Onsdag 1. marts 2017

Næste udgave 03:20:08

Se Ritzau: Jyske Bank langede boliglån for 80 milliarder ud sidste år. Jyske Banks bankrådgivere havde travlt med at pushe realkreditlån i 2016, hvor banken kunne lægge omkring 80 milliarder kroner til udlånet til danskernes boliger. ARKIV: København set fra Valby. Ny Carlsbergvej. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2017)

Kære læser

Det skøreste fradrag

Kreativiteten har aldrig fejlet noget blandt de embedsmænd, der skal finde på nye måder enten at kradse penge ind eller give gaver ud på. På indtægtssiden kan vinderen af kategorien ‘Danmarks mest bizarre afgift’ udpeges enkelt, for det er den såkaldte ‘svulmningsafgift’ – en særlig skat på luften i softice, ja, alene luften i softice, […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

2

Blev dronningens nytårstale mørklagt af en fremmed magt? En ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste åbner muligheden for, hvad der lyder som en konspirationsteori: At YouSees tv-signals nedbrud nytårsaften kan være forårsaget af en fremmed stat. ”Afbrydelsen af TV-signalet til YouSees kunder nytårsaften 2016 er muligvis et eksempel på et destruktivt cyberangreb,” skriver CFCS i rapporten, som dog ikke drager nogen konklusioner. Politiet efterforsker sagen om YouSee og vil ikke kommentere mulige mistænkte. ”Vi har sagt, at det ligner en bevidst skadelig handling,” siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen.

3

HIV spredes med rekordfart i Filippinerne, men skoler får ikke lov til at dele kondomer ud. Oplysningskampagner har sænket smitteraten af HIV på verdensplan, også i Asien. Undtagelsen er Filippinerne. Eksperter vurderer, at smitteraten er steget med 50 procent mellem 2010 og 2015. Blandt unge homoseksuelle mænd og kvindelige prostituerede er den steget med 230 procent. Men konservative politikere og den katolske kirke har netop standset en plan om at uddele kondomer på landets skoler og undervise i seksuelt overførte sygdomme.  

4

Rusland og Kina nedstemmer FN-sanktioner mod Syrien for brug af kemiske våben. FN’s sikkerhedsråd stemte i går om at straffe Syriens brug af kemiske våben med sanktioner. USA, Storbritannien og Frankrig stemte for, men Rusland og Kina nedlagde veto. ”Totalt upassende,” kaldte Vladimir Putin forslaget. Det er syvende gang, Rusland beskytter Syrien mod FN’s indgriben. Og det er første gang, Rusland stiller sig i vejen for amerikanske interesser, efter Trump kom til magten.

5

Bilister over 75 skal ikke længere til lægetjek, mener politisk flertal. I dag skal ældre over 75 år til et obligatorisk lægetjek som sikrer, at de ikke er til fare bag et rat. Men det er ”nedværdigende” og ”aldersdiskriminerende”, mener transportminister Ole Birk Olesen (LA). Regeringen, DF og Socialdemokratiet vil afskaffe lægetjekket, særligt fordi der mangler belæg for, at det forhindrer trafikulykker. Men det er Lægeforeningen lodret uenig i. ”Forslaget kan koste flere ulykker og i yderste konsekvens liv,” siger formanden for Attestudvalget i Lægeforeningen, Tue Flindt Müller.

Nyhedsanalysen

Skabelsen af en illusion af et demokrati

I 00’erne stod Vladislav Surkov fadder til det selvmodsigende begreb ”suverænt demokrati”, der har præget hele den russiske offentlighed siden. Med en grundlæggende teori om, at det politiske Rusland var frit, så længe det var opstået inden for Kremls mure, har han skabt partier, modbevægelser, oppositionspartier og en ny opposition til dem alle sammen. Han har skabt illusionen af et demokrati.

Af Lasse Lavrsen
Da det i 2005 kom frem, at Vladislav Surkovs far var tjetjener, var det et slag for den succesfulde spindoktor. Det var tydeligt. Før det havde ingen officielt vidst, hvem hans far var, og i hans egen selvbiografi var det uklart, men i et interview med tyske Spiegel og nogenlunde samtidig i et interview med […]
Læs mere

Kulturudvalget

Tour de France 2015 2. Hviledag Jørgen Leth i fransk skilejlighed. Han hader franske skilejligheder. Det er sørgelig med det dårlige design, det er elendig kvalitet, det er elendige materialer.

Jørgen Leth kan ikke fordrage politiken.dk

I radioprogrammet Spørge Jørgen på Radio24syv, hvor man kan spørge Jørgen Leth om hvad som helst, har en lytter spurgt, hvad han mener om Politikens website. Jørgen Leth finder politiken.dk helt forfærdelig. Vi prøver at visualisere, hvordan digteren og filmmageren muligvis gerne ville have det.

Det bedste vi har set

U.S. President Trump addresses Joint Session of Congress - Washington, U.S. - 28/02/17 - U.S. President Donald Trump (Center, R) shakes hands with Republicans who stayed after his speech as seats occupied by Democratic members lie empty. REUTERS/Jonathan Ernst

Trump: en ægte statsmand

I går chokerede Trump for alvor. For første gang opførte han sig som en rigtig præsident. Han holdt sin første store tale til den amerikanske kongres, og den mest positive tale i sin korte politiske karriere. Han opfordrede Kongressen til at se på tværs af partiskel og droppe ”trivielle slåskampe” for at tjene amerikanernes interesser. Tidligere på dagen luftede han endda nye, overraskende bløde toner om sin immigrationspolitik. Han talte om muligheder for, at lovlydige immigranter kunne opnå retten til at blive i USA.

Det kom han dog ikke nærmere ind på i sin tale, hvor han i usædvanlig selvkontrol holdt sig til manuskriptet. I stedet talte han om lavere skat, et nyt sundhedssystem (dog stadig uden nogen konkrete løsningsforslag) og en styrkelse af USA’s militær og infrastruktur.

+ Chris Cillizza udpeger vindere og tabere efter Trumps tale i Washington Post. Republikanerne i Kongressen kan ånde lettede op, for her hørte de endelig en præsident, der taler for deres mærkesager.

++ Vi går rundt og tror, at Trump er en historisk upopulær præsident. Men det kommer an på, hvem man spørger. Demokraternes vælgere hader ham, som de aldrig før har hadet en republikansk præsident. Men hans egne vælgere er faktisk godt tilfredse. Her har han en ”approval rating” på 88 procent. George Bush senior nåede kun op på 81 procent.

+++ Richard Wolffe i The Guardian har dog visse indvendinger imod talen. For eksempel, at Trump har modsagt de fleste af sine udtalelser andre steder. Og at hans handlinger ikke stemmer overens med løfterne. 

++++ På ét punkt har Trump ikke skiftet strategi: Han lyver stadig helt uden skam i livet. Independent har faktatjekket hans tale, og der er en del at komme efter.

1.marts 2017 er det ti år siden, at de unge blev smidt ud af ungdomshuset på Jagtvej 69. I dag er grunden tom.

Ungeren blir’ – fat det

Ungeren blir’ – fat det. Det er i dag præcis ti år siden, at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet af politiet. Gaderne stod i brand og hundredvis af mennesker blev anholdt under voldsomme demonstrationer for Ungdomshuset. Men kampen om Jagtvej 69 startede allerede i 1999, da politikerne på Københavns Rådhus besluttede at sælge det hus, brugerne mente, de havde fået i gave. Ti år efter rydningen af Ungdomshuset på Nørrebro fortæller 18 hovedpersoner, i Dagbladet Information i dag, om deres personlige oplevelse af forløbet, der den dag i dag vækker uenighed og store følelser. Blandt andre Ruth Evensen, Per Larsen, Jens Kramer, Halfdan Pisket og  en række autonome.

Director Ken Loach, Palme d'Or award winner for his film "I, Daniel Blake", poses during a photocall after the closing ceremony of the 69th Cannes Film Festival in Cannes, France, May 22, 2016. REUTERS/Jean-Paul Pelissier TPX IMAGES OF THE DAY

Ken Loach: Corbyns politik er den rette for England

Filminstruktøren Ken Loach, manden bag filmen I, Daniel Blake (hvis du ikke har set den, så se den), tager nu Labour-lederen Jeremy Corbyn i forsvar. Det er ikke Corbyns politik, den er gal med, men derimod partiets støtte til partilederen. Corbyns politik har opbakning hos befolkningen i landområderne uden for London og er ifølge Loach en overordentlig vigtig start på at genskabe politisk retfærdighed i England. Det vil blandt andet sige at begrænse storkapitalismens magt, fjerne multinationale selskabers indflydelse på styringen af den offentlige sektor og fremme arbejdstagernes rettigheder.

Imam Ali Moske på Vibevej på Nørrebro i København. Byggeriet af den shia-muslimske moske nærmer sig sin afslutning. Arkitekten, den iransk-fødte Bijan Eskandani, forventer byggeriet er afsluttet inden vinter, dog mangler der stadigvæk at blive indsamlet 10 millioner. Bygherren er den iranske imam S.M.M. Khademi, der har indsamlet 50 millioner kr. blandt private i hele verden. Moskeen er 2100 kvadratmeter stor og har en kælder på 1800 kvadratmeter, der rummer endnu en bedesal. Moskeen forventes at rumme 1500 mennesker af gangen. Moskeen der har blå kuppel får to 32 meter høje minareter.

Tjek argumentet

”Hvis indvandringen fortsætter, vil der snart være flere moskéer end kirker i Danmark.” Dette argument kunne hypotetisk godt blive fremført i indvandringsdebatten. Men der er noget galt med udsagnet. Men hvad? Jo, første sætning benytter sig af en retorisk fejlslutning, en påstand, der ikke begrundes (der er mellem 40 og 120 moskéer i Danmark over for cirka 2.300 kirker). Skal et argument være gyldigt, må den påstand, der fremføres, begrundes. Så enkelt er det. Alligevel lever ikke alle udtalelser i den offentlige debat op til kravet. Så næste gang du hører en politiker bullshitte, kan du ruste dig ved at gennemgå listen af retoriske fejlslutninger, som den engelske journalist og forfatter David McCandless blogger om her.

Det bedste vi har hørt

Father John

Nå ja, og så har vi så tit pralet af, at vi skam ikke er et medie, der lader sig snøre af Roskilde Festivalens presseafdeling, men altså, når nu de kommer med en nyhed om, at Father John Misty spiller, så er der måske grund til at give dem lidt medvind derude. Vi glæder os i hvert fald. Genhør lige hans seneste single i mellemtiden.

Et sidste ord

Klippet her har nogle år på bagen: Spanier diskuterer med ged. Men det er nu godt at se en gang imellem. Nogle gange er det jo nok en selv, der argumenterer som den ged. Det kan så være godt eller skidt. Nok mest skidt.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12