Helt stille. Det er i forvejen ikke, fordi den lille bayerske by Vilseck gør det helt store væsen af sig selv. Ca. en times kørsel fra den tysk-tjekkiske grænse finder man den lille flække med ca. 6.000 indbyggere, hvor livet ligner og lyder som det, der leves i så mange andre tyske provinsbyer. Men der er alligevel noget særligt ved Vilseck. Noget, der får gadebilledet til at afvige fra den normale bayerske livsstil. Da amerikanerne under anden verdenskrig rykkede ind i Tyskland, tog de aldrig hjem igen. I 75 år har amerikanske tropper været udstationeret i det europæiske land. Først som sejrherrer og i dag som allierede. Siden 1950’erne har de også været på den amerikanske militærbase i Vilseck, og det har skabt en by, hvor den amerikanske tilstedeværelse er blevet vævet ind i byens økonomi, kultur og sociale liv. Det ændrer sig nu. For to uger siden annoncerede USA’s præsident Donald Trump, at der skal trækkes ca. 12.000 amerikanske soldater ud. Vilseck bliver hårdest ramt. Her ser det ud til, at ca. 4.500 amerikanere forlader deres post, og i byen frygter man, at det vil gå hårdt ud over økonomien. Boligpriser vil falde, restauranter vil lukke, og nå ja, så vil den europæiske sikkerhed stå svækket tilbage.
Dumme, rige tyskere. Nu er det ikke, fordi økonomien i små tyske provinsbyer er noget, der holder Donald Trump vågen om natten. Eller måske gør det faktisk. Men kun hvis deres økonomien er for god. I sidste uge kommenterede præsidenten igen på tilbagetrækningen, og her beklagede Trump sig over, at Tyskland ”tjener en formue” på de udstationerede amerikanske soldater. ”De bygger byer op omkring vores udsendte,” sagde Trump og tænkte måske på netop Vilseck, inden han tilføjede: ”Lad os selv blive rige først.” I Trumps forsvarsministerium har de ellers understreget, at udtrækningen ikke som sådan har noget med Tyskland at gøre. ”Det er mig, ikke dig” kunne Pentagon lige så godt have sagt, da de som en anden teenager forsøgte at forklare bruddet med Tyskland. Ifølge Pentagon vil man hente soldater ud, så USA blandt andet kan blive mere fleksible i Østeuropa, hvor man nu har flere styrker at udstationere. Men ganske kort tid efter Pentagon havde forsøgt sig med et betænksomt break-up, bragede Trump igennem og gjorde det klart, at ”det er altså dig, og helt og aldeles ikke mig.” Ifølge Trump handler udtrækningen om gengældelse. Trump er vred over, at Tyskland ikke betaler nok til NATO, og så bliver præsidenten ved med at gentage, at Tyskland er bagud på sine betalinger til forsvarsalliancen. Det sidste er dog ikke faktuelt korrekt. I The Guardian siger en anonym kilde fra Trumps stab, at præsidenten ”er besat af ideen om, at Tyskland udnytter USA, når det kommer til forsvar, handel, og ved fx at sælge for mange biler til USA. Han har altid været særdeles flabet overfor Merkel”.
Tag bare hjem. I Vilseck begræder de amerikanernes tilbagetog. Det gør de givetvis også i de andre byer, hvor den amerikanske tilstedeværelse har stor indvirkning på den lokale økonomi. Men er tyskerne generelt kede af, at flere amerikanske soldater snart forlader den tyske muld? Faktisk ikke i udstrakt grad. En ny meningsmåling viser, at næsten halvdelen af tyskerne går ind for at reducere antallet af amerikanske soldater på tysk grund. En fjerdel ville faktisk sætte pris på, at der slet ikke var nogen amerikanske soldater i Tyskland, mens kun 28 pct. mener, at antallet af soldater skal forblive som det nuværende. Fire pct. vil gerne have flere amerikanske soldater. Trumps ”straf” mod Tyskland synes derfor ikke helt at blive opfattet som en straf af store dele af den tyske befolkning. Men det er en straf for Europa. For selvom det kun er ca. 6.400 soldater, der skal hjem til USA, mens ca. 5.600 bliver flyttet til andre europæiske lande, så er Trumps beslutning endnu et skred i NATO-samarbejdet. Det viser splid mellem USA og Tyskland, som er nogen af NATO-alliancens vigtigste samarbejdspartnere, og dette forsvarspolitiske kaos kan udnyttes af lande som Rusland. /Andreas T. Kønig