Nyhedsanalysen
Kontinentet: Den politiske elite føler sig truet af den grønne bølge – og med god grund
De grønne partier i Europa er ikke længere blot perifere protestpartier. I takt med at klima- og miljøpolitik er et emne, der fylder mere hos vælgerne, begynder magten nemlig at kravle ind i de grønne partikontorer. Det er lidt af en hovedpine for det gamle politiske system, der lige nu desperat forsøger at finde ud af, hvordan de stopper dette jordskælv af en disruption, som miljø- og klimapartierne har sat i gang.
I Tyskland er de traditionelt set så magtfulde socialdemokrater i SPD fx ved at gå i panik, fordi partiet De Grønne gang på gang bliver større end dem i meningsmålingerne.
I Bruxelles forsøger den kristenkonservative kommissionsformænd Ursula von der Leyen at forsikre vælgerne om, at det gamle system altså også er grønt – det gjorde hun blandt andet ved i sidste uge at introducere en ny målsætning om at skære 55 pct. af EU’s CO-udledning væk inden 2030.
Og I Frankrig overtog De Grønne ved seneste kommunalvalg nøglerne til flere borgmesterkontorer efter et fantastisk valgresultat. Nu er de klimabevidste borgmestre så begyndt at lave politik, og det har skabt en del polemik. Fx har den nye grønne borgmester i storbyen Bordeaux Pierre Hurmic sagt, at der ikke kommer nogen juletræer op til jul. ”Vi kommer ikke at at sætte døde træer op i vores torve,” lyder det fra borgmesteren, der ikke mener, juletræerne er i overensstemmelse med de grønnes politik om ”genvegetation.”
Det grønne Grinchen-forslag bliver set som et forsøg på at stjæle julen, og det har skabt vrede blandt konservative meningsdannere. Da en anden grøn borgmester, nemlig Grégory Doucet i Lyon, så sagde, at Tour de France er for ”macho”, var det dråben, der fik dem til at sende vrede læserbreve til aviserne. I avisen Le Figaro lød det fx således fra forfatter Brice Couturier:
”De nyligt valgte miljøforkæmpere laver flere fejl hver eneste dag. Man kan ikke bare afskrive deres brølere til det faktum, at de endnu ikke er helt velkendte med politisk kommunikation og derfor laver begynderfejl. Det er tragisk, men de mener, hvad de siger. Ligesom dem er en hel bevægelse – der nok kun er en lille minoritet i den offentlige mening, men alligevel er svært magtfuld på universiteter og i medierne – overbeviste om, at maskulinitet er toksisk, og at heteroseksualitet er suspekt, at teknologisk fremskridt ikke bare er ubrugeligt men også skadeligt, og at vi må dekonstruere vores skamfulde historie og rive vores traditioner og skikke op med rødderne.”
Polsk kaos
Et juletræ og en vred bemærkning om macho-cykling kan synes i den lette politiske ende, men man skal ikke tage fejl af, at tilsyneladende uskyldige grønne politikområde kan få store konsekvenser. Det har regeringen i Polen måttet indse. For her ser det ud til, at en uhellig alliance mellem det magtfulde, højreorienterede regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) og de grønne politiske kræfter måske kan sende landet ud i nyvalg.
Det hele startede med, at PiS præsenterede et nye lovforslag, der skal sikre bedre dyrevelfærd. I lovforslaget hed det fx, at pelsdyravl skal gøres ulovligt, at rituel slagtning skal begrænses, og at brugen af dyr til underholdning (fx i cirkus) skal være forbudt.
Den polske regering er normalt ikke på samme side som grønne miljø-, klima-, og dyrerettighedsforkæmpere. PiS har ikke gjort nogen nævneværdige forsøg på at ændre Polens store afhængighed af kul, ligesom partiet også forsøgte at fælde en ældgammel og beskyttet skov. Men denne gang står de altså skulder ved skulder med den grønne bevægelse, der støtter lovforslaget. Det kan koste dem magten.
For mens loven vil være god for dyrene, så frygter mange, at den vil være skidt for bønderne i de landlige områder af Polen, og det har fået PiS’ koalitionspartnere til at stejle. PiS har nemlig kun flertal i det polske underhus Sejm, fordi de har indgået en alliance under navnet ”Forenet Højre.” Udover PiS indeholder den det radikale højrefløjsparti Solidarna Polska og det mere pragmatiske Porozumienie, og de tre partier er ekstremt uenige om den nye lov, der altså har splittet et ellers forenet højre.
Da dyrerettighedsloven i torsdags blev stemt igennem parlamentet, skete det således kun på grund af hjælp fra oppositionen. Solidarna Polska stemte imod, mens de fleste medlemmer af Porozumienie afstod fra at stemme. Det har fået PiS’ talsmand til at sige, at koalitionen nu er død, og hvis de tre partier ikke får løst deres uenigheder, skal PiS enten gå i mindretalsregering eller udskrive valg.
Den nye lov kan også spænde ben for PiS i forbindelse med et valg. De har nemlig brug for at holde sig gode venner med landbrugssektoren, og det gør de ikke med den nye lov. Ifølge den polske interesseorganisation for landbrug vil loven være et hårdt angreb på ”hele landbrugssektoren, der endnu ikke er kommet sig oven på den finansielle krise, der blev forårsaget af coronavirusepidemien.”
Landmænd og landområder er ikke ligegyldige for PiS. Det er i høj grad stemmer fra udkanten, der har placeret det kontroversielle højrefløjsparti i regeringskontorerne. Ved at gå med de grønnes dagsorden risikerer de derfor at have fremmedgjort deres egen vælgerbase. Derfor kan oppositionen måske ende med en dobbeltsejr: en bedre dyrevelfærdslov og en valgsejr på baggrund af loven.
Den franske forfatter Brice Couturier lader til at have ret, når han i Le Figaro skriver, at de grønne ”mener, hvad de siger.” Og andre konservative partier må kigge frygtsomt mod Polen, når de ser, hvordan det grønne dilemma kan æde selv de mest populære magtpartier op.