8. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

A man leaves a vote cabin at a polling station in Bucharest October 7, 2018, in a referendum to change the constitutional definition of "family". - Romanians voted in a referendum on whether to alter the constitution to define marriage as explicitly between a man and woman, in a move critics say will block same-sex marriage in future. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)

Kære læser

Rumænske sofavælgere redder dagen

Herre jemini for en ulykkesfugl af en mandag! Lad os lige tage et vue over koldfronten af dårligt nyt: Ved parlamentsvalget i Brasilien i går stemte op imod 47 pct. af brasilianerne på en racist, der har sagt, at diktatur er den mindst ringe styreform. Forhåbentlig var det wakeupcall for de borgere, som ikke er […]

Læs mere

Døgneren

1

Ny klimarapport: Der er brug for grundlæggende samfundsændringer. FN’s nye klimarapport slår fast, at det kan lade sig gøre at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader, men det vil kræve ”hurtige, vidtrækkende og hidtil usete ændringer inden for alle dele af samfundet.” Rapporten slår samtidig fast, at stiger temperaturen mere end de 1,5 grader, vil det have store konsekvenser for planetens liv.

2

Justitsministeren fremlægger nyt politi-udspil. Søren Pape Poulsen (K) kunne her til formiddag løfte sløret for, at udspillet består af 14 konkrete initiativer. Ministeren lægger op til, at politiets fokus i højere grad skal være lokalt. Blandt andet lægges der op til, at der kommer flere lokalbetjente, at lokalbetjentene skal have mobile politistationer, og at der kommer yderligere fokus på borgerrådgivning.

3

Chef for interpol indgiver opsigelse efter kinesiske beskyldninger om bestikkelse. Det internationale politisamarbejde Interpol oplyser, at de har modtaget en opsigelse fra den nu tidligere chef Meng Hongwei. Meng har været efterlyst, siden han rejste til Kina i september. Nu oplyser de kinesiske myndigheder, at de efterforsker Meng for bestikkelse. Desuden reporteres der om, at Meng er tilbageholdt i Kina. Meng er også viceminister for offentlig sikkerhed i Kina.

4

Højrefløjskandidat vinder første valgrunde i Brasilien. Den stærkt højreorienterede Jair Bolsonaro fik flest stemmer ved det brasilianske valg søndag men slipper ikke for at skulle i anden valgrunde d. 28 oktober. Bolsonaro fik 46 pct. af stemmerne men havde brug for minimum 50 pct. for at vinde i første runde. Bolsonaro har talt varmt om det tidligere brasilianske militærdiktatur, ligesom han er kommet med kontroversielle udtalelser om kvinder og homoseksuelle.

5

Bulgarsk undersøgende journalist voldtaget og myrdet. Den 30 årige tv-reporter Viktoria Marinova blev i går meldt voldtaget og myrdet i byen Ruse, der ligger på grænsen mellem Bulgarien og Rumænien. Marinova har som journalist undersøgt formodet korruption med EU-midler. Det vides endnu ikke, om mordet er forbundet med Marinovas virke som journalist.

Nyhedsanalysen

Bølle-bankerne versus Bitcoin

Som finanskrisen i 00’erne og hvidvasksagen hos Danske Bank så fint har illustreret, er bankerne ikke altid til at stole på. Derfor kan det være nærliggende at spørge, om ikke der findes et bedre alternativ? Den anonyme Satoshi Nakamoto satte sig i 2008 for at skabe netop det med opfindelsen af Bitcoin. I dagens Føljeton undersøger vi, om Bitcoin nu rent faktisk også er bedre end bankerne.

Representation of the Bitcoin virtual currency standing on the PC motherboard is seen in this illustration picture, February 3, 2018. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Af David Dragsted
Den 10 år gamle Stan er i et desperat forsøg på at få byttet en ubrugelig blender nået til det allerhelligste: Det amerikanske finansministerium. Her forklarer han frustreret tre embedsmænd, at han har prøvet at få pengene tilbage for blenderen hos en isenkræmmer, men at dette ikke kunne lade sig gøre da den var blevet […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Tue Biering, instruktør. Tue Biering er aktuel med forestillingen ROCKY! på Byens Teater.

Tæt på de hadefulde sangere

I sin nye performance-installation Hadets sange forsøger teaterinstruktør Tue Biering at skabe forståelse for, hvad der egentlig driver arrige internetkrigere til at radikalisere deres sprogbrug til det hadefulde og voldelige. Det gøres rent konkret ved at invitere fem virkelige internetkrigere på scenen, og få dem til at interagere med publikum. Torben Sangild fra Zetland har haft en fin snak med Biering om projektet.

Going, going, gone…

Den berømte gadekunstner Banksy, hvis identitet stadig er hemmelig, fik i weekenden kunstverden til at tabe kæben. Kort efter at auktionshuset Sotheby’s i London havde solgt hans kunstværk ‘Balloon Girl’ til den nette sum af 8,9 mio. kroner, makulerede det sig selv. I går lagde Banksy en video på Instagram, der viser, hvordan han bygger makulatoren ind i rammen, til hvis billedet en dag skulle blive solgt. Well done, Banksy.

A librarian prepares books to scan as part of a project to digitise the most important ones of the National Library in San Jose, Costa Rica September 20, 2018. REUTERS/Juan Carlos Ulate

Ambitiøse internetarkivarer 

I en gammel kirke i San Fransisco sidder omkring 200 mennesker og sikkerhedskopierer internettet. Som i hele internettet, med alt hvad det indebærer af gamle artikler, videoer, podcasts og så videre. Det lyder jo umiddelbart som lidt af et sisyfosarbejde, men Wayback Machine gør altså, hvad de kan for at kunne opfylde deres mildest talt ambitiøse missionserklæring: ”universel adgang til al viden.” Indtil videre fylder den mission hele 22 petabytes, skriver Ars Technica.

People look at confetti as it's thrown from the Hard Rock Cafe marquee as part of the annual confetti test ahead of the New Year's Eve ball-drop celebrations in Times Square in New York City, New York, U.S., December 29, 2017. REUTERS/Eduardo Munoz

Fri for ligegyldigt flimmer 

Den her må siges at give ordet ‘skærmbrille’ en helt ny betydning. For amerikaneren Scott Blew har opfundet en solbrille, som har den smarte fordel, at den får alle tændte skærme til at se slukkede ud. Blew opfandt brillen efter han indså, hvor latterligt det egentlig var, at han ikke kunne lade være med at kigge på et fjernsyn, som afspillede Fox News, imens han stod i en kø. Og den frustration forstår vi jo egentlig godt.

Falsk feministisk propaganda

En video af en kvinde der gang på gang hælder blegemiddel i skødet på mænd der manspreader i den russiske metro, er gået viralt. Men noget tyder på, at det hele er iscenesat propaganda skabt af den russiske stat selv. Den blev nemlig udgivet af In The Now – en engelsksproget SoMe-kanal ejet af RT (Russia Today). Sagen er, at den ”ekstreme feminisme”, som videoen er udtryk for, fremprovokerer ekstreme antifeministiske kommentarer, som så også går viralt og på den måde forsøger at holde feminismen nede. Syret.

Et sidste ord

Den amerikanske førstedame har været en tur i Afrika. Heldigvis for hende har hun set masser af film, hvor hvide mennesker rejser til Afrika, så hun ved lige, hvordan man skal klæde sig. I Egypten skal man ligne skurken fra Indiana Jones, og i Kenya skal tøjet selvfølgelig smage lidt af kolonitid.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12