Autokratisk. I en af de hidtil mest surrealistiske scener under den igangværende coronapandemi valgte Brasiliens præsident Jair Bolsonaro søndag at tage del i en antinedlukningsdemonstration i hovedstaden Brasilia. Omkring 600 mennesker havde samlet sig uden for hærens hovedkvarterer, bevæbnet med slogans og bannere, der opfordrede til militær intervention. Det var dog ikke præsidenten, demonstranterne forlangte kuppet, men snarere landets juridiske og demokratiske system, der indtil nu har forhindret, at Bolsonaros ekstremt frivole tilgang til COVID-19 har kunnet få frit spil. Og der stod præsidenten så, på ladet af en pick up truck, og støttede demonstranterne i deres opråb. Hændelsen illustrerer, hvordan Bolsonaro har valgt at brænde alle broer i håbet om, at folks tålmodighed over for de omfattende corona-tiltag snart bliver opbrugt.
Syg kalkyle. Som en af kun ganske få regeringsledere i verden har Jair Bolsonaro rent faktisk formået at tabe popularitet under coronakrisen. Det er i særdeleshed sket ved, at præsidenten hårdnakket har nægtet at erkende farerne ved COVID-19. Bolsonaro har blandt andet kaldt sygdommen for en mild form for forkølelse, ligesom han har opfordret befolkningen til igen at gå på arbejde og i skole samtidig med, at Brasiliens statsguvernører har indført omfattende nedlukninger i et forsøg på at inddæmme smittespredningen. Præsidenten har åbent modsagt den populære sundhedsminister Luiz Henrique Mandetta, inden han torsdag i sidste uge valgte helt at fyre ham – en beslutning, der førte til omfattende brug af protestformen cacerolazo, hvor folk fra deres hjem og balkoner slog på potter og pander for at vise deres misbilligelse. Den skruppelløse magtkalkyle, som Bolsonaro synes at have udført er, at denne modvilje, der i øjeblikket er rettet mod ham, på sigt vil kunne blive kanaliseret over mod det øvrige politiske etablissement. Ved offentligt at gå imod de omfattende nedlukninger har præsidenten sat alt ind på, at de økonomiske konsekvenser vil blive så grelle, at demonstranterne alligevel vil se sig sure på tiltagene i sidste ende – hvortil Bolsonaro vil kunne sige, at han advarede mod dem lige fra begyndelsen. Det ligner dog en hovedløs danse macabre.
Syndebuk. Brasilien er i øjeblikket det sydamerikanske land, der er hårdest ramt af coronavirussen med mere end 38.000 bekræftede smittetilfælde og mindst 2.400 dødsfald – og meget kan tyde på, at det reelle smittetal er en hel del højere. Landet har indtil nu blot set toppen af corona-isbjerget, og hvis smitten for alvor løber løbsk, kan det blandt andet få uoverskuelige konsekvenser i landets mange favelaer. Det er en menneskelig tragedie, at præsident Jair Bolsonaro aktivt vælger at modarbejde myndighedernes indsats for at inddæmme smittespredningen. Men det ligner også et gennemført politisk selvmord. Sygdommens alvor ser ikke ud til at blive udkonkurreret af den økonomiske krise lige foreløbig. De to problemstillinger løber nærmere i tandem, hvorfor Bolsonaros populistiske taktik nemt vil kunne blive udfordret af befolkningens længsel efter reelt politisk lederskab. Ja, Bolsonaro risikerer ligefrem at blive gjort til den fremmeste syndebuk, såfremt det brasilianske sundhedsvæsen for alvor bliver lagt ned af COVID-19. Problemet for præsidenten er, at en pandemi kun dårligt lader sig indfange af ideologi. Og indtil videre larmer panderne fra de brasilianske balkoner meget mere, end Bolsonaro gør fra sin pick up truck. /David Dragsted