Stikprøve. Hvis det går, som en ekspertkomité fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) ønsker, kan Rusland forvente at blive udelukket fra alle internationale sportsbegivenheder de næste fire år. Ekspertkomitéen har haft til opgave at granske et datasæt, der skulle indeholde dopingtestresultater fra et antidoping-laboratorium i Moskva (udleveret af Rusland i januar). Konklusionen lyder, at flere af dataene er blevet slettet eller manipuleret i et forsøg på at dække over russiske atleter, der er blevet testet positive for doping. Den 9. december skal Wada så officielt tage stilling til, hvilke sanktioner Rusland eventuelt skal rammes af. Den russiske dopingskandale bliver kort sagt ved med at rulle.
Dopede resultater. Skandalen brød første gang ud i 2016, da Grigory Rodchenkov, whistleblower og tidligere chef for det russiske antidopingagentur Rusada, kunne fortælle om Ruslands omfattende indsats for at dope landets atleter, eksempelvis under vinter-OL i den russiske by Sochi i 2014. Her havde den føderale russiske sikkerhedstjeneste FSB hjulpet med at udskifte og manipulere urinprøver for at dække over dopingprogrammet. Efter afsløringerne har de forskellige internationale idrætsforbund imidlertid haft lidt svært ved at finde den rigtige fod at stå på i forholdet til Rusland. Siden 2015 har Det Internationale Atletikforbund krævet, at russiske atleter kun måtte deltage i internationale atletikkonkurrencer under neutralt flag. Noget tilsvarende gjorde sig eksempelvis gældende under vinter-OL i Sydkorea i 2018. Men samtidig har Rusland også været værtsnation for fodbold-VM i 2018, og til EM i 2020 skal flere kampe spilles på stadionet i Sankt Petersborg. Wadas beslutning i december kan med andre ord blive skelsættende for, hvordan alvorlige dopingovertrædelser for fremtiden skal behandles på tværs af sportsgrene.
I sportens ånd. Mest sandsynligt er det, at Wada vil indføre sanktioner mod Rusland svarende til dem, som allerede har været i spil til OL: At dopingfrie russiske atleter fortsat må deltage, men at dette skal ske, uden atleten sådan rent officielt repræsenterer Rusland. En straf der vist bedst kan beskrives som diplomatisk: Selvom det russiske flag ikke er til stede, er de færreste vel i tvivl om, at der fortsat er tale om russiske atleter, der dermed kan siges at repræsentere Rusland. Omvendt kan en total bandlysning af alle russiske atleter også vise sig problematisk. For hvad med dem, der rent faktisk ikke har været dopet? Som det manipulerede datasæt fra Moskva viser, kan det dog vise sig svært at fælde en dom i den sag. Lige så galt er det med spørgsmålet om EM i 2020: Skal Rusland her fratages det delte værtsskab, eller endda helt udelukkes fra turneringen? En hård dom fra Wadas side ville utvivlsomt klæde sporten og dens fortsatte troværdighed. Men når selv Qatar kan tilrane sig et VM-værtsskab, begynder man ærligt talt at tvivle på, om tiden for de sportslige mirakler er forbi. /David Dragsted