Nyhedsanalysen

Mikrofonholderi for Det Vilde Vesten, del 3

Trofaste læsere af Føljeton vil kunne huske, at vi op til det amerikanske præsidentvalg i november 2020 tog fat i en rigtig Karen fra Utah for at blive klogere på, hvordan det egentlig stod til blandt højrefløjsrepublikanere i USA. Dengang som nu tror vi på, at hendes holdninger, hvor end rabiate, er mere repræsentative for folkestemningen, end man kunne drømme om. Derfor har vi igen taget kontakt til Karen for at høre hendes tanker om angrebet på den amerikanske kongres, rigsretten mod præsident Donald Trump og fremtiden for den splittede nation.

Asta Kongsted: Hej Karen. Hvordan vil du beskrive det, der skete ved kongresbygningen i sidste uge?

Karen Burningham: Det var virkelig sad. Det var … de fleste Trump-støtter ville aldrig gøre det, der blev gjort ved Kongressen. Men man har også fundet ud af, at flere af de involverede var betalte ballademagere og Antifa. De [Trump-støtterne] blev på en måde sat op. Og det virkelig sære var, at der var politifolk, som hjalp dem indenfor i bygningen!

[Forestillingen om, at Antifa skulle stå bag optøjerne i Washington DC er det nyeste skud på stammen af konspirationer blandt Trumps støtter for at bortforklare angrebet på kongressen, efter at folkestemningen er vendt]

AK: Hvad tænker du om det?

KB: Jamen, jeg tror, de var betalt af demokraterne!

AK: Tror du at, politiet og den voldelige folkemængde blev betalt af demokraterne?

KB: OK. Så i går aftes indså jeg, at Nancy Pelosis mål – fordi hun hader Trump – er at skabe optøjer og skyde skylden på Trump. Hun har regnet ud, at hvis han bliver dømt ved en rigsret, så kan han aldrig blive præsident igen.

AK: Så Nancy Pelosi betalte for angrebet på kongressen?

KB: Jeg tror, hun er i en sammensværgelse med folk, der betalte.

AK: Hvorfor tror du det?

KB: Vidste du, at hun er bedste venner med Kamala Harris? Med Biden? Deres børn arbejder sammen og gør ting sammen. Det hele er så sammenvævet. Jeg kunne ikke tro mine egne øjne, da jeg læste om det.

AK: Jeg kender ikke til deres børns venskaber, men de tre er kolleger. De arbejder for det samme parti, ville der være noget galt med at være venner?

KB: Jamen – lang pause – Hmm. Hvordan forklarer jeg det her? Det er pga. [George] Soros. Han er demokrat og medlem af organisationen ”The World as One”. Det er the Bushes, the Clintons og Nancy Pelosi også. De vil skabe en verdensmagt. Og Soros har tidligere betalt for civile optøjer. Det er her, vi får ideen om, at der er nogen, der er blevet betalt.

[George Soros er en amerikansk-ungarsk forretningsmand, der i de senere år er blevet genstand for en anti-semitisk konspirationsteori. Der er ikke belæg for påstanden om, at han skulle være den afgørende kraft bag det demokratiske parti eller en magtorganisation ved navn ”The World as One”.]

AK: Hvem er ”vi”?

KB: Jamen, mange af mine venner, min mand og en jeg talte med tidligere i dag, som ved meget om politik.

AK: Hvis det ikke var Trump-støtter ved kongressen, hvorfor fordømte Trump så ikke med det samme optøjerne?

KB: Trump opfordrede aldrig til vold.

AK: Han sagde faktisk ”fight like hell”.

KB: Ja, det sagde han. Men det han mente var, ”fight like hell” for at vise, at valget er ugyldigt.

AK: Hvad tænker du om de republikanere, der nu lægger afstand til Trump og anklagerne om valgsvindel. Som fx Mitch McConnell?

KB: Ja, han har lige taget sig en slapper efter at have kæmpet en nævekamp med Nancy Pelosi. Jeg tror, han er træt.

AK: Men han har udtalt, at der ikke er beviser for valgsnyd i den grad, Trump påstår. Og at hvis valget omstødes på baggrund af blotte anklager, så vil demokratiet ende i en dødsspiral.

KB: Har han sagt det?? Det har jeg ikke set, og jeg har ellers fulgt med. Men det gør mig meget ked af det, at det her er mit land, og at medierne ikke vil reportere, hvad der er sandt og falsk længere. Jeg føler, vi bliver fodret med propaganda.

AK: Hvad synes du om, at der i Repræsentanternes Hus er blevet stemt for endnu en rigsret mod Trump?

KB: Jeg vidste, de ville gøre det, fordi de støtter Pelosi. Hvad end hun vil have, så gør de det.

AK: Hvad med de republikanere, som stemte for?

KB: DER VAR KUN OTTE DER STEMTE FOR!! [Der var 10]. Og jeg tror ikke, vi har fået alle de rigtige informationer.

AK: En del af de informationer, du refererer til, bliver kaldt konspirationsteorier af folk på den modsatte side af det politiske spektrum. Du siger omvendt, at det, de siger, er ”fake”. Hvordan kommer I videre herfra? Det ser ud, som om I kommer længere og længere væk fra en fælles forståelse af rigtigt og forkert.

KB: Jeg tror virkelig, at vores land vil vende tilbage til, at demokraterne og republikanerne kan gøre det, de er sat i verden for at gøre.

AK: Og hvad er det?

KB: At sikre en republik som er fri og god.

AK: Hvordan tror du, I får skabt sådan en fri republik?

KB: Jeg tror altid, der vil være irritation og optøjer. Men ikke vold. Jeg tror det nåede kogepunktet. De er gået så vidt med Black Lives Matter-bevægelsen. Det var jo ikke engang et problem, vel? Men de gjorde det til et problem!

AK: Hvad var ikke et problem?

KB: … og nu popper alt det her op i medierne: ”det her er det her, og det her er det der!”. Nu må man ikke engang sige nogle ord længere!

AK: Kommer du nogensinde til at stole på mainstream-medierne igen?

KB: Nej.

/Asta Kongsted

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12