Til lykke! Hvis det er morgen, når du læser disse ord, er du stået op til, hvad vi håber bliver en relativt rolig weekend. I de første 16 dage af 2020 har der godt nok været fut i fejemøget (Føljetons anden John Mogensen-reference på to dage). Så hvis der eksisterer en form for kosmisk balance, ville det være fint, hvis den gav sig til kende nu.
Det har regnet i Australien. Ja, regnet. Men desværre ikke på den måde, hvor regnen siler behageligt ned og puster alle landets naturbrande ud, og folk i begejstring kaster deres hatte op i luften og danser og bryder ud i spontan sang i Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth og Canberra og trutter i deres didgeridoos ude i bushen og oppe på Uluru (klippeformationen tidligere kendt som Ayers Rock).
Næ, når det så endelig regner, er dét også ude af kontrol. De australske myndigheder melder, at delstaten Queensland i det nordøstlige Australien natten til lørdag har fået tre gange så meget regn, som der plejer at falde på en måned, og 100 skovbrande er endnu ikke slukket. Altså: regn i alt for store kvanta på for kort tid med fare for voldsomme oversvømmelser til følge.
Herhjemme har Herning været ramt af en strømafbrydelse – store områder er mørklagt og er det måske stadig (i Holstebro vil de sige, at Herning altid er mørklagt). Det er særligt gået ud over det nordlige Herning, hvor folk ligger inde med en del værdier i tilfælde af dårlige tider, så Midt- og Vestjyllands Politi har været ude siden den årle morgenstund og lave ”præventiv patruljering”. Googler man lidt, kan man se, at totalt mørke ikke er fremmed for herningenserne. I august 2018 var den også gal. Dengang var det en fejl på en ledning under energiselskabet Eniig, og folk ringede ind og klagede som sindssyge. Kundeafdelingen har måttet træde varsomt. ”Jamen, Eniig”, ”helt Eniig”, ”De har ret, frue, meget, meget Eniig”. Denne gang har mørklægningen, skriver DR, ”ingen tidshorisont”, og det er vel nogenlunde verdens værste tidsangivelse.
Så er der i øvrigt dårligt nyt for danske drukturister på De Baleariske Øer. De lokale myndigheder på Mallorca og Ibiza vil forbyde happy hour i bl.a. West End og Magaluf. Selv ”balconing” (det at kaste sig ud fra hotellets swimmingpool fra balkonen) vil blive forbudt. Hvad der måske er mest overraskende i den forbindelse er, at forbuddet foreløbig kun gælder de næste fem år, hvorefter de unge kan klø på igen. Tænk at være 19 år nu; myndighederne på De Baleariske Øer har lige stjålet de bedste år af ens liv med et pennestrøg.
Kosmisk orden
Ligesom TV-Avisen slutter vi af med noget opløftende. Den østrigske billedkunster Gustav Klimt døde i 1918, blot 55 år gammel. Omstændighederne var ikke muntre, han havde haft lungebetændelse, og pludselig blev han ramt af et slagtilfælde. Han nåede dog at male en masse vidunderlige malerier, heriblandt Portræt af en kvinde fra 1917. Ulykkeligvis blev det stjålet for små 23 år siden fra galleriet Ricci Oddi i den nordlige del af den italienske by Piacenza. Man snakkede om, at tyvene måske havde fisket det op med en line gennem et vindue i loftet.
I dag er det en verdensomspændende nyhed, at Portræt af en kvinde er tilbage i god behold. Ornella Chicca, som er anklager i Piacenza, udtalte ved en pressekonference fredag: ”Det er ikke uden bevægelse, at jeg kan fortælle jer, at værket er autentisk.”
To gartnere, som gik og puslede med at få has på vedbenden uden på galleriet d. 10. december, fandt et spøjst metalpanel, og da de åbnede det, lå der en taske med et maleri nede i åbningen. Der er altså muligvis tale om nogle tyve, som på en eller anden måde har gjort op med sig selv, at det, de havde gjort, var forkert.
Der var den så endelig, den kosmiske orden, som vi efterlyste længere oppe i denne tekst. Vi beklager, at vi måtte så langt omkring for at finde den – og så på en lørdag. /Oliver Stilling