Michael Scott, hovedpersonen i den amerikanske udgave af tv-serien The Office, er på mange måder chefen fra helvede. Han forstyrrer rutinemæssigt sine ansatte på papirsalgsfirmaet Dunder Mifflin Paper Companys dødkedelige kontorafdeling i Scranton, Pennsylvania. Han nægter som regel at lytte til fornuft. Og så gør han tilmed berømte citater til sine egne ved blot at skrive sit navn efter citatets rette ophavsmand, som når han på en møderumstavle skriver ”You miss 100% of the shots you don’t take. – Wayne Gretsky – Michael Scott”. Papirchefen gør generelt alt, hvad han kan for at virke vellidt og spændende, men lykkes som regel blot med at gøre sig selv til grin.
The Office er skudt i den såkaldte mockumentary-stil. Morskab opstår, idet scenerne ligner noget fra det virkelige liv, blot i en forskruet form. Og vi skal være ærlige at sige, at vi i begyndelsen var overbeviste om, at vi var vidne til Michael Scotts genkomst, da vi så det fuldkommen gakkede, men åh-så-virkelige nye Axios-interview med USA’s præsident Donald Trump.
I interviewet – der allerede er gået viralt og har kastet et hav af nye memes af sig – forsøger den australske journalist Jonathan Swan gennem en god halv time at finde hoved og hale i Trumps søforklaringer om coronavirus og andre dødsensalvorlige emner. Og det som gør interviewet så bemærkelsesværdigt er, at Swan på forbilledlig vis lykkes med at udstille præsidentens idioti med simple midler såsom chokerede grimasser og et hav af indskudte sætninger.
Når Trump – for Gud ved hvilken gang – skyder et forkert tal afsted, står Swan klar til hurtigt at korrigere fejlen som en anden ansat hos Dunder Mifflin Paper Company. Når Trump siger noget uforståeligt, svarer Swan igen med halvt indignerede, halvt opgivende spørgsmål:
Trump: ”Der er dem som siger, at du kan teste for meget”
Swan: ”Hvem siger det?!”
Trump: ”Læs bøgerne, læs manualerne”
Swan: ”Hvilke manualer?!”
Trump: ”Læs bøgerne”
Swan: ”Hvilke bøger?!”
Det helt store pièce de résistance kommer, da Swan på pædagogisk vis forsøger at forklare Trump, at præsidenten taler om coronadødsfald sat op mod antal smittetilfælde, mens journalisten taler om coronadødsfald sammenlignet med befolkningstallet. ”Det kan du ikke gøre”, svarer Trump, og gennemfører dermed sin urkomiske transformation til virkelighedens Michael Scott.
Det nye Axios-interview viser egentlig ikke noget, vi ikke allerede vidste. Trump er tåbelig, og situationen i USA er på mange måder håbløs. Men der er alligevel noget både foruroligende og dragende ved at se Jonathan Swan spille rollen som et andet græsk kor, der kontinuerligt kommenterer Trumps rablerier og derved udstiller den tragedie, som Trumps præsidentskab er. Det er ikke meningen, at virkeligheden til forveksling skal ligne et afsnit af The Office – heller ikke selvom vi efterhånden har vænnet os til galskaben. Ja, hvis vi skal tage noget med os fra interviewet, er det nok netop det: Selvom meget kan blive naturliggjort, må vi fortsat sikre os, at vi ikke bare glider ned i en stille accept af vanviddet. Og når vi går til angreb på selvsamme, må vi ligesom Swan have styr på på papirerne og sørge for at holde fast.
Ellers risikerer vi måske at ende som australierne, der ved at bekæmpe dingo-bestanden med gift har sat sig i en noget penibel situation: Giften har nemlig gjort det nemmere for de overlevende dingoer at konkurrere om maden, hvorfor dyret faktisk har vokset sig seks til ni pct. større gennem en periode på 80 år. Ups.
”Den, der kæmper mod uhyrer, må se til, at han ikke selv bliver et uhyre. Og når du længe kigger i en afgrund, kigger afgrunden også ind i dig selv – Friedrich Nietzsche – /David Dragsted”