Hvis man fx er udenlandsdansker og af og til dagdrømmer om Danmark og alt det, der er dansk, men ikke orker at følge med i danske medier, så er det her den perfekte løsning: podcasten ‘Undskyld vi roder’ fra radiostationen R8dio. Det er dansk, og det er dejligt. Det er også så dansk, at det næsten gør ondt. Det er satire over en dansk (medie)arbejdsplads, der er lige så spiddende, underspillet, morsom og begavet, som storken er en dejlig flyver.
‘Undskyld vi roder’ er en podcast om ”tilblivelsen” af den fiktive landsdækkende radiostation R8dio (dobbelt op på R4dio, der med et varsel om jovial taleradio i øjenhøjde overtog Radio24syvs sendefrekvens i 2019). R8dio er ikke bare en taleradio, men ”tale-, snakke- og sludreradio i gulvhøjde” med sine lyttere. I løbet af de foreløbige 21 afsnit, som ligger tilgængelige hos seriøse podcastudbydere, er der blevet bygget et enormt kompleks op af personer, forhold, sager, situationer og steder, så hvor starter man overhovedet?
Man begynder med radiodirektør Klavs Bundgaard (spillet af Kasper Nielsen) og programchef Allan Sindberg (Brian Lykke), og nu følger en ordentlig omgang tell it, don’t show it, men det afspejler sådan set bare niveauet af professionalisme på R8dio: På en eller anden måde er det lykkedes nogle aktører i den mellemstore provinsby Skuldborg at vinde udbuddet om en landsdækkende radiostation, og chefen for det hele er den vege kulturmand Klavs Bundgaard, som også er leder af kultur- og multihuset Stjernen.
Hans første ansættelse er Allan Sindberg (‘Smørstemmen fra Ikast’), som Klavs opfatter som et nationalt radioklenodie, selv om hans erfaring ikke rækker længere end et værtskab på regionalstationen Radio Alfa. Allerede i første afsnit fornemmer man, at Klavs er kommet ud, hvor han ikke kan bunde. Han er den indflydelsesrige lokale ildsjæl, hvis evner kommer til kort, så snart han bevæger sig uden for bygrænsen, og med R8dio har han nået sit niveau for inkompetence.
Klavs mangler dømmekraft og kvalitetsfornemmelse, og det samme gør Allan. Det fører hen over de næste mange afsnit til en række problematiske ansættelser af radiofolk uden hverken erfaring, format eller talent. Der er bl.a. den sanselige unge Randi, som skal være vært på dyreprogrammet ‘Min mis’, og den småracistiske og paranoide Per Madsen, der med afsæt i sine erfaringer som forhenværende vagt i Rosengårdcentret i Odense skal snakke om tendenser inden for overvågning, mens han unboxer sikkerhedsudstyr i programmet ‘Her vogter jeg’.
Dobbeltrolle
Der er nok at se til for Klavs, og til Allans irritation har han svært ved at slippe sin forpligtelser som leder af kultur- og multihuset Stjernen, hvor kantinedamen Jonna arbejder, så han sidder i en dobbeltrolle, der let kan blive betændt. På et tidspunkt inddrager Klaus et lokale til radiostationen, hvilket indebærer, at byens stavgangsforening ikke længere har et mødested. Det kommer kommunens Kultur- og Fritidsforvaltning for øre, så pludselig hænger R8dios lejeaftale i en tynd tråd, og det er Klavs, der skal rage kastanjerne ud af ilden.
Programchef Allan fremstår mere professionel – i hvert fald i begyndelsen. Efter ansættelsessamtalen med Randi inviterer han hende imidlertid først på middag og siden hjem til sig selv, hvorefter de indleder et forhold. Det hører vi først om i afsnit 18, da hun over for Klavs i telefonen udpensler elskoven med Allan i malende detaljer. Hun bruger oplysningerne til at presse en større gage ud af Klavs, fordi det er hårdt at arbejde tæt sammen med nogen, man har et intimt forhold til.
Klavs bliver rasende. Han opsøger Allan og og konfronterer ham med sin viden om, at han har ”bollet” Randi. ”Hvis det havde været for fem år siden, så kunne vi være pisseligeglade, så kunne vi fandme have holdt julefrokost og knaldet alle praktikanterne,” siger han ophidset. ”Nå, men det gør vi ikke mere. Det kan man ikke mere.” Klavs er hundeangst for en MeToo-sag. Og Allan giver ham ret: ”Det er rigtigt – de glade dage er slut.” Forholdet mellem de to bølger frem og tilbage. Det er en bromance med en god dosis herskerteknik, vi er vidne til.
Bestyrelsesmøde
Et foreløbigt klimaks kommer i afsnit 20, da Klavs og Allan skal præsentere deres programplaner for R8dios bestyrelse, der overvejende består af en række oppustede fjolser. Stemningen er lidt mat, så til sidst afslører Klavs, at Claus Pilgaard, bedre kendt som Chili-Claus, har meldt sig under fanerne som Allans medvært i aktualitetsprogrammet ‘Morgensutterne’. Den gode nyhed vækker straks begejstring, og der er enighed om, at den nyhed skal ud på alle platforme med det samme. Problemet er, at det er løgn. Vi har hørt Klavs tale i telefon med (den ægte) Chili-Claus, men han har så langtfra givet tilsagn.
Jo mere presset Klavs bliver, desto mere mafiøse er hans metoder. I det seneste afsnit (nr. 21) ser han sig nødsaget til at true Chili-Claus i telefonen: ”Tænk på dit rygte, Claus!” Samtidig afslører Allan, at han har gjort det forbi med Randi. Hun var simpelthen for vild med ham; det sker for ham igen og igen. Klavs ringer til hende, og hun er grædefærdig. Men det, der starter som en professionel samtale mellem mandlig chef og kvindelig medarbejder, udvikler sig til præcis det, som Klavs advarede Allan om. Nu aftaler Klavs med Randi, at han lige kommer forbi, så hun kan græde ud. Han tager et par flasker vin med. ”Jeg tager lige et bad,” siger hun. ”Det lyder fandme dejligt,” siger Klavs.
Det er den store narrativ, vi gengiver her. En stor narrativ i et lillebitte, men fantastisk og fantastisk dansk og fantastisk genkendeligt univers. Men det er leveringen af replikkerne, det er intonationen, det er pauserne, og det er improvisationen, som giver ‘Undskyld vi roder’ så meget luft under vingerne. Det skal nok høres. Selvfølgelig skal det det. /Oliver Stilling