiagtige fortælling skrevet af avisen bag lækket af Paradise-dokumenterne Süddeutsche Zeitung. Paradise Papers giver nemlig verden et indblik i det korrupte Congo, og hvorfor landet er så fattigt trods dets mange rigdomme.

A bust of Soviet state founder Vladimir Lenin with Soviet-era sculpures are seen at the "Alley of Leaders" underwater museum off the coast of Cape Tarhankut, Crimea, July 17, 2016. REUTERS/Maxim Zmeyev - D1BETXROHGAA

Et land fyldt med Leniner

I går var det 100-årsdagen for den russiske revolution, hvor den kommunistiske leder Vladimir Lenin og hans bolsjevikker overtog magten i Rusland og gjorde landet til verdens første kommunistiske stat. I dag er både Lenin og Sovjetunionen død og borte. Og så alligevel… For rundt omkring i Rusland står stadig tusindvis af Lenin-statuer til minde om landets røde fortid. The Atlantic har samlet en del af dem, og uanset hvad man ellers måtte synes om Lenin, er der noget dragende ved den storladne sovjetiske æstetik. 

Et alternativt København

Alternativet er stadig et ungt parti, og ved kommunalvalget 21. november er det første gang, at man kan stemme politikere fra liste Å ind i de danske byråd. Men Alternativet ser ud til at komme godt fra start. Især i København. Meningsmålingerne tyder på, at spidskandidaten Niko Grünfeld kan nuppe en borgmesterpost, og måske kan hans parti endda få indflydelse på, hvem der skal have overborgmesterposten. Altingets Signe Løntoft er taget en tur til Alternativets højborg, Nordvest, for at undersøge, hvordan et alternativt København kan se ud.

Pedestrians stand in the rain while waiting for a cable car on the California Street line in San Francisco, California April 10, 2012. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT TRAVEL)

Ned ad bakke i San Francisco

Den californiske storby San Francisco er især kendt for sine stejle bakker og ikoniske sporvogne. Men det er ikke alle, der finder det nødvendigt at køre med offentlig transport, når man skal ned. Ekstremsporten ‘Bombing’ går ud på at køre på skateboard igennem tæt trafikerede og stejle gader uden at stoppe. Tag på en tur gennem San Franciscos myldretid i denne 360 graders-video. Det er lige til at få et hjertestop af.

I hjertet af Trump-land er stemningen lunken

Som vi allerede har dvælet ved, har Trump i dag siddet et år på magten, og sikke et år det har været. Men hvad siger egentlig de, der har stemt på ham? Information er draget til sydstaten Texas, der er en højborg for både republikanerne og Trump. Her har de fleste stadig tiltro til præsidenten og lovpriser ham for at sige, hvad han mener. Men en stille utilfredshed er også ved at brede sig, og Trump-patrioterne gør klart, at deres tålmodighed ikke holder for evigt.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12