Nyhedsanalyse
Kommuner presser regeringen: Danmark bør tage imod uledsagede flygtningebørn
For tiden bliver der truffet beslutninger rundt om i landets by- og kommunalråd, som det skal blive interessant at se, hvor længe regeringen kan sidde overhørig. Flere og flere kommuner melder, at de er klar til at tage imod uledsagede flygtningebørn, som bl.a. opholder sig i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos. Hvis altså Folketinget beslutter sig for, at Danmark kan hjælpe.
I sidste uge var emnet oppe at vende i Sønderborg byråd, efter at borgmester Erik Lauritzen, der er socialdemokrat, havde sat det på dagsordenen. Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti og Fælleslisten stemte forslaget igennem.
Borgmesteren var dagen forinden på Radio4’s morgenflade for at begrunde forslaget. ”Jamen, det, det handler om, er jo reelt, om Danmark skal tage en del af det ansvar, vi bør have i den vestlige verden, i Europa, for at tage os af nogle af de her børn, som bare lider,” sagde han.
Han ville ikke sætte tal på, hvor mange uledsagede flygtningebørn, Sønderborg ville kunne tage, men sagde, at de europæiske lande i fællesskab ”må finde ud af, hvor mange børn, vi vil hjælpe ud af den elendighed – og helst dem alle sammen”.
Argumentationen for at sige, ”nej tak, det er ikke er vores ansvar”, er velkendt. Dels er der signalet til alverdens flygtninge, som vil ind over grænserne og have del i de danske velfærdsgoder: Om I så er børn, er I ikke velkomne her. Og dels er der den gamle sang om, at vi ikke kan redde hele verden.
Som Venstre-medlemmet Daniel Stausgaard sagde på byrådsmødet i Sønderborg (ifølge JydskeVestkysten): ”Det er et et klassisk rødt feel-good-forslag, som ikke kommer til at ændre noget som helst. Forslaget kan højst give sådan en god følelse i maven.”
I Randers skal byrådspolitikerne tage stilling til den samme problematik d. 7. september. I den forbindelse udtaler Dansk Folkepartis lokale gruppeformand Frank Nørgaard til Randers Amts Avis: ”Der kommer så klart og blankt et nej til det forslag, som overhovedet kan siges og gives, for vi skal ikke begynde at tro, at vi skal til at redde hele verden.”
Også i Randers er borgmesteren socialdemokrat, men her er det SF, som har sat spørgsmålet på dagsordenen.
Den første af landets kommuner, som stemte for at tage imod uledsagede flygtningebørn fra Grækenland, var Københavns Kommune. Tilbage i maj vedtog Borgerrepræsentationen med stemmerne 28-27, at der skulle rettes henvendelse til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om, at kommunen var klar. Her stemte den socialdemokratiske gruppe med overborgmester Frank Jensen i spidsen dog imod.
Moria er ikke for mennesker
Hvis Moria umiddelbart giver andre associationer end flygtninge, er det, fordi det er navnet på hovedbyen i det underjordiske hulekompleks i Tolkiens romanunivers i Ringenes Herre. Engang var Moria befolket af dværge, men i bøgerne et det et uhyggeligt og mørkt sted med orker og dæmoner.
I flygtningelejren Moria på Lesbos er der ingen fantasivæsener. Men folk, som har været der, beskriver stedet som uhyggeligt. Moria er bygget til 3.000 mennesker, men lige nu er der mere end 15.000 flygtninge, og halvdelen af dem er børn. Forholdene er kummerlige og uhygiejniske, der mangler vand, elektricitet og ordentlige sanitære forhold. Det er ikke et sted for mennesker; det er slet ikke et sted for børn uden deres familier.
11 EU-lande samt Norge (men ikke Danmark) har af samme grund sagt ja til at tage imod uledsagede flygtningebørn fra lejren. Mandag modtog Finland 22 børn.
Internt i de forskellige lande er der byer, som har lobbyet for at tage imod uledsagede flygtningebørn. Det gælder bl.a. Amsterdam, Barcelona og Leipzig, som i lyset af den humanitære katastrofe i lejren i april skrev til EU’s ledere, at ”vi kan give disse børn, hvad de hurtigst muligt har behov for: at komme ud derfra, at få et hjem, at føle sig i sikkerhed, at få adgang til lægebehandling og at blive tilset af dedikerede mennesker.”
Når kommunerne tager sagen op og melder sig klar én for én, er det bl.a., fordi de er under pres fra borgerne. Over hele landet har familier med overskud, økonomi og tid sagt, at de ville kunne tage sig af et uledsaget flygtningebarn.
For to uger siden bragte Føljeton et interview med journalisten og dokumentaristen Michael Graversen, der på Facebook havde efterlyst – og fundet – 50 danske familier til at stå klar til at tage imod uledsagede flygtningebørn.
Status er nu, at 120 familier og privatpersoner har meldt sig til enten at tage et barn i pleje eller støtte familierne, der gør det. Nu rykker kommunerne også. Hvornår rykker regeringen? /Oliver Stilling