Klynkende og grædende. Normalt er ‘forudsigelig’ ikke et tillægsord, man vil hæfte på USA’s præsident. Men da det søndag morgen kom frem, at den frygtede leder af terrororganisation ISIS, 48-årige Abu Bakr al-Baghdadi, havde sprængt sig selv i luften efter en tilsyneladende veltilrettelagt militær operation fra amerikansk side, var det ikke svært at forestille sig, hvordan Donald Trump ville fremstille forløbet ved pressemødet. Udlægningen blev lang og selvgratulerende og detaljeringsgraden upassende grafisk. Baghdadi var en ”syg og depraveret mand”, han var ”ondskabsfuld og voldelig”, og han døde ”som en kujon, løbende og grædende” og tog sine tre børn med sig i døden, sagde præsidenten. Baghdadi døde ”som en hund” efter at være løbet ind i en blindgyde i sit underjordiske tunnelsystem, ”klynkende, skrigende og grædende”, og ”helt ærlig, så synes jeg, at det er noget, som bør siges højt,” sagde Trump. Han roste blandt andet Rusland for at have delt efterretninger og ladet amerikansk militærs helikoptere flyve igennem russisk territorium i forbindelse med operationen. Det er normal praksis, at præsidenten varskoer Kongressens ledere forud for så vigtige aktioner, men Trump havde undladt at give formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, besked, fordi ”jeg ville være sikker på, at det forblev hemmeligt. Jeg ville ikke have, at mænd og kvinder mistede livet”.
Tidlig radikalisering. Det amerikanske efterretningsvæsen CIA har længe været på sporet af Baghdadi, efter at en kurér og en af Baghdadis koner for flere måneder siden blev arresteret og har leveret informationer om hans gøren og laden. Da ISIS var stærkest for nogle år tilbage, rådede organisation over et område af Irak og Syrien, som tilsammen var på størrelse med Storbritannien. At Baghdadi til sidst opholdt sig i Idlib-regionen tæt på grænsen til Tyrkiet var lidt af en overraskelse, men ifølge The New York Times’ ISIS- og Al-Queda-korrespondent Rukmini Callimachi er der i tilbageblik hændelser som pegede i den retning: I februar i år kæmpede kurdiske styrker i Syrien med amerikansk støtte mod ISIS for at vinde landsbyen Bāghūz tilbage. Kampene sluttede med en våbenhvile, hvor ISIS forlod Bāghūz mod, at de fik fri passage til Idlib. Det er Rukmini Callimachi, som har skrevet den mest gennemgribende nekrolog over Baghdadi. Hun har arbejdet på den i månedsvis og har talt med hans lærere, barndomsvenner, hjælpere og tre yazidi-kvinder, som han har voldtaget. På Twitter maner hun en række myter om ham i jorden – blandt andet at han først blev radikaliseret, da han tilbragte 11 måneder i amerikansk fangenskab i Camp Bucca i nærheden af den irakiske havneby Umm Qasr. På det tidspunkt var han allerede langt ude og nærede et voldsomt had til shia-muslimer (han var selv sunni), og som hun skriver, blev ”det sekteriske had til shia-muslimer senere ISIS’ kendetegn”.
Nedtur for ISIS. Det er et stort slag for ISIS, at hjernen bag det hele nu er blevet ”taget ud”. Men ifølge Foreign Policy udgør organisationen stadig en trussel i Syrien, ikke mindst efter at hundredvis af ISIS-krigere havde held med at flygte fra fængslet tidligere på måneden, da Trump trak amerikanske styrker ud af det nordøstlige Syrien. ”Den utrolige ting er, at denne operation lykkedes trods alle de måder, Trump-regeringen gjorde den mere vanskelig på,” siger Dana Stroul, der er seniorforsker på Washington Institute for Near East Policy, til magasinet. Søndag aften meldte de kurdiske Syriens Demokratiske Styrker (SDF) dog, at ISIS’ talsmand og Abu Bakr al-Baghdadis højre hånd Abu al-Hassan al-Muhajir også blev dræbt i forbindelse med aktionen mod Baghdadi. /Oliver Stilling