Fredag 17. marts 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Det er super

Så går det da meget godt for dansk kunstliv: i går blev det offentliggjort, at den danske kunstnertrio Superflex har fået til opgave at fylde turbinehallen på kunstmuseet Tate Modern i London. Der findes næsten ikke mere prestigefyldte entrepriser ude i den internationale kunstverden, så det er en god anledning til at kippe med Dannebrog, hvis nogen skulle have lyst til […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

DJ og forfatter Maria Gerhardt er død 39 år gammel efter et længerevarende kræftforløb. Det er ikke mere end en uge siden, at hendes anmelderroste bog Transfervindue udkom, og nu er hun død. Bogen handlede om livet som terminal kræftpatient, som Maria Gerhardt selv var de sidste år af sit liv. Inden hun debuterede med romanen Der bor Hollywoodstjerner på vejen i 2014 og efterfølgende skrev den prisvindende digtsamling Amagermesteren i 2015, var hun kendt som DJ’en Djuna Barnes. Hun var et lesbisk ikon og gik i den københavnske undergrund under navnet ‘Mørkets Fyrstinde’. Her er et ni år gammelt interview fra før, hun blev syg. Det er på side 24, og det er godt.

3

Banedanmark havde ikke behøvet at installere det nye fælles europæiske signalsystem ERTMS. Det har løbende været kritiseret fra flere sider, at Banedanmark udskifter signalsystemet, da det nye system ikke er færdigudviklet. I morges kom det frem, at Banedanmark har hemmeligholdt risikoen for ekstra milliardregning for Folketinget, og nu viser et notat, at omlægningen formentlig ikke har været nødvendig, men at de gamle signaler godt kunne have fungeret, indtil de nye systemer var gennemtestede.

4

I dag skal Merkel og Trump mødes for første gang. De har det til fælles, at de begge er blandt verdens mest magtfulde politikere, men ellers er der ikke mange ting, de kan mødes om. Alligevel skal de forsøge at finde fælles fodslag, når de i dag mødes i Det Hvide Hus. Merkel skal eftersigende have forberedt sig grundigt, og det forventes, at hun vil bruge mødet på at diskutere handel og samarbejde fremfor indrejseforbud og flygtninge, som er områder, de to ledere har bekæmpet hinanden på, siden Trump indledte sin valgkamp.

Nyhedsanalysen

Occupy bag masken

Før han lavede dokumentarfilm – og før han blev Trumps nærmeste rådgiver – arbejdede Stephen Bannon som bankrådgiver i Goldman Sachs. Derfor er det ganske oplagt, at han også har lavet en film, der forsøger at afsløre Occupy Wall Street-bevægelsen som terrorister og voldtægtsforbrydere.

An official removes a mask placed on a statue of Britain's Queen Anne at the 'Occupy' camp outside St Paul's Cathedral in London February 27, 2012. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: RELIGION ROYALS POLITICS)

Af Lars Trier Mogensen
Under valgkampen blev banken beskyldt af selveste Donald Trump for at have berøvet folket. Strippet folk for deres surt optjente penge. Trump rasede mod korruption og røverkapitalisme. Banken, som også er blevet kaldt for ‘vampyr-blæksprutten‘ på grund af sin udsugende og destruktive rolle i optakten til finanskrisen, er selvfølgelig investeringsbanken Goldman Sachs: På godt og […]
Læs mere

Kulturudvalget

Mette, Rikke, Søster og Thomas. Druk, feminisme, censur og identitetstyveri

En ny dokumentar om den fyrede litteraturforsker Mette Høeg har premiere på CPH:DOX i dag. Men det er ærlig talt ikke filmen, der er det mest interessante ved den begivenhed, men filmens identitetsskiftende instruktørs fighte eller samarbejde med den identitetsskiftende Søster Nielsen.

Det bedste vi har ...

RB PLUS Et lettelsens suk fra europæiske ledere Geert Wilders og hans indvandrerkritiske Frihedsparti gik frem ved Hollands valg. Men han får ikke magten. Europas regeringschefer tørrer sveden af panden. Dutch politician Gert Wilders is seen on the convention floor before the start of the second day of the Republican National Convention on July 19, 2016 at Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. About 50, 000 people are expected in Cleveland this week for the Republican National Convention, at which Donald Trump is expected to be formally nominated to run for the US presidency in November. / AFP PHOTO / Robyn BECK

Interview med Geert Wilders storebror

LÆST. Man skal høre sandheden fra storebrødre. Interview med Geert Wilders’ storebror, Paul Wilders: ”Det er klogt at lade være med at snakke politik med ham på grund af den boble, han lever i, hvor han ikke får nogen som helst modstand. Han kan være meget charmerende, meget morsom med en god humoristisk sans. Så længe man ikke taler politik med ham – no problem. Du kan ikke engang nævne ordet politik – så afskærer han dig. Enten er du med ham, eller også er du imod ham. Han kan ikke tåle kritik. Jeg har lært at sondre mellem min bror, som jeg elsker meget højt, og de ideer, han repræsenterer.”

+ Holland er meget mere end Geert Wilders. Eksempelvis har det været forgangsland for både fri hash og aktiv dødshjælp, og den sociale innovation er ikke død. Langt fra. For på trods af, at det fremmedfjendske parti Partij voor de Vrijheid med Wilders i spidsen har indtaget pladsen som Hollands næststørste parti, blomstrer sociale projekter fortsat op. Et af dem er integrationsprojektet Startblok, hvor unge hollændere og nyankomne flygtninge bor side om side i et alternativt bofællesskab. Information er flyttet ind og leverer en reportage derfra, der vidner om både vilje til at lære det nye at kende og samtidig viser, hvor svært det egentlig er at komme hinanden ved – sådan rigtigt.

Engang var jeg mega liberal

SET. Flere års ventetid er glemt. Danmarks Radio har igen fået et skarpt, satirisk og ikke mindste muntert begavet ugerevy-show – med Signe Molde som vært. Ugens program er mindeværdigt: Hun har besøg af transportminister Ole Birk Olesen, som undervejs fortryder, at han sagde ja til at stille op. Quizzens første kategori siger alt: ”Engang var jeg mega liberal og cool debattør og en fandens karl med egen netavis og seje utvetydige meninger om arbejdsløse og kvinder, men så blev jeg minister … og det eneste, jeg har tilbage, er minderne”. Se quizzen – og mærk straks dine tæer krumme. Sjældent har dansk statsfjernsyn været så smertefuldt, pinagtigt – og latterkrampende morsomt.

White House Press Secretary Sean Spicer holds his daily press briefing at the White House in Washington, U.S. March 16, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Talsmandens lange, ensomme Trump-forsvar

LÆST. Sean Spicer, Donald Trumps talsmand i Det Hvide Hus, er konstant på overarbejde, når han skal forsvare præsidentens løgnagtige udsagn. Om han selv tror, at de indeholder sandheder, er svært at blive klog på. Torsdag aften var han på den igen, da han skulle forsvare Trumps beskyldninger om, at han er blevet aflyttet under valgkampen. Washington Post har gennemgået Spicers forsvarstale ret minutiøst her, og det er skægt. Hos det britiske efterretningsvæsen finder de det i øvrigt ”fuldstændig absurd”, at de skulle have deltaget i sådan en aflytning.

For træt til at lukke øjnene

LÆST. Kronisk træthed er en diagnose, der skiller patienter og læger. Patienterne føler sig misforståede og fejlbehandlede. Spørger man lægerne, fejler de intet som helst. Så skulle det da være noget med hovedet. Alligevel beskriver dokumentaren Unrest, hvordan den energiske ph.d.-studerende Jennifer Brea pludselig en dag blev så træt, at hun måtte lægge sig på gulvet og ikke kunne rejse sig igen. Og at hun var for træt til at lukke sine øjne. Ifølge hende selv og flere eksperter i filmen lider hun af myalgisk encephalomyelitis, et kronisk træthedssyndrom, som især i Danmark er helt og aldeles misforstået af sundhedsvæsenet. På verdensplan lider cirka 17 millioner mennesker af diagnosen, ifølge filmen. Men i stedet for at få medicinsk behandling bliver patienterne ofte set som psykisk syge.

Danmark fremhæves som et de værste lande at være kronisk træt i. Filmen fortæller, hvordan 24-årige Karina Hansen blev hentet af politiet og tvangsindlagt.

Unrest – Nordisk Film Dagmar – kl. 19 + mød instruktøren.

Alle skolemassakres moder

LÆST. Trump har været lynhurtig til at levere på sine valgløfter, med mere eller mindre amatøragtige resultater. Hvor svært kan det egentlig være at skrive et holdbart indrejseforbud? Han er heldigvis ikke nået til våbenlovgivningen – endnu. For Trump har lovet at lempe de allerede næsten ikke-eksisterende regler for køb og brug af pistoler og andre dræbermaskiner. Med sin nyudnævnte højesteretsdommer Neil Gorsuch som ikke-så-hemmeligt våben. Han vil for eksempel gøre det lovligt at bære skjult våben i alle stater. Og at tage håndvåben med i skole.

USA’s næste skoleskyderi er et spørgsmål om tid. Den kritikerroste film Tower ser tilbage på landets allerførste skolemassakre fra 1966, ikke så overraskende i gun-liderlige Texas. Filmen er et gribende eksempel på, at dokumentarfilm også kan fortælles med animation. Den har premiere i aften, og den er altså lidt af en must see.

Tower – Empire Bio – kl. 17.30

70’ernes fotograf

SET. Han er blevet fotografen, der skød 70’erne, og er uden tvivl medvirkende årsag til, at glamrocken, Bowie, Queen, Lou Reed, Thin Lizzy, Blondie og alle mulige andre store stjerner blev til store stjerner. Fotografen Mick Rock har ikonificeret en hel generation af rockmusikere og fulgt med hele vejen op til i dag. En ny dokumentar viser hvordan. Læs dette tilbagelænede interview med Rock fra forrige år, eller flip dig igennem fyre års rockhistorie.

Shot! The Psycho-Spiritual Mantra of Rock: Bremen Teater 20.30 (m. Søren Solkær)

Følje:DOX

Verdens bedste og en af de største dokumentarfilm-festivaler bliver sendt af sted i disse dage – og Føljeton er taget med. CPH:DOX er ikke bare en københavnerbegivenhed, men finder sted over hele landet med et gigantisk, cool, klogt og underholdende program af film, talks og fester. Men netop fordi det er så uoverskueligt, viser Føljeton dig vejen. Vi har lavet et ekstra special-nyhedsbrev, der udelukkende tager afsæt i CPH:DOX. Ganske gratis. Følje:DOX, kalder vi det, og du kan skrive dig op lige her.

Et sidste ord

Vi kender DF’eren Alex Ahrendtsens inderste fantasier om venstreorienterede kvinder fra et debatindlæg forleden: at de kun går ind for indvandring på grund af ”en urgammel undertrykt seksuel drift” rettet mod patriarkalske mellemøstlige mænd. Har han ret?  Københavns sundhedsborgmester Ninna Thomsen har i hvert fald reageret ret fysisk på Ahrendtsens tanker.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12