I Rusland er der aldrig rigtig spænding om valgresultatet: Vladimir Putin vinder hver gang. Men den russiske præsident er tilsyneladende ikke helt lige så god til at vinde valg udenfor sine egne landegrænser. I hvert fald har Putin lige tabt et valg i den tidligere sovjetstat Moldova.
I begyndelsen af ugen stod det klart, at den lille europæiske stat nu får sin første kvindelige præsident. Oppositionslederen Maia Sandu fik ved anden valgrunde i præsidentvalget næsten 58 pct. af stemmerne, og dermed har hun overbevisende besejret den siddende præsident Igor Dodon, der måtte tage til takke med ca. 42 pct. af stemmerne.
Den russiske præsident har under valgkampen åbent og helhjertet støttet Igor Dodon, og lederen for en af Ruslands efterretningstjenester har været ude og anklage USA for at forberede et ”revolutionært scenarie” i Moldova.
Egentlig handlede valget i Moldova om corona, en forfærdelig økonomi og Moldovas gigantiske problem med korruption. Men blandt andet på grund af den store russiske støtte til Dodon kom valget også til at handle om selve Moldovas identitet. For mens Dodon stod for en linje, hvor Moldova orienterede sig mod Rusland i øst, så ønsker den nyvalgte præsident Sandu at løsrive landet fra sine russiske sovjetlænker for i stedet at orientere sig mod EU og vest. Under valget fik Sandu da også støtte fra centrale europæiske skikkelser som fx polske Donald Tusk, der i dag er formand for Europa-Parlamentets centrum-højre-gruppe, EPP.
Nederlaget til Dodon er et ydmygende slag for Putin, og i visse russiske medier bliver han kritiseret for at have forregnet sig. Fx skriver mediet Moskvas Ekko:
”Vi bør ikke glemme, at Putin kom med hjælp til tørkeplagede landmænd i Moldova kort før valget. Eller at Rusland var villig til at låne Chişinău [hovedstaden i Moldova, red.] 200 millioner dollars, hvis Dodon vandt. Endnu engang har vi spillet på den forkerte hest. Vores heste færdiggør ikke løbet, og hvis de gør, er det kun i armerede militærvogne, beskyttet af politiets skjold og vandkanoner … Nu er Dodon ikke længere tsar, og Moldova er regeret af folk, der vil tale venligt til Rusland, men deres oprigtige smil vil være reserveret til Vesten.”
Det handler om korruption, dumme
Men selvom Moskva kommer til at miste indflydelse i Moldova på grund af valget af Sandu, så skal man nok passe på med at overdrive effekten af præsidentvalget.
Først og fremmest er Moldova ikke styret af præsidenten alene. Hun skal arbejde sammen med parlamentet, og i parlamentet er flertallet stadig pro-russiske. Efter valget var Sandu da også hurtigt ude og opfordre til et hurtigt parlamentsvalg i landet. ”Parlamentet har bevist, at de ikke arbejder for folket”, fortalte hun til mediet Euronews.
Derudover lader det heller ikke til, at Rusland er gået helt i panik over Sandus sejr. Russerne var hurtigt ude og lykønske hende med valget, og i samme ombæring sagde de, at de håber på, at de to landes forhold vil udvikle sig ”konstruktivt”.
Ifølge Financial Times kan russerne godt få opfyldt det ønske, selvom det nu er Sandu, der sidder for bordenden. Dan Arenson fra konsulenthuset GPW siger til mediet: ”Jeg tror ikke, vi kommer til at se nogen stor ændring i Moldovas geopolitiske position. Landet har altid ligget mellem Europa og Rusland. Forandringen kommer til at ligge i tonen. Jeg tror, at Sandu kommer til at fokusere mere på at få styr på korruption og økonomien, end hun vil fokusere på geopolitiske spørgsmål.”
Det er bestemt en mulighed, at valget slet ikke handlede om geopolitik. Vælgerne smed ikke Dodon ud, fordi han var venner med russerne. De smed ham ud, fordi der under hans styre var omfattende korruption, mens Sandu omvendt har lovet et stort opgør med korruptionen. Det er i hvert fald analysen i det rumænske medie G4 Media:
”Valget handlede ikke om geopolitik, det handlede om regeringsførelse og korruption. I vid udstrækning undlod Maia Sandu at tale om spørgsmål som Rumænien, EU og Rusland for i stedet at koncentrere sig om socialisternes forfærdelige lederskab under Igor Dodon. Dodon-regeringens korruption og inkompetence fremprovokerede en chokbølge, der gik igennem hele samfundet. Uanset om de er pro-europæer eller pro-russer, så har flertallet af borgerne givet den siddende præsident besked på at træde af.”