Gråt mørke. Lyset er gået ud i New Delhi. Indiens hovedstad har nu i flere dage været indhyllet i en tung smog, der bogstaveligt talt har gjort det svært at se en hånd for sig i storbyen. Sigtbarheden har været så dårlig, at man er blevet nødt til at omdirigere flere fly, der ellers skulle have landet i New Delhi. Fra jorden har man ligeledes været plaget af flyforsinkelser og -aflysninger. Men smoggen ødelægger ikke kun udsynet. Den grå forureningssky indeholder en mængde af farlige partikler, der overskrider det anbefalede niveau mange gange, og den politiske leder af delstaten Delhi, Arvind Kejriwal, har sammenlignet New Delhis gader med et ”gaskammer.” Der er blevet delt millioner af ansigtsmasker ud, skoler er blevet lukket, og nummeret på nummerpladen afgør, om en bil må køre på gaden. Luftforureningen er så slem, at det indiske sundhedsministerium ikke engang er helt klar over, hvor slemt det egentlig er. Deres måleapparater kan nemlig ikke følge med.
Indiens sorte luft. Selvom luftforureningen i New Delhi lige nu nærmer sig en rekord, så er Indiens indbyggere ingenlunde fremmede overfor de farlige partikler. 22 ud af verdens 30 mest forurenede byer er indiske, og nummer et på listen er Gurugram, en forstad til netop New Delhi. Luftforureningen er et mangefacetteret problem, og årsagerne er mange. To tredjedele af Indiens store befolkning bor udenfor byerne, og her er 80 pct. af husstandene afhængige af at kunne brænde træ og gødning af for fx at kunne lave mad og varme husene op. Derudover brænder landmænd afgrøder af på markerne. Når de ting flyver ind over byerne og blandes med luftforureningen fra biler, fabrikker og konstruktionsarbejde, kan det ende med de store smogskyer. Forureningen har desuden sværere ved at komme væk, fordi New Delhi ikke ligger ud til havet. Den nuværende forurening i New Delhi er desuden blevet værre af, at der i forbindelse med Hindufestivallen Diwali er blevet fyret masser af fyrværkeri af.
Der er penge i ren luft. Forureningen i byen kan have store konsekvenser for dens beboere. Ifølge ABC News svarer den nuværende luftforurening i byen til at ryge 33,2 cigaretter om dagen, og dermed vil det være sundere at bo på landet i Danmark og ryge halvanden pakke smøger om dagen end at være røgfri i New Delhi. Den store luftforurening koster menneskeliv, og den kyniske konsekvens er desuden, at menneskeliv koster økonomisk produktivitet. Ifølge Verdensbanken kostede luftforurening Indien 8,5 pct. af deres BNP i 2013, og en undersøgelse foretaget af Indien selv viser, at landet ville tjene milliarder på at reducere den dårlige luftforurening. Den indiske chef for NGO’en ”Clean Air Asia”, Prarthana Borah, siger til Al Jazeera, at Indien skal gøre ligesom Kina, der behandler luftforurening som et økonomisk udviklingsproblem og ikke et miljøproblem. /Andreas T. Kønig