Når én stor nyhed rydder hele dagsordenen, skal man som regel være opmærksom på, hvilke andre nyheder der samtidig flyver under radaren. I politisk regi kendes fænomenet – takket været serieskaber Aaron Sorkins The West Wing – som Take Out the Trash Day: Dagen, hvor snedige spindoktorer læsser alle de dårlige tidender af i håbet om, at de vil blive overskygget af noget andet.
Uanset om det er blevet gjort med fuldt overlæg, eller der blot har været tale om force majeure, har et væld af vigtige nyheder fået sat deres lys under coronakrisens skæppe. Ja, man fristes vel næsten til at sige, at de forgangne måneder har været én ekstremt lang skraldedag. Her er nogle af de helt store overskrifter, som COVID-19 har gjort små:
Putin – præsident på livstid
Vi vidste jo allesammen godt, at den måtte komme, men vi havde næppe forventet, at det ville blive så åbenlyst: Vladimir Putins forsøg på at blive Ruslands præsident på livstid. Den 16. marts godkendte den russiske højesteret en række forfatningsændringer, der i praksis gør det muligt for Putin at nulstille den tid, han har siddet på posten. Dermed vil han kunne genopstille til præsidentembedet ved valget i 2024 og reelt blive ved magten helt indtil 2036. Den forhenværende KGB-agents eneste proforma-forhindring er nu, at forfatningsændringerne også skal godkendes ved en folkeafstemning. Den skulle oprindeligt være blevet afholdt den 22. april, men er takket være coronaen blevet udskudt på ubestemt tid.
Græshopperne kommer!
Når vi læser om det, kan vi godt blive helt i tvivl om, hvorvidt året 2020 egentlig er en filmatisering af Johannes’ Åbenbaring. Store ørkengræshoppesværme har siden februar hærget i det østlige Afrika og sat millionvis af menneskeliv på spil. En sværm på størrelse med en kvadratkilometer kan ifølge FN spise den samme mængde mad som 35.000 mennesker på én enkelt dag. I Kenya har der været en sværm på størrelse med Luxembourg. Ørkengræshopperne, der har den latinske betegnelse Schistocerca gregaria, spiser alle de afgrøder, de kan komme i nærheden af. Faren for omsiggribende hungersnød er med andre ord altoverskyggende. Og som om det ikke var nok, har en regnfuld marts tilmed skabt de perfekte avlingsforhold for, at et nyt, gigantisk græshoppekuld kan være på vej i juni. Faktisk frygter man, at situationen her bliver 20 gange værre. Og så har corona-nedlukninger tilmed gjort det sværere at bekæmpe skadedyrene.
Så er den, igen igen, gal i SKAT
Ifølge en opsigtsvækkende rapport fra Rigsrevisionen, som TV 2 er kommet i besiddelse af, sejler momskontrollen i det danske skattevæsen fuldstændig. Hver anden af de små- og mellemstore virksomheder har fejl i deres indberetninger, og ni ud af ti indberetter for lidt. En stikprøve viser, at der hos bare en mindre gruppe ”risikable” virksomheder mangler betalinger for 12 mia. kroner mellem 2016 og 2018. De pågældende virksomheder svarer til 2 pct. af den samlede mængde virksomheder i Danmark – og Skatteministeriet aner ikke, hvordan det ser ud hos de resterende 98 pct. Pengene fosser, endnu engang, ud af statskassen, uden nogen egentlig kan sige, præcis hvor slemt det står til. Åh SKAT, altså.
Seksuelle overgreb i Sydkorea
Den såkaldte ”nth room”-skandale rystede Sydkorea i marts, efter avisen Kukmin Ilbo kom med en række nye afsløringer om ulovlige chatrum på appen Telegram. På appen kunne brugere købe sig adgang til ydmygende, eksplicit videomateriale af 74 kvinder (hvoraf 16 var mindreårige), som blev udnyttet og holdt i en art virtuelt slaveri. Mindst 10.000 mennesker havde tilgået de notoriske chatrum, mens mindst 260.000 brugere er blevet optalt i 56 lignende chatrum. Politiet har arresteret 124 mistænkte, herunder den 24-årige formodede hovedbagmand Cho Ju-bin, og sydkoreas præsident Moon Jae-in har forlangt en fyldestgørende undersøgelse af netværket, der står bag de seksuelle overgreb.
Dobbeltagenten Bech-Bruun
Vi har allerede været inde på det i Føljetons spalter, men vi tager den lige en gang til: Advokatfirmaet Bech-Bruun har haft gang i et dobbeltspil, der er John le Carré værdigt. Først rådgav Bech-Bruun tyske North Channel Bank, der var med til at svindle den danske statskasse for 1,1 mia. kr. i den såkaldte udbytteskatskandale. Så blev Bech-Bruun hyret af Skatteministeriet til at foretage en advokatundersøgelse af udbytteskandalen. Nu står Bech-Bruun med et erstatningskrav fra Skattestyrelsen på omkring 750 mio. kr., alt imens det er kommet frem, at advokatfirmaet blev præsenteret for en detaljeret beskrivelse af den plan, som North Channel Bank brugte til sit svindelnummer. Herre jemini. /David Dragsted
Er du stødt på andre store nyheder og skandaler, der enten er blevet overset eller har fyldt alt for lidt under coronakrisen? Så skriv gerne til os. Det gøres så nemt som ved at svare på denne mail.