Frihed. Hver dag byder på nye stramninger, og hver dag præsenterer S-regeringen nye og tydeligvis lynforberedte forslag til vidtgående lovændringer. Senest nye påfund er, at hårdere straffe vil hjælpe i kampen mod corona: Straframmen for at stjæle håndsprit og værnemidler skal ikke alene fordobles, men nu også føre til ubetingede fængselsstraffe. Selv om politiet kun har registreret 16 tilfælde af tyverier eller tyveriforsøg, samt otte tilfælde af tricktyverier med forbindelse til corona-krisen, mener toppen i S-regeringen, at det nu er tid til at tage jernnæven på. For alvor. Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gerne bevare et resolut momentum, der udviser kontrol og handlekraft. Så selv om corona-krisen udvikler sig langsomt her i Danmark, skal alt helst ske i et forceret tempo fra politisk hold. Hvis der ikke konstant kommer nye initiativer fra regeringens side, frygter flere særlige rådgivere, at befolkningen vil blive yderligere nervøse. Det vigtigste signal er derfor, at processen går lynhurtigt: I går morges fik ordførerne således først udkastet til vidtgående stramninger få timer, før de skulle diskutere indholdet i Folketingssalen. Justitsminister Nick Hækkerup (S) knæsatte samtidig en ny raison d’état i dansk politik, da han skulle forsvare S-regeringens hastelov: ”Det her har jeg jo ikke noget belæg for at sige overhovedet, men på den anden side, jeg er jo politiker, så det behøver jeg jo heller ikke at have”. Under corona-krisen er der allerede blevet sat parentes omkring mange normale procedure og nu altså også magthavernes behov for at begrunde deres beslutninger. Hvis ministeren føler for det, skal det bare ske. Straks.
Lighed. Argumenterne må opfindes bagefter. Helt så gnidningsfrit går det dog ikke længere. Diskussionerne er nemlig åbnet en anelse op: Under gårsdagens hastebehandling af de nye stramninger, som bl.a. vil gøre det potentielt muligt at opløse og give bøder til forsamlinger på mere end to personer, forsøgte tre partier – Liberal Alliance, Radikale Venstre og Nye Borgerlige – at bremse processen lidt op. De vil have garantier for, at de sundhedsfaglige myndigheder støtter indgreb i forsamlingsfriheden. Sundhedsminister Magnus Heunicke forsøger at berolige ved at sige, at beføjelserne slet ikke er tænkt til at blive brugt – lige nu: ”Vi er der ikke endnu. Danmark var et af de første lande, som indførte begrænsning på ti personer, og danskerne har taget enormt godt imod det og virkelig indrettet sig i hverdagen på helt nye måder”. Men for allerførste gang under corona-krisen stiller alle Folketingets medlemmer sig nu ikke tilfredse med ordene alene. Med de seneste haste-stramninger i frisk erindring – hvor Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm efterfølgende var ude og erkende, at de faglige eksperter ikke kunne støtte tiltagene – har skepsissen spredt sig på Borgen. Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgren, siger: ”Det er meget indgribende. Vi skal se på, hvad de sundhedsfaglige argumenter er for at tage så vidtgående skridt”.
Broderskab. Indvendingerne fra støttepartiet kommer dog ikke til at påvirke noget som helst. Heller ikke de stærkt kritiske kommentarer fra bl.a. Dommerforeningen vil gøre indtryk på inderkredsen omkring Mette Frederiksen. Brok fejes hurtigt væk: Reelt står regeringen lige nu med den totale magt i Danmark, da flertallet i Folketinget er på plads på forhånd: Venstre vil og tør ikke stemme imod nogen form for stramninger, og hvad der er nødvendigt bestemmes således suverænt af situationens generalstab, sundhedsministeren: Det er faktisk også hele pointen med hastelovene. De konstante stramninger adresserer ikke konkret kriminalitet, som allerede finder sted i det danske samfund, men er alene møntet på fremtid brug, hvis regeringstoppen pludselig skulle finde det politisk opportunt at stramme grebet yderligere. Sundhedsfaglige begrundelser er heller ikke længere påkrævede. Under den borgfred, der reelt hersker lige nu på Christiansborg, har statsministeren carte blanche til at træffe de fornødne foranstaltninger, og her synes det ligefrem at være blevet en pointe for Mette Frederiksen at trodse embedsapparatet: Ved demonstrativt at gøre det, som eksperterne fraråder, stiller statsministeren sig på folkets side. Hun vælger det populære, frem for det saglige. Og lige nu er befolkningen tydeligvis så bange, at hårdere straffe til forbrydelser – som ganske vist ikke sker – kan fungere som en effektiv dosis af beroligende medicin. Og derfor vil der komme flere stramninger. Folket skal dulmes. /Lars Trier Mogensen