Noget af det politisk værst tænkelige har ramt den hollandske premierminister Mark Rutte. Kørt før parlamentsvalget i Holland d. 17. marts er han blevet blandet ind i en gigantisk politisk skandale, der har væltet hans regering i utide.
Sagen er alvorlig. Tusinder af forældre er igennem en årrække blevet fejlagtigt beskyldt for at fuske sig til børnepenge uretmæssigt. Normalt vil den slags være en sikker politisk død for en premierminister. Men Rutte står stadig. Lige nu er der intet, der tyder på, at han bliver væltet som formand for sit liberale parti VVD. Ydermere ser han endda ud til at kunne vinde valget og stable en ny regering på benene. Hvad er Ruttes hemmelighed? Tjo, måske har han lært lidt af danske Inger Støjberg.
Brud på fundamentale principper
Skandalen er som sådan ikke helt frisk. Faktisk har den i en årrække hængt truende over den hollandske regering, men først da en parlamentarisk undersøgelsesrapport udkom for nylig, bragede den ned i hovedet på Mark Rutte og hans ministre.
Mark Rutte har ledet landet siden 2010, og dermed sad han også for bordenden, da tusindvis af familier fra 2012 og en årrække frem blev anklaget for at fuske med børnepenge. Småfejl som en glemt underskrift kunne føre til anklager om socialt bedrageri, og for ca. 10.000 familier var straffen at blive trukket i børnepenge og betale titusinder af euro tilbage. Den uretmæssige praksis ruinerede flere familier.
I rapporten kritiseres det, at ”fundamentale retsprincipper er blevet overtrådt.” Den kommer endvidere med en sønderlemmende kritik af både regering og parlament, der har lavet ”stenhårde love”, som ikke efterlader mulighed for individuelle vurderinger. Flere end 20.000 familier menes at have været blevet berørt.
Det er dog ikke kun regeringen, der rammes hårdt af skandalen. Indtil for nylig var Lodewijk Asscher leder af de hollandske socialdemokrater. Det er han ikke mere. For selvom han i dag sidder i opposition, så var han mellem 2012 og 2017 socialminister i Ruttes regering, og det har tvunget ham til at forlade formandsposten i utide.
Det handler om indvandrere
Faktisk har skandalen ramt Asscher og hans socialdemokrater langt hårdere, end den har ramt Rutte. Asscher så egentlig ud til endelig at vende socialdemokraternes lykke efter en række hårde år, men med en skandaliseret formand, der går af kort inden valget, ser partiet nu ud til at være tilbage i krisetilstand.
Rutte er derimod blevet siddende. For nok har han trukket stikket til regeringen, men coronapandemien kræver stabilitet, så han er blevet som stedfortrædende premierminister. Og efter valget sidder han der nok endnu, for vælgerne ser ikke ud til at straffe ham for skandalen. Tværtimod.
Dels er vælgerne tilfredse med Ruttes håndtering af coronapandemien. Det giver stemmer. Men der er også andre ting på spil.
Det handler nemlig i høj grad også om indvandrere. I forbindelse med kulegravningen af sagen er det også kommet frem, at myndighederne er gået systematisk efter personer med dobbelt statsborgerskab, og det betyder, at især indvandrerfamilier er endt under anklage for fusk. Det har fået især venstrefløjen i Holland til at gøre skandalen til en sag om raceprofilering og strukturel racisme i bureaukratiet.
Som Weekendavisen skriver, blev fundamentet for skandalen lagt tilbage i 2013, da det blev afsløret, hvordan en bulgarsk bande havde haft held med at trække velfærdsydelser ud af Holland, selvom de boede i Bulgarien. Regeringen indførte som modsvar et rigidt kontrolsystem, der især var rettet mod udlændinge.
Ifølge Weekendavisen er det nøglen til at forstå, hvorfor Rutte stadig er populær. De mange indvandrerkritiske vælgere på højrefløjen billiger forsøget på at stoppe bulgarer fra at stjæle fra statskassen. De fleste kan se, at udførelsen var gal, men intentionen var god nok.
I virkeligheden er der tale om en hollandsk Støjberg-finte. Embedsværket får skylden for ulovlighederne, og vælgerne acceptere fejltrin, fordi de er sket i et forsøg på at stramme udlændingepolitikken.
Når socialdemokratiske Asscher bliver hårdt ramt, skyldes det, at han henter sine stemmer på venstrefløjen, hvor de mener, sagen er udtryk for racisme. Ruttes held er omvendt, at venstrefløjen alligevel aldrig har stemt på ham, så intet tyder på, at denne skandale kommer til at ramme ham.