Lionel Messi, en af historiens bedste fodboldspillere, ønsker at forlade FC Barcelona. Det er på mange måder vanvittigt.
Messi kom til den catalonske klub som 13-årig og har gennem karrieren nærmest været Barcelona. Argentineren har slået stort set alle individuelle rekorder, alt imens han blandt andet har sikret klubben 10 spanske mesterskaber og fire Champions League-trofæer. Kun de færreste har haft fantasi til at forestille sig et Messi-frit Barcelona. At kalde ham et klubikon ville være en underdrivelse.
Men nu har Lionel Messi altså fået nok. Tirsdag kom det frem, at spilleren havde sendt en officiel besked – i form af en såkaldt burofax – til Barcelona om, at han ønsker at forlade klubben. Hvis andre klubber skulle købe ham fri, ville det normalt koste 700 mio. euro. Verdensstjernen har imidlertid en klausul i sin kontrakt, der gør det muligt for ham at forlade skuden gratis – og den vil han gerne gøre brug af.
Messis meddelelse synes blot at cementere den forfaldshistorie, som Barcelona har gennemgået den seneste årrække. Selvom trofæer fortsat er blevet skrabet ind – primært takket være Messis magiske indsats – har klubben været langt fra storhedstiden for blot ti år siden. Der er blevet længere imellem de egenproducerede spillere fra ungdomsakademiet La Masia, alt imens nye spillerindkøb er blevet gradvist mere spekulative. Klubben har brugt eksorbitante millionbeløb på at hente stjernespillere som Philippe Coutinho og Antoine Griezmann blot for at se dem præstere under ventet niveau. Imens er presset på den siddende klubpræsident Josep Maria Bartomeu vokset. Præsidenten menes om nogen at være hovedansvarlig for den negative udvikling.
Da Barcelona for få uger siden blev slået ud af Champions League af Bayern München med det historisk ydmygende resultat 8-2, stod det klart, at noget eller nogen måtte give sig. Træner Quique Setién blev fyret og hans afløser fundet i hollænderen Ronald Koeman. En større oprydning i spillertruppen skulle værksættes. Blandt andet fik angriberen Luis Suarez – en af Messis bedste venner – angiveligt at vide, at han ikke længere har en fremtid i klubben. Og så kom Messi altså med sin burofax.
Præsidentielt dilemma
Hvis Bartomeu før var under pres, må han nu siges at befinde sig i orkanens øje. Klubben skal afholde præsidentvalg i 2021, men Bartomeu risikerer med Messis trussel allerede nu at blive tvunget ud. Netop det er da også én mulig læsning af Messis beslutning: Spilleren har altid været bundloyal over for Barcelona og forsøger givetvis blot at få den ødelæggende præsident kastet på porten. Dette rykker dog ikke ved, at Barcelona uomgåeligt står over for et større genopbygningsprojekt. Messi er allerede 33 og nærmer sig så småt sin karrieres efterår. Det er slet ikke sikkert, at han har lyst til at vente på, at Barcelona igen når fordums styrke – Bartomeu eller ej.
Men hvem har rent faktisk råd til Messi, en af verdens bedst lønnede fodboldspillere? Rygterne går særligt på, at Manchester City kunne være interesserede. Messi har angiveligt allerede været i dialog med sin gamle træner Pep Guardiola, der nu står i spidsen for det engelske hold. Og med de stenrige ejere fra Abu Dhabi i ryggen, skulle penge her være det mindste problem. Andre nævner blandt andre Paris Saint-Germain og Inter som mulige bud.
Inden det kommer så vidt, er der dog flere juridiske detaljer, der skal på plads. Selvom Messis advokater insisterer på, at Messi har retten til at løsrive sig, er Barcelona ikke nødvendigvis enige. Hvis Messi rent faktisk skulle opsige sin kontrakt, skulle det allerede være sket inden udgangen af maj. Messis advokater mener imidlertid, at coronakrisen har ageret så stor force majeure, at den deadline ikke gælder. Det juridiske slagsmål, som der her lægges op til, kan hurtigt blive et rent Sophie’s Choice for Barcelona. For ønsker klubben virkelig at trække deres største ikon i retten? Kan de omvendt undvære pengene? Uanset udfaldet kommer den samlede fodboldverden – for slet ikke at tale om Catalonien – til at holde vejret i spænding de kommende dage. /David Dragsted