Ser du ‘I hus til halsen’ på DR1? Nej? Det kan ikke være rigtigt, det gør alle da – det handler jo om danskerne.
I det opbyggelige tv-show, der netop er gået ind i sin niende sæson, er der en ejendomsmægler, som minder en smule om Mette Frederiksen. Line Franck har – med lidt god vilje – nogle af de samme fysiske karakteristika som statsministeren, og hendes opgave er sådan set den samme, dog i mindre skala: I hver udsendelse skal hun sammen med designeren Søren Vester hjælpe forskellige danskere med at sælge deres huse, som ofte lader til at være belånt til op over taget.
I indeværende sæsons episode 6 assisterer de fx den nogleogfirsårige Hanna med at gøre hendes murstenshus på 154 kvadratmeter mere attraktivt for en eventuel køber, efter at boligen samlet har været sat til salg i mere end 2.000 dage. Det er liggepest, der vil noget, som man siger på det attråværdige danske marked for fast ejendom.
Mens Søren Vester får huset til at ligne en million af et førstehåndsindtryk for så få penge som muligt, sidder Line Franck ude i en campingvogn med sine regneark og forsøger at lave de bedst mulige aftaler med sælgers bank, så han eller hun kan komme ud af handlen med skindet på næsen og få et godt og ikke alt for gældstynget videre liv.
‘I hus til halsen’ drejer sig ikke bare om et salg; ofte er der underliggende historier om skilsmisser, sygdom, blodpropper, kræft, hjerneblødninger og dødsfald, som gør sælgers situation endnu mere sårbar. Line Franck skal så tage den alvorlige snak med sælger og præsentere vedkommende for et realistisk scenarie. Det gør hun med stor indlevelse og empati, og som seer er man ikke i tvivl om, at hun og Søren Vester ”gør en forskel”, som vi siger i startup-miljøet.
Forbytningen
Hvis man først har tænkt den tanke, at Line Franck ligner Mette Frederiksen en smule, melder den næste tanke sig: Tænk, hvis der skete en forbytning. Lad os forestille os, at Line Franck og Søren Vester er taget i Næstved Storcenter for at købe elpærer på tilbud. Da de nærmer sig hovedindgangen, får de øje på Mette Frederiksen, som står og deler roser ud (det gør socialdemokrater). Her må vi nok have Adam Price eller en anden professionel manuskriptforfatter ind over for at stable et spiseligt forviklingsdrama på benene, men nu er Line Franck statsminister og Mette Frederiksen ejendomsmægler.
Hvad nu? Det er muligt, at ejendomsmæglerbranchen som sådan ikke har verdens bedste ry. Til gengæld er der ikke noget sekterisk over ejendomsmæglere. De har ikke en stor leder, som de er bange for og dyrker som et idol, ligesom de heller ikke går rundt i et lille fællesskab og konstant bestyrker hinanden i, at ingen forstår dem, og at verden er ond og imod dem, sådan som man nogle gange tænker, at det er tilfældet i Socialdemokratiets øverste ledelseslag. Nok lever ejendomsmæglerbranchen af at sælge drømme, men ved hvert eneste handel er der alligevel et reality check. I politik er der som regel kun et reality check hvert fjerde år. Det kan så slå ret hårdt. Spørg bare søskendeparret Anders Samuelsen og Mette Bock. De siger, hun er begyndt at læse til præst.
Line Franck er realist ind til benet, men hun repræsenterer lyset. Man forestiller sig fx ikke, at hun i de seneste mange år har haft to deciderede mørkemænd som sine allernærmeste rådgivere, sådan som Henrik Sass Larsen og Martin Rossen i en lang periode var det for Mette Frederiksen. Det må da præge ens verdensbillede: Telefonen ringer. Det er Mørkemand 1. Man snakker og ringer af. Telefonen ringer igen. Det er Mørkemand 2. Dag ud og dag ind.
Line Franck ville nok heller ikke have en departementschef, der som Statsministeriets Barbara Bertelsen navigerer efter et high alert blå blink worst case-scenarie i coronahåndteringen, sådan som en ekspertgruppe under professor Jørgen Grønnegård Christensen konkluderede sidst i januar. Det er pessimistisk og stressende for alle involverede parter.
Nå. Det var bare en lille mandagsdagdrøm. På onsdag vil regeringen efter planen melde ud, om coronarestriktionerne bliver lempet. Efter lempelser plejer der at komme stramninger. Ugerne ligner hinanden. Mette Frederiksen ville helt sikkert være en glimrende ejendomsmægler. Men lige nu føles det her som en handel, der trækker ud i det uendelige. Selv ni sæsoner af ‘I hus til halsen’ kan ikke holde virkeligheden stangen. /Oliver Stilling