Myten. På grænsen mellem Kina og Nordkorea ligger bjerget Paektusan, der danner rammen om den koreanske stats skabelseshistorie. Ifølge myten var det i dette sneklædte landskab, 2.750 meter over havet, at gudesønnen Hwanung fik en søn med en bjørnekvinde. Sønnen, Dangun, blev grundlæggeren af det første koreanske kongerige. Siden da er der blot kommet flere myter til på bjerget, der nævnes i både Syd- og Nordkoreas nationalsange, og som pryder Nordkoreas officielle emblem. Fx siges det, at den nordkoreanske grundlægger Kim Il-sung ledte modstanden mod den japanske invasion fra bjerget, ligesom hans kone fødte sønnen Kim Jong-il deroppe under en lysende stjerne og ikke én, men to regnbuer (alt tyder dog på, at han i virkeligheden blev født i Sovjetunionen). Onsdag viste den statslige nordkoreanske tv-kanal KCNA så billeder af landets nuværende leder, Kim Jong-un, der tilsyneladende har været på en ensom rejse mod bjergets top på en hvid hest. Det gjorde han i et forsøg på at skabe sin egen myte på bjerget, der bl.a. skal være med til at minde omverdenen om, at Kim Jong-un ikke bryder sig om at blive ignoreret.
En ny operation. Hos KCNA hed det, at den store leders ”hesterejse på Paektusan-bjerget er et stort og vigtigt øjeblik i den koreanske revolutions historie”. Den statsstyrede propagandakanal fik også flettet en slet skjult advarsel til de vestlige magter ind i historien om Kims tur mod toppen: ”Da de medfølgende tjenestemænd havde oplevet [Kim Jong-uns] tænkning på toppen af Paektusan-bjerget, blev de fyldt med glæde og forsikring om, at der snart vil finde en stor operation sted, der vil føre den koreanske revolution fremad og fylde verden med beundring.” Det lyder i sig selv uskyldigt nok, men de atter opblussede gnidninger mellem Nord- og Sydkorea og de sammenbrudte atomforhandlinger mellem Nordkorea og Vesten har givet et praj om, at Nordkoreas forestående ”operation”, der skal fylde verden med ”beundring”, måske ikke er lige så eventyrlig og smuk, som billederne af Kim Jong-un til hesteryg lægger op til.
Budskabet. Det store problem for Kim Jong-un er, at han er blevet glemt. For ikke så længe siden var han dagligt på forsiden af verdens aviser. Han pressede det internationale samfund ved at true med altomfattende atomødelæggelse, og han blev belønnet med en udstrakt diplomatisk hånd og flere møder med den amerikanske præsident Donald Trump. Der kom aldrig noget konkret på bordet, men der var bedring i luften. Kim lovede at nedruste, og der var snak om at løsne op for nogle af de hårde sanktioner, som landet er underlagt. Kim Jong-uns største sejr var at få hele Trumps (og dermed verdens) opmærksomhed, men nu er andre ting blevet vigtigere, og det har skubbet Nordkorea ned på prioriteringslisten. Nedrustningsforhandlingerne mellem USA og Nordkorea løb i starten af denne måned ind i endnu en blindgyde, og det sker, mens nordkoreanerne tester nye missiler, og USA og Sydkorea fortsætter deres militærøvelser ved halvøen. Kim Jong-un skal derfor træde varsomt nu. Han har igen brug for at blive taget seriøst, hvis han skal håbe på færre sanktioner mod sit land, men går han for bombastisk frem, kan han ende med at provokere så meget, at forhandlingerne helt dør. Nogle eksperter mener derfor, at de store tanker, som Kim gjorde sig på bjerget, er at sende en rumraket af sted. Det vil vise landets økonomiske og militære duelighed, men provokere mindre end at prøveaffyre et interballistisk atommissil. /Andreas T. Kønig